رفتن به مطلب
مرجع رسمی سی‌پلاس‌پلاس ایران

کامبیز اسدزاده

بنیـــان گذار
  • تعداد ارسال ها

    505
  • تاریخ عضویت

  • روز های برد

    266

نوشته‌های وبلاگ ارسال شده توسط کامبیز اسدزاده

  1. کامبیز اسدزاده
    این چشم‌انداز احتمالاً برای دوست‌‌داران کتابخانهٔ قدرتمند Qt و طرفدارانش جذاب باشد! بنابراین من سعی کرده‌ام تا نتایج پست رسمی کیوت را در رابطه با چشم‌انداز فنی برای آیندهٔ کیوت نسخهٔ ۶ است در اختیار شما قرار دهم. تقریباً ۷ سال پیش کیوت نسخهٔ ۵.۰ منتشر شد! از آن زمان بسیاری از چیز‌ها در دنیای اطراف ما تغییر پیدا کرده است. و اکنون وقت آن رسیده است که چشم‌انداز جدیدی را از نسخهٔ جدید‌تر تعریف کنیم. بنابراین در این پست ما به معرفی مهمترین مواردی که به کیوت ۶ مرتبط است را می‌پردازیم.

    به نقل از مدیر فنی کیوت Lars Knoll، کیوت ۶ دقیقاً ادامهٔ کارهایی است که در نسخهٔ ۵ انجام داده شده است. بنابراین توسعه باید به گونه‌ای باشد که کاربران نباید اذیت شوند. اما نسخهٔ جدید می‌تواند یک آزادی بالاتر را در اجرای ویژگی‌های جدید، عملکرد و پشتیبانی بهتر از شرایط امروز و فردا از آنچه در حال حاضر می‌توان در سری ۵ داشته باشیم را به ما خواهد داد. همانطور که جزئیات بیشتر در زیر شرح داده شده است، کیوت ۶ هدف زیادی از سازگاری با نسخهٔ قبلی خود یعنی کیوت ۵ را خواهد داشت. همچنین ما در حال توسعه روی نسخهٔ ۵ نیز هستیم که قصد داریم برخی از ویژگی‌های کیوت ۶ را در نسخه‌های کیوت ۵.۱۴ و کیوت ۵.۱۵ LTS معرفی کنیم.
    بنابراین با ثابت نگه‌داشتن ویژگی‌ها در کیوت ۵.۱۴، بیشترِ تمرکزِ تحقیق و توسعه به سمت کیوت ۶ تغییر خواهد یافت. بنابراین انتظار می‌رود کیوت ۶ تا پایان سال ۲۰۲۰ آماده شود. قبل از اینکه همه به چیز‌های جدید بپردازیم، بیایید برخی از ارزش‌های پایه از هستهٔ اصلی کیوت را برای کاربران خود یادآوری کنیم تا چیز‌هایی که نمی‌خواهیم تغییر کنند را تعریف کنیم.
    چه چیزی Qt را برای کاربران ما ارزشمند می‌کند؟
    کیوت محصولی است که در بازار‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد، ارزش‌های اصلی در هستهٔ کیوت برای مشتریان و کاربران ما عبارتند از:
    ماهیت چند-سکویی آن، به کاربران این امکان را می‌دهد تا برنامه‌های خود را با استفاده از این فناوری به تمامی سیستم‌عامل‌های رو میزی، موبایل و سیستم‌های تعبیه شده (اِمبِد‌ها) مستقر کنند. مقایس پذیری آن از دستگاه‌های کم مصرف و یک منظوره تا برنامه‌های دسکتاپ پیچیده و یا سیستم‌های متصل شده. رابط‌های برنامه‌نویسی و ابزار‌ها و مستندات در سطح جهانی، ایجاد برنامه‌ها را ساده‌تر می‌کند. حفظ، ثبات (پایداری) و سازگاری، امکان حفظ بانک بزرگی از کد‌ها با حداقل تلاش برای نگه‌داری آن‌ها. یک اکو سیستم بزرگ توسعه‌دهنده با بیش از ۱ میلیون کاربر. یک نسخهٔ جدید از کیوت باید خواسته‌های محصول ما را مطابق با نیاز‌های بازار تنظیم کند، و در عین حال پنج ویژگیِ بالا را به خوبی حفظ کند. بازار دسکتاپ، ریشهٔ پیشنهادات و یک بازار قوی و مهم برای کیوت است؛ در این مرحله است که بیشترین تماس‌ها با ما و در انجمن‌های کیوت از طرف کاربران صورت می‌گیرد که باید سالم نگه‌ داشتن و رشد آن مهم باشد. بزرگترین بخش از رشد کیوت نیز مربوط به دستگاه‌های تعبیه شده و متصل شده می‌باشد؛ صفحات نمایش لمسی به تعداد تصاعدی در حال افزایش است که در کنار آن افزایش قیمت سخت‌افزار برای این دستگاه‌ها وجود دارد. چیپست‌های کم مصرف، میکرو‌کنترلر‌ها، همراه با صفحه نمایش لمسی به اندازه‌های کوچک در همه جا استفاده می‌شوند.
    بسیاری از این دستگاه‌ها عملکردی نسبتاً ساده‌ای دارند، اما به رابط کاربری صیقلی و صافی نیاز دارند. بنابراین حجم زیادی از این دستگاه‌ها ایجاد می‌شود و ما باید اطمینان حاصل کنیم که می‌توانیم با ارائهٔ خود آن فضا را هدف قرار دهیم تا بتوانیم قوبل مقیاس پذیری خود را عملی کنیم.
    در عین حال، رابط‌های کاربری در طیف دستگاه‌‌ها همچنان به افزایش پیچیدگی ادامه می‌دهند که شامل هزاران صفحه مختلف و برنامه‌های بسیاری است. ادغام عناصر سه بعدی و دو بعدی در یک رابط کاربری مشترک خواهد بود که در کنار آن استفاده از واقعیت افزوده و مجازی نیز وجود خواهد داشت.
    عناصر هوش مصنوعی بیشتر در حوزهٔ برنامه‌ها و دستگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و ما نیاز به روش‌های آنسان برای ادغام با آن‌ها داریم.
    رشد شدید تعداد دستگاه‌های متصل به هم و همچنین الزامات بسیار بالاتر در تجربه‌کاربر باعث می‌شود تا برای ساده سازی ایجاد برنامه‌ها و دستگاه‌ها، روی ابزار‌های کلاس جهانی تمرکز کنیم. هماهنگ سازی و ادغام طراحان UX در گردش کار توسعه یکی از اهداف است؛ اما بسیاری از زمینه‌های دیگر وجود خواهد داشت که ما باید برای ساده سازی زندگی کاربران تلاش کنیم.
    کیوت ۶ یک نسخهٔ اصلی و جدید برای Qt خواهد بود؛ هدف اصلی با چنین نسخهٔ اصلی و جدید، آماده سازی کیوت برای شرایط مورد نیاز در سال ۲۰۲۰ و بعد از آن، تمیز کردن کد‌های پایهٔ ما و حفظ آسان‌تر است. به همین ترتیب تمرکز روی آن مواردی خواهد بود که نیاز به تغییرات معماری در کیوت دارند و بدون شکستن برخی از سازگاری‌ها با سری‌های کیوت ۵ قابل انجام نیست.
    در زیر برخی از تغییرات اساسی که ما باید در کیوت ایجاد کنیم برای مناسب‌تر کردن آن برای سال‌های آینده ارائه شده است.
    نسل بعدی کیو‌اِم‌اِل (QML)
    زبان QML و فناوری Qt Quick فناوری‌های اصلی رشد سال‌های گذشتهٔ ما بوده است. روش‌های بصری ایجاد واسط‌های کاربری با استفاده از آن فناوری‌ها نقطه فروش بی نظیری از پیشنهاد ما است. اما QML، همانطور که برای کیوت ۵ ایجاد شده است، دارای تعداد زیادی تغییرات ناگهانی و محدودیت است. این به نوبهٔ خود به این معنا است که، امکان پیشرفت‌های چشم‌گیری وجود دارد که ما قصد داریم با کیوت ۶ آن‌ها را پیاده سازی کنیم.
    معرفی وابستگی زیاد به نوع (strong typing)، وابستگی کم به نوع (weak typing) امکان ایجاد تغییر در کدها را برای کاربران ما سخت می‌کند. سیستمی از مدل وابستگی زیاد به نوع امکان پشتیبانی از این تغییرات را در محیط‌های یکپارچهٔ توسعهٔ نرم افزار و سایر ابزارها به کاربران می‌دهد و به طور چشمگیری حفظ و نگهداری از آن‌ها را راحت می‌کند. همچنین، قادر به تولید کدهای اجرایی هرچه بهتر و با سربار کمتر خواهیم بود.
    اعمال JavaScript به عنوان یک ویژگی اختیاری، با توجه به این موضوع، داشتن یک موتور کامل جاوا اسکریپت هنگام استفاده از QML می‌تواند مشکلات را پیچیده‌تر کند و به خصوص هنگام هدف قرار دادن سخت‌افزار کم مصرف مانند میکرو کنترلرها یک مشکل اصلی محسوب می‌شود. اما در بسیاری از موارد استفاده از آن بسیار مفید است.
    حذف نسخه سازی QML، با ساده کردن برخی از قوانین بررسی و جستجو و تغییرات در برخی از خواص می‌توانیم نیاز به نسخه را در QML حذف کنیم. این به نوبهٔ خود منجر به ساده سازی‌های زیاد در موتور کیو‌ام‌اِل می‌شود. حجم کار در حفظ فناوری کیوت کوئیک و ساده‌تر کردن استفاده از QML و Qt Quick را برای کاربران بسیار ساده‌تر خواهد کرد.
    حذف ساختار داده‌های تکراری بین QObject و QML
    در حال حاضر،  برخی از ساختار داده‌ها بین meta-object و QML  کپی و تکرار می‌شوند و عملکرد (کارایی و پرفرمنس) را در استارتاپ برنامه کاهش می‌دهد و باعث افزایش مصرف حافظه نیز می‌گردد. بنابراین با متحد کردن ساختار‌های داده‌ها، ما قادر خواهیم بود بخشی اعظمی از آن را حذف کنیم.
    خودداری کردن از ساختار‌های داده تولید شده
    این مربوط به نکتهٔ قبل است، جایی که در حال حاضر بسیاری از ساختار‌های داده تکراری در زمان اجرا تولید می‌شوند. باید تولید اکثر آن‌ها در زمان کامپایل کاملاً امکان‌پذیر باشد.
    پشتیبانی از کامپایل QML برای بهره‌وری از کد‌های بومی C++، با وابستگی زیاد به نوع و قوانین جستجوی ساده‌تر، می‌توانیم QML را به کد‌های بومی C++ تبدیل کنیم که نتیجهٔ آن به طور قابل توجهی عملکرد زمان اجرا را افزایش می‌دهد.
    پشتیبانی از پنهان کردن جزئیات اجرا، روش و خصوصیات «خصوصی» یک نیاز طولانی مدت است تا بتوانید داده‌ها و عملکرد‌ها را در اجزای QML پنهاد کنید.
    هماهنگ‌سازی و ادغام بهتر ابزار‌ها، مدل کد‌های ما غالباً برای QML ناقص است و باعث می‌شود که تغییر مکان و خطاها را در زمان کامپایل غیر ممکن کند. با تغییرات فوق، می‌توان تشخیص کامپایلر را ارائه داد که بتواند با C++ و همچنین پشتیبانی از آن پالایشِ کد‌ها را بهبود بخشد.
    نسل بعدی گرافیک‌ها
    بسیاری از موارد در حوزهٔ گرافیک در نسخهٔ کیوت ۵ تغییر یافته‌اند. این باعث می‌شود که برای حفظ رقابت و توسعه در پُشته انجام شود. با کیوت ۵، ما از رابط‌های برنامه‌نویسی OpenGL را برای گرافیک‌های ۳ بعدی استفاده کردیم. از آن زمان به بعد، میزبانی از رابط‌‌های برنامه‌نویسی جدید نیز تعریف شده است. بنابراین وُلکان (Vulkan) جانشین مشخصی برای OpenGL در لینوکس است، اپل نیز مِتال (Metal) را تحت فشار قرار داد تا آن را جایگزین کند و مایکروسافت DirectX را دارد. این بدان معنی است که کیوت در آینده مجبور است به صورت یکپارچه با تمام رابط‌های برنامه‌نویسی کار کند. برای اینکه این ویژگی امکان‌پذیر باشد، باید یک لایهٔ جدید که رابط‌های برنامه‌نویسی گرافیکی را انتزاع می‌کند مانند (QPA برای ادغام سکو) به نام رابط سخت‌افزاری RHering تعریف شود. ما نیز باید زیر ساخت‌های ارائه شدهٔ خود (Qt Quick Scenegraph، QPainter و پشتیبانی ۳ بعدی) را در بالای آن لایه قرار دهیم.
    مجموعهٔ رابط‌های برنامه‌نویسی گرافیکی مختلف باعث می‌شود که ما از زبان‌های مختلف سایه‌زنی پشتیبانی کنیم. ابزار Qt Shader به عنوان یک ماژول به ما کمک می‌کند تا سیستمِ سایه‌زنی را به صورت هم‌زمان (کراس‌-کامپایل) و در زمان اجرا کامپایل کنیم. بحث ۳ بعدی نقش مهم و مهمتری را ایفا می‌کند، و پشتیبانی فعلی ما یک راه حل یکپارچه برای ایجاد رابط کاربری (UI) ‌هایی که حاوی هر دو عنصر ۲ و ۳ بعدی باشد را ندارد. ادغام QML با محتوا از Qt3D و یا Qt 3D Studio در حال حاضر کار دشواری است و باعث سر‌ریز شدن برخی از کارایی‌ها و عناصر نمایشی می‌شود. علاوه بر این همگام سازی انیمیشن‌ها و انتقال‌ها بر روی یک فریم با سطح فریم بین محتوای ۲ و ۳ بعدی غیر ممکن است.
    ادغام جدید محتوای ۳ بعدی با فناوری کیوت کوئیک با هدف حل این مشکل ایجاد شده است. در این حالت، یک سیستم ساخت (رندر) کامل و جدید به شما امکان می‌دهد تا محتوای ۲ و ۳ بعدی را با هم ظبط کنید. با این کار QML به زبان UI تعریف و تبدیل می‌شود که سه بعدی هستند و نیاز به فرمت UIP برطرف می‌شود. ما یک پیش‌نمایش از کیوت کوئیک جدید با پشتیبانی سه بعدی در حال حاضر با کیوت ۵.۱۴ ارائه می‌دهیم که اطلاعات بیشتر در یک پست جداگانه ارائه خواهد شد.
    سرانجام پشتهٔ گرافیکی جدید نیاز به پشتیبانی از خط لولهٔ برای چیز‌های گرافیکی هستند که این امکان را می‌دهد تا آن‌هایی که در زمان کامپایل برای سخت افزار مورد نظر تهیه شده‌اند آماده کرده و از موارد مورد نظر استفاده کند. برای مثال، فایل‌های PNG را به بافت‌های فشرده تبدیل می‌کند و بسیاری از آن‌ها را به بافت (Texture) تبدیل کند. سایه‌ها و مِش‌ها را به قالب‌های باینری بهینه شده و موارد دیگر تبدیل خواهد کرد.
    همچنین هدف ما این است که یک موتور متحد برای پوسته/ظاهر در کیوت ۶ ارائه دهیم که به ما این امکان را می‌دهد تا از نظر ظاهری و احساسات بر روی دسکتاپ و موبایل آن را بر روی هر دو فناوری کیوت‌ ویجت و کیوت‌ کوئیک ارائه کنیم.
    ابزار یکپارچه و سازگار
    ابزار‌های گرافیکی ما برای ساخت رابط‌های کاربری به دو بخش با استودیو کیوت ۳ بعدی (Qt 3D Studio) و استودیو طراحی کیوت (Qt Design Studio) تقسیم بندی شده‌اند. علاوه بر آن، استودیو ۳ بعدی اند;ی از بقیه کیوت جدا شده است که باعث می‌شود کمی بیشتر سعی بر آن شود!
    ابزار‌های طراحی نیز به ایجاد محتوا مانند، محتوای ساخته شده در Photoshop، Sketch، Illustrator، Maya، 3DsMax و دیگر موارد ادغام شده است. ابزار‌های توسعه به توجه زیادی برای تمرکز دارد تا بتوانیم بهترین‌ها را در پشتیبانی کلاس برای QML، C++ و پایتون ارائه دهیم. یک ابزار متحد و یکپارچه این اجازه را می‌دهد که یک طراح UX بتواند از قابلیت‌های طراحی در کیوت کریتور استفاده کند و طراحان می‌توانند از ویژگی‌های ابزار‌های توسعه‌دهنده مانند تهیه یک پروژه یا آزمایش روی یک دستگاه بهره‌مند شوند.
    ابزار ساخت QMake به عنوان ابزار ساخت در کیوت ۵ مورد استفاده قرار می‌گیرد که تعداد زیادی تغییرات ناگهانی و محدودیت‌ها خواهد دارد. برای کیوت ۶، هدف ما این است که CMake را به عنوان سیستم ساخت ثالث و استاندارد برای ساخت خود کیوت استفاده کنیم. چرا که سی‌میک تاکنون پرکاربرد‌ترین سیستم ساخت در جهان برای سی‌پلاس‌پلاس بوده است و ادغام هرچه‌بهتر آن کاملاً مورد نیاز است. البته پشتیبانی از QMake ادامه خواهد داشت، اما آن را توسعه نخواهیم داد یا از آن برای ساخت فریم‌ورک کیوت استفاده نخواهیم کرد.
    بهبود رابط‌های برنامه‌نویسیC++
    سی‌پلاس‌پلاس طی سال‌های گذشته تغییرات بسیار زیادی کرده است؛ در حالی که ما مجبور بودیم کیوت ۵.۰ را روی سی‌پلاس‌پلاس ۹۸ پایه‌گذاری کنیم. اما اکنون می‌توانیم به سی‌پلاس‌پلاس ۱۷ برای پایه‌گذاری کیوت ۶ اطمینان کنیم. این بدان معنی است که C++ عملکرد بسیار بیشتری را نسبت به زمان توسعه و اجرای کیوت ۵ که در دسترس نبود ارائه خواهد کرد. هدف ما با کیوت ۶ بهتر شدن با یکپارچه‌سازی و ادغام قابلیت‌ها  بدون از دست دادن پشتیبانی و سازگاری از روش‌های پیشین (رو به عقب یا همان backward compatibility) است.
    برای کیوت ۶، هدف ما این است که برخی از قابلیت‌های معرفی شده با QML و فناوری Qt Quick را از طرف C++ در دسترس قرار دهیم. بنابراین ما در تلاش برای معرفی یک سیستم خاص برای QObject و کلاس‌های مرتبط هستیم. موتور اتصال دهنده را از QML در هستهٔ کیوت ادغام می‌کنیم و آن را از سی‌پلاس‌پلاس در دسترس قرار می‌دهیم. این سیستم خاص از موتور اتصال به کاهش قابل توجهی در سربار زمان کار و مصرفه حافظه در اتصال منجر می‌شود و آن‌ها را برای همهٔ قسمت‌های Qt، نه تنها Qt Quick قابل دسترس می‌کند.
    پشتیبانی از زبان
    با کیوت ۵.۱۲، پشتیبانی از پایتون معرفی شده است. همچنین مرورگر را به عنوان پلتفرم جدید از طریق کیوت برای وِب اسمبلی اضافه کرده‌ایم. پس از انتشار کیوت ۶.۰ نگه‌داشتن و گسترش بیشتر بر روی سطح چند‌-سکویی بخش مهمی از اهداف و مسیر توسعهٔ سری‌های کیوت ۶ خواهد بود.
    سازگاری با کیوت ۵ و افزایش سازگاری‌ها و بهبود‌ها
    سازگاری با نسخه‌های قدیمی‌تر بسیار مهم است، بنابراین وقتی کیوت ۶ را توسعه می‌دهیم یک نیاز اساسی محسوب می‌شود. توسط چهارچوب کیوت میلیون‌ها خط کد نوشته شده است و هرگونه تغییرات در ناسازگاری که انجام شود هزینه‌ای را برای کاربران خواهد داشت. علاوه‌ بر این، کار بیشتری برای تغییرات در کیوت ۶ نیاز است تا کاربران کم کم با آن سازگار شوند که منجر به هزینه‌های بیشتر از طرف تیم توسعهٔ کیوت برای حفظ آخرین نسخه کیوت ۵ خواهد بود.
    به این ترتیب، ما باید به فکر جلوگیری از ساطع شدن خطاهای احتمالی در زمان کامپایل و یا زمان اجرا برای کاربران می‌شود باشیم. در حالی که ما نیاز به حذف بخش‌هایی از کیوت خواهیم داشت، باید اطمینان حاصل کنیم که کاربران ما از عملکرد مورد نیاز خود برخوردار هستند. این بدان معنا است که کلید‌هایی مانند Qt Widgets و سایر قسمت‌هایی که توسط بخش بزرگی از کاربران ما مورد استفاده قرار می‌گیرد، در دسترس باشد.
    ما در حال برنامه‌ریزی برای افزایش بسیاری از پیشرفت‌ها در کلاس‌های اصلی و عملکردی هستیم که در سری کیوت ۵ نتوانستیم انجام دهیم. هدف این است که سازگاری کامل منبع را حفظ کنیم، اما از آنجا که می‌توانیم سازگاری باینری را با کیوت ۶ بشکنیم، می‌توانیم پاک‌سازی‌ها و اصطلاحات کاملاً زیادی را انجام دهیم که در کیوت ۵ نمی‌توانستیم آن را عملی کنیم.
    با این وجود، ما باید به جلو پیش برویم و برخی از پاک‌سازی‌ها که در کیوت ۵ در مورد کلاس‌ها، توابع و یا ماژول‌ها عنوان شده بود را در کیوت ۶ به طور کامل اعمال کنیم. این کار باعث می‌شود ما روی مبنای کد‌گذاری شدهٔ فعلی تمرکز بیشتر و بهتری داشته باشیم.
    با این حال، انتقال به دور از قسمت‌های منسوخ شده باید تا حد امکان ساده باشد و کاربران ما می‌توانند با استفاده از کیوت ۵.۱۵ «پشتیبانی بلند مدت» به صورت ایده‌آل این کار را انجام دهند. هدف ما باید این باشد که کیوت ۶ به اندازهٔ کافی با نسخهٔ ۵.۱۵ سازگار باشد تا فرد بتواند به راحتی یک بخش اعظمی از کد خود را حفظ کند، به طوری که کد آن در هر دو نسخهٔ ۵ و ۶ قابل کامپایل باشد.
    بازار و ساختار فنی محصول
    علاوه بر بهبود چهارچوب و ابزار‌های کیوت، هدف ما ایجاد بازار جدیدی برای قطعات و ابزار‌های توسعه است. این بازار بر روی کاربران مستقیم ما متمرکز خواهد شد که برنامه‌های کاربردی و دستگاه‌های تعبیه شده را طراحی و توسعه می‌دهند؛ به این ترتیب این یک مرکز تجمع اصلی برای اکو سیستم کیوت خواهد بود که این امکان را به شخص ثالث می‌دهد تا نسخه‌های اضافی خود را در کیوت منتشر کنند و هم محتوای رایگان و تجاری را که برای آن هزینه پرداخت می‌کنند.
    کیوت طی سال‌های گذشته رشد بسیار زیادی داشته است، تا جایی که ارائهٔ نسخهٔ جدید آن یک کار مهم است. با استفاده از کیوت ۶ فرصتی برای باز‌سازی محصولات ارائه شده ما وجود دارد و یک محصول اصلی و کوچکتر که شامل چهارچوب‌ها و ابزار‌های اساسی است. ما از بازار استفاده خواهیم کرد تا چهارچوب و ابزار‌های اضافی خود را ارائه دهیم، نه به عنوان یک بسته‌نرم‌افزاری وابسته به کیوت!
    چشم‌انداز فنی تا اولین نسخهٔ کیوت ۶ تکامی خواهد یافت. اگرچه معتقد هستیم که این سند بسیاری از مهمترین نکات را برای نسخهٔ بعدی کیوت معرفی می‌کند اما مطمئناً کامل نیست. اگر شما هم ایدهٔ دیگری دارید می‌توانید آن را با ما در میان بگذارید.
  2. کامبیز اسدزاده
    اسلک، سرویس آنلاین سازمان دهی فعالیت های گروهی که کار خود را از سال 2015 آغاز کرده و در حال حاضر با 8 میلیون کاربر فعال روزانه یکی از پر استفاده ترین سرویس ها در جهان به شمار می رود، از صبح امروز تمامی کاربران ایرانی خود، شامل افرادی که از داخل ایران از این سرویس استفاده می کردند و همچنین افرادی که خارج از ایران حتی در شرکت هایی خارجی فعالیت داشته و تنها سابقه ای ایرانی داشته اند را تحریم و از دسترسی آنها به تمامی خدمات خود محروم کرد. 
    اقدام عجیب اسلک در حالی صورت گرفته که افرادی با سابقه ایرانی حتی در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا و فنلاند هم قادر به استفاده از سرویس های این شرکت نبوده اند و برای مثال اگر یک کمپانی شامل 10 کارمند از کشورهای مختلف از جمله یک کارمند ایرانی از سرویس های اسلک استفاده می کرده است، اکنون تنها کارمند ایرانی قادر به استفاده از مزایای کار گروهی اسلک نخواهد بود و 9 نفر دیگر بدون مشکل به کار خود ادامه می دهند. اسلک در پیامی که به صورت ایمیل به کاربران ایرانی ارسال شده آورده است که این کار با هدف "رعایت قوانین تحریم های اقتصادی و کنترل تجاری ایالات متحده آمریکا علیه ایران" انجام شده و "اسلک با تشخیص هویت کاربران از دسترسی افرادی که به نوعی با تحریم های آمریکا مرتبط هستند به سرویس های خود جلوگیری به عمل می آورد".

    وب سایت ورج با پیگیری این موضوع به نقل از مدیران روابط عمومی اسلک گزارش داده است که به جز کاربران ایرانی، افرادی با ملیت کوبا، کره شمالی، سوریه و کریمه اکراین هم در فهرست تحریم شدگان قرار دارند. این اقدام در حالی صورت می گیرد که بسیاری از خدمات اسلک به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می گیرد و به جز آن، استفاده از سرویس های مدیریت پروژه آنلاین عملا هیچ تاثیری در تحریم های کالایی و اقتصادی علیه ایران ندارد. ضمن آنکه ایرانیانی که خارج از کشور به کار و زندگی مشغول هستند در اثر این تحریم ممکن است کار خود را از دست داده و زندگی اجتماعی و شغلی خود را در خطر فروپاشی ببینند. دولت آمریکا اخیرا اعلام کرده بود تحریم های ایران دارای اهداف سیاسی بوده و مردم این کشور را تحت فشار قرار نمی دهد؛ اما این اقدام و تحریم های مشابه علیه ایرانیان در سراسر جهان به خوبی نشان دهنده تلاش سازمان یافته این کشور و اتاق فکرهای مرتبط با آن برای مقابله با مفهومی به نام "هویت ایرانی" است. 
    برای جایگزینی اسلک می توانید از نمونه های دیگر خارجی مانند Trello یا سرویس های مشابه سازی شده ایرانی مانند Taskulu استفاده کنید.
  3. کامبیز اسدزاده
    برنامه‌نویس تنها در این عنوان خلاصه نمی‌شود و لازم است بدانید که برنامه‌نویسان در چند دسته متفاوت وجود دارند که برخی از آن ها به صورت Back-End و برخی Front-End فعالیت می‌کنند. در کل به کسانی که توانایی برنامه‌نویس در بخش Back-End را دارند به آن‌ها Back-End Developer می‌گویند. همچنین برنامه‌نویسانی که توانایی توسعه در بخش طراحی رابط‌کاربری و تجربه‌کاربری را با عنوان Front-End دارند Front-End Developer می‌گویند.
    در نظر داشته باشید که توسعه‌دهندگان و طراحان بخش تجربه‌‌کاربری (UX) و رابط‌کاربری (UI) خود وظایفی در سمت طراحی یک محصول را دارند که به خودی خود می‌توانند به عنوان توسعه‌دهندهٔ فرانت‌اِند محسوب شوند اما ممکن است زمینهٔ اجرایی آن‌ها با محیط‌های توسعه که شامل کد‌نویسی هستند نباشد! بنابراین شاخه‌ای از حوزهٔ توسعه در نرم‌افزار کامپیوتر وجود دارد که می‌تواند با ترکیب دانش طراحی و کد‌نویسی و تسلط کامل بر این دو حوزه به صورت ترکیبی با دانش و توانایی بسیار بالا عنوان شود که به آن فول‌اِستک می‌گویند.
    البته فول‌اِستک ابعاد مختلفِ خود را دارد، برای مثال ممکن است یک توسعه‌دهندهٔ فول‌اِستک تنها در پلتفرم اندروید توانایی طراحی و کد‌نویسی را به صورت همزمان و بدون نیاز به یار تیمی خود داشته باشد. اما در اصل توسعه‌دهنده‌های با تجربه با سابقهٔ بالا که توانایی مدیریتی پروژه و توسعهٔ آن‌ها را دارند از نوع فول‌اِستک تمام عیار محسوب می‌شوند که در ادامه به ویژگی‌های آن‌ها اشاره شده است.
    یک برنامه‌نویس حرفه‌ای یا همان فول‌اِستک می‌بایست مهارت‌های زیر را داشته باشد:
    مسلط به زبان‌های برنامه‌نویسی پایه آشنایی با UX و UI و مباحث مرتبط با هر یک از آن‌ها مدیریت پروژه بر روی پلتفرم‌های مختلف توانایی کنترل کیفیت محصول توانایی کار با انواع فناوری‌ها و کتابخانه‌ها توانایی کار با انواع دیتابیس و مدیریت آن‌ها هک و امنیت بهینه سازی موتور‌های جستجو آشنایی و توانایی درک و مدیریت کامپایلر‌ها و مفسر‌ها درک نیاز‌های کاربران در محصول (UX) آشنایی با سیستم عامل‌های مختلف آشنایی و توانایی تولید محصول به صورت چند-سکویی (Cross-Platform) آشنایی با شبکه و پیکربندی آن برای محصول آشنایی با مدیریت سرور و هاستینگ آشنایی با سیستم‌های مدیریتی و مجازی مانند VM آشنایی با سخت افزار آشنایی با رابط های برنامه نویسی API‌ها آشنایی با انواع محیط‌های توسعه و موارد دیگر که در یک پروژه از صفر تا صد می‌توان به آن‌ها نیاز پیدا کرد.  برنامه‌نویسان Full-Stack Developer به تنهایی می‌تواند درتولید و توسعه یک محصول موثر باشد و زمانی که با مشکلی مواجه شوند نمی‌گوید من آن را بلد نیستم، بلکه حتماً آن را حل خواهند کرد. به طور کلی کسب مهارت در سطح بالا در حد یک توسعه‌‌ دهنده فول‌اِستک بسیار سخت است اما نباید بگوییم که غیر ممکن است، در صورتی که چنین تعریفی برای یک توسعه‌دهندهٔ فول‌استک در نظر بگیریم، بدون اغراق باید گفت تعداد اندکی از این برنامه‌نویسان موجود است که بتوانیم چنین لقبی را به آن‌ها اختصاص بدهیم بنابراین چنین برنامه‌نویسانی بسیار ارزشمند هستند لذا به خوبی می‌دانند یک نرم افزار چگونه طراحی‌ می‌شود و توانایی این را دارند از صفر تا صد یک نرم‌افزار را طراحی و روانه بازار کنند. علاوه بر این توسعه دهنده Full-Stack کسی است که واژگانی مانند نبود، نمی‌شه، امکان نداره، نمی‌توم، کار من نیست و ... را بر زبان نمی‌آورند و اگر هم چیزی را ندانند تمام تلاش خود را می‌کنند تا بدون نیاز به کمک شخصی دیگر آن را حل کنند. این نوع توسعه‌‌دهنده‌ها بسیار با ارزش و مهم هستند، و نکته جالب اینجاست که آن‌ها سال‌ها تلاش کرده‌اند و مسلماً به تنهایی صاحب کسب‌و‌کار خود بوده و در انتخاب اول برای کسی کار نمی‌کنند.
    برای توسعه دهندهٔ فول‌اِستک فرقی نمی‌کند محصول تحت چه پلتفرمی باشد، او می‌تواند تحت دسکتاپ، وب، موبایل و دیگر پلتفرم ها آن را تولید کند.
  4. کامبیز اسدزاده
    نرم‌افزار و اپلیکیشن‌های ایرانی روی آیفون (سیستم‌عامل iOS) از کار افتادند!
    مدت‌ها است که زمزمه‌هایی در مورد محدودسازی استفاده از «گواهی توسعه‌دهنده سازمانی» (Enterprise Developer Certificates) از سوی اپل به گوش می‌رسد. حالا ظاهراً این محدودیت گریبان کاربران ایرانی این سرویس را گرفته است.
    از دیشب گزارشات های متعددی مبنی از از کار افتادن نرم‌افزار و اپلیکیشن‌های ایرانی آیفون و آی‌پد یا به صورت کلی سیستم عامل iOS اپل به گوش می‌رسد. متاسفانه باید گفت که به صورت رسمی این یک مشکل همگانی بوده و از سوی اپل ایجاد شده است. نرم‌افزار و اپلیکیشن‌های ایرانی بر روی آیفون (سیستم عامل iOS) از کار افتاده‌اند و در ادامه با هم درباره آن صحبت خواهیم کرد، با جامعهٔ برنامه‌نویسان مدرن ایران همراه باشید.

    همانطور که در تصویر فوق مشاهده می‌کنید، کاربران برای استفاده از نرم‌افزارهایی که توسعه‌دهندگان آن‌ها ایرانی می‌باشند با مشکل روبرو شده‌اند. در حقیقت از دیشب نرم‌افزارهای مشهور ایرانی مانند بانک ملت، اسنپ، همراه‌من، مای ایرانسل و … روی آیفون قطع شده‌اند و کاربران نمی‌توانند از آن ها استفاده کنند. خطای فوق هنگان اجری برنامه‌ها رخ می‌دهد.
    گواهی‌های توسعه‌دهندگان سازمانی به شرکت‌ها اجازه می‌دهد اپلیکیشن‌های خود را خارج از فضای اپ‌استور و به شکل مستقیم در اختیار مخاطب قرار دهند. اما چندی قبل مشخص شد که تعدادی از اپلیکیشن‌های مستهجن، قمار و نیز اپ‌های کرک شده از این روش به طور گسترده در اختیار کاربران قرار گرفته‌اند. اپل هم اعلام کرد که توسعه‌دهندگانی که از این گواهی‌ها سوء استفاده می‌کنند خلاف تعهدنامه این شرکت عمل کرده‌اند و مجوزشان باطل خواهد شد.
    بسیاری از شرکت‌های ایرانی نیز به دلیل تحریم‌های اعمال شده علیه کشور از همین روش استفاده می‌کنند تا محدودیت‌های اعمال شده را دور بزنند. اما همین روش مشکلاتی را برای اپلیکیشن‌های معروف ایرانی ایجاد کرده است.
    به نظر می‌رسد در روزهای آتی شاهد پیش آمدن مشکلات بیشتری از این دست برای اپلیکیشن‌هایی باشیم که از گواهی سازمانی اپل برای انتشار اپ‌ها استفاده می‌کنند. بررسی‌های جامعهٔ برنامه‌نویسی ایران خبر از غیر قابل استفاده شدن اپ‌های دیگری از جمله همراه‌بانک‌ها، دیجی‌کالا، آسان پرداخت و ریحون دارد در حالی که برخی دیگر مانند دیوار همچنان قابل استفاده هستند.
    نکته: بر اساس توصیهٔ شرکت‌های سازندهٔ اپلیکیشن‌های ایرانی، فعلاً جهت استفاده از خدمات آن‌ها بهتر است در صورت وجود نسخهٔ تحت وب از آن پلتفرم استفاده شود.
  5. کامبیز اسدزاده
    با توجه به محبوبیت صنعت وِب، سال‌هاست زبان‌های برنامه‌نویسی در این زمینه پیشرفت‌ها و کاربرد‌های چشم‌گیری را داشته‌اند، از جمله جاوا‌اسکریپت (JS) به عنوان یک زبان قابل اجرا در داخل مرورگر شناخته می‌شود. هرچند بسیار محبوب و کاربردی است، اما این زبان قطعاً مشکلات خودش را دارد که برخی از آن‌ها عدم انعطاف‌پذیر بودن، سرعت پایین اجرا و همچنین انواع غیر ایمن آن است که این باعث می‌شود برای محاسبات و کارهای پیچیده جوابگو نباشد.

    هرچند گزینه‌هایی مانند CoffeeScript و TypeScript وجود دارند و نسبتاً ایرادات خام جاوا‌اسکریپتی را پوشش می‌دهند، اما در نهایت کد‌های نوشته شده به جاوا‌اسکریپت تبدیل می‌شود. در این میان می‌توان گفت وب‌اسمبلی (WebAssembly) برای حل و مرتب سازی مشکلات جاوا‌اسکریپت معرفی شده است و شدیداً در حال اثبات آن است که یک انقلاب در صنعت وِب را رقم می‌زند.
    با این تفاسیر، آیا وب‌اسمبلی زبان برنامه‌نویسی است؟
    این فناوری به خودی خود، یک زبان برنامه‌نویسی نیست، در واقع برنامه‌نویسان برنامه‌های خود را توسط زبان‌های سطح‌بالا مانند C یا ++C و حتی Rust می‌نویسند و آن را کامپایل و در قالب باینری با پسوند فایل .wasm وارد می‌کنند. توجه داشته باشید که وب‌اسمبلی جایگزینی برای جاوا‌اسکریپت نیست، درواقع قرار است در کنار جاوا‌اسکریپت اجرا شود. به عنوان مثال شما می‌توانید فقط یک کد محاسباتی بالا را در WebAssembly بسازید و آن را در کنار سایر کد‌های جاوا‌اسکریپت با وزن سبک‌تر استفاده کنید. همچنین شما برای بارگذاری ماژول wasm در مرورگر به جاوا‌اسکریپت نیاز دارید.

    فناوری وب‌اسمبلی (WebAssembly) و یا WA چیست؟
    وب‌اسمبلی یا وَسم (Wasm، اغلب به طور مخفف) استانداردی باز است که یک قالب جدید دستورالعمل‌های باینری را معرفی می‌کند. این فناوری نوید این را می‌دهد که برنامه‌ها با کارآیی (پرفرمنس) بومیِ خود در بستر وِب اجرا شوند. به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت، این فناوری امکان این را می‌دهد که کد‌های نوشته شده با زبان‌های سطح بالا‌تر مانند C و ++C یا Rust به ماژول Wasm کامپایل شوند که مستقیماً در مرورگر‌های مدرن قابل اجرا هستند.

    معماری وب‌اسمبلی
    وب‌اسمبلی به گونه‌ای طراحی شده است که بر روی دستگاه‌های مجازی مبتنی بر پشته (stack-based) اجرا شود. بر خلاف ماشین‌های رجیستری که عملوند‌های آن‌ها بر روی پردازندهٔ مرکزی قرار دارند و محاسبات در آن بخش اتفاق می‌افتد، در یک ماشین مبتنی بر پشته، بیشتر دستورالعمل‌ها به جای اینکه بر روی رجیستر اعمال شوند، بر روی پشته می‌نشینند.
    برای افزودن دو عدد بر روی ماشین مبتنی بر پشته، شماره‌های مربوطه را در پشته ارسال می‌کنید. سپس دستور ADD را فشار می‌دهید. سپس دو عملگر و دستورالعمل از بالای صفحه ظاهر می‌شود و نتیجهٔ اضافی در جای خود قرار می‌گیرد. برخی از این نوع ماشین‌ها عبارتند از .Net، JVM Runtime و غیره.
     
    وب‌اسمبلی به معنای سنتی، پشته‌ای ندارد. درواقع هیچ مفهومی از اپراتور‌های جدید ندارد. حتی خبری از GC در آن وجود ندارد. در عوض وب‌اسمبلی دارای یک حافظهٔ خطی است، یعنی حافظه به عنوان طیف پیوسته از بایت‌های بدون نوع نمایش داده می‌شود. در صورت نیاز به فضای بیشتر، ماژول وب‌اسمبلیِ شما می‌تواند بلوک حافظهٔ خطی را افزایش دهد.
    نکته: WebAssemble فقط چهار نوع داده دارد: i32، i64، f32، f64 برای اعداد صحیح 32 و 64 بیتی و انواع شماره‌های شناور
    آیندهٔ توسعهٔ وب چگونه می‌شود؟
    اگرچه ممکن است وب‌اسمبلی، جاوا اسکریپت را از بین نبرد، اما قطعاً قصد این را دارد که چهرهٔ front-end توسعهٔ وب را تغییر دهد. البته راه بسیاری در پیش است تا همهٔ تغییرات را تجربه کنیم. اما به اندازهٔ کافی می‌توان آیندهٔ وب را پیش‌بینی کنیم:
    تنوع از نظر زبانی خیلی سریع موازی تنوع زبانی
    این فناوری به طور چشم‌گیری تنوع در استفاده از زبان‌های برنامه‌نویسی را برای ساخت برنامه‌های تحت وب افزایش می‌دهد. در حال حاضر لیست زیر زبان‌هایی است که وب‌اسمبلی از آن‌ها پشتیبانی می‌کند:
    C/C++ Rust C#/.Net Java Python Elixir Go
    سرعت و کارآیی بسیار بالا
    فناوری WASM باعث می‌شود عملکرد برنامه‌ها شگفت‌انگیز شود. در این زمینه مستنداتی وجود دارد که فایرفاکس در یک سری از نمونه‌های اولیه آن را ثابت می‌کند. همچنین طبق تجزیه و تحلیل برنامه‌های کاربردی توسط فیگما منتشر شده است که نشان می‌دهد پیاده‌سازی‌های صورت گرفت در قالب asm.js که خود از سرعت بسیاربالای به خاطر پشتیبانی از سی++ دارد، با این وجود با فعال بودن ماژول WebAssembly چیزی حدود ۳ برابر بهبود زمان اجرا گرفته است. در این موارد ثابت شده است که با استفاده از ++C و کامپایلر کلنگ (LLVM) سرعت اجرای برنامه‌ها با فعال بودن وب‌اسمبلی بسیار چشم‌گیر است.
    موازی سازی
    طبیعتاً این مورد بسیار قابل بررسی و توجه است، چرا که این مبحث به طور کامل در وِب پیاده‌سازی نشده است. از آنجایی که تغییر به سمت پردازنده‌های چند هسته‌ای حدوداً از سال ۲۰۰۵ آغاز شد، این امر به طور فزاینده‌ای اتفاق می‌افتد که برای دستیابی به عملکرد بیشتر، نرم‌افزار‌ها به موازی سازی نیاز دارند. با توجه به اینکه جاوا‌اسکریپت از سیستم موازی پشتیبانی نمی‌کند، تصور کنید که با فعال‌سازی WASM امکان استفاده از تمامی هسته‌های پردازنده فراهم شود.
     
    من به عنوان نویسندهٔ این مقاله، تصور شما را از این فناوری نمی‌دانم. اما قطعاً با این تفاسیر این فناوری به عنوان یک انقلاب بزرگ در حوزهٔ وِب محسوب می‌شود. با توجه به ساختار برنامه‌های نوشته شده توسط زبان‌های قدرتمندی چون ++C می‌توان تصور کرد که برنامه‌های بسیار بهینه و قدرتمندی را در حوزهٔ اجرایی مرورگر‌ها پشتیبانی کند.
    در حال حاضر ممکن استد شما فکر کنید که چرا کسی باید زبان ساده‌ای مثل جاوا‌اسکریپت را خدشه‌دار کند و یا به سمت زبان‌های پیچیده‌ای مانند Rust، C و ++C برود. اکنون وب‌اسمبلی کاملاً جدید است و جامعهٔ کافی در اطراف خود ندارد. اما باید توجه داشت وقتی از طریق این فناوری می‌توان به ویدئو‌ها، تصاویر و کتابخانه‌های رمزنگاری، یا استفاده از موتور‌های گرافیکی و فیزیکی که از OpenGL استفاده می‌کنند، و یا حتی کتابخانه‌‌ها و فریم‌ورک‌های قدرتمندی مانند Qt و غیره را می‌توان در حوزهٔ وب مورد استفاده قرار داد. بنابراین فناوری وب‌اسمبلی می‌تواند مسیری را برای رشد صنایع مختلف به خصوص شرکت‌های بازی‌سازی و غیره باز کند.
    افزایش کارآیی (پرفرمنس) بسیار شدید که توسط وب‌اسمبلی فراهم می‌شود، همانند اجرای برنامه‌های دسکتاپی است که می‌توان آن را بر روی وب نیز مشاهده کرد. با این روال ممکن است وب‌اسمبلی در سال‌های آینده، با نرم‌افزار‌های رومیزیِ بومی برابری کند.
  6. کامبیز اسدزاده
    ما ایرانی‌ها به خصوص توسعه‌دهنده‌ها در حوزهٔ فناوری همیشه با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنیم، قطعاً می‌توان در این باره توضیحات بسیار جامعی ارائه کرد، اما یکی از این مسائل بحث محدودیت‌های شدید در پرداخت به شیوهٔ ارزی و بین‌المللی است و به همین خاطر به سختی می‌شود به مشتریان خارج از کشور خدمات ارائه و هزینه‌ای در قبال آن دریافت کرد بنابراین، معمولاً دسترسی به ارائهٔ خدمات در خارج از کشور امکان‌پذیر نیست.
    با تفکرِ به این که، روزی خواهد رسید درگاه‌های پرداختیِ فعلی به شیوه‌های کاملاً مردمی بدون در نظر گرفتن موقعیت، قومیت و سیاست‌های خارجی در اختیار همگان قرار خواهند گرفت و این یعنی آزادی در دنیای تجارت، به گونه‌ای که با اهداف و شعار این بستر و ارز‌های دیجیتالی هم‌خوانی داشته و به نظر می‌رسد پیش‌بینی‌ها در رابطه با شکل و قالب پول‌های نسل جدید واقعاً به این سمت سوق پیدا کند.
    این تفکر اگر به واقعیت تبدیل بشه فشار‌های کاری در این حوزه به شدت کاهش پیدا خواهد کرد و ما می‌تونیم شاهد این باشیم که برای دریافت خدمات می‌تونیم بدون محدودیت‌های مربوط به بحث سیاسی و تحریم‌ها، آن‌ها را در اختیار داشته باشیم و این خبر خوبی هست برای من، شما و هر کسی که در زمینهٔ فناوری و علم مرتبط با آن در حال پیشرفت است.
    بایننس، یکی از بزرگترین صرافی‌های دنیا، ساعاتی پیش در حاشیه رویداد «هفته بلاک چین بایننس» اعلام کرد که روز جمعه نسخه بتای درگاه پرداخت مخصوص خود با نام بایننس پی (Binance Pay) را راه‌اندازی کرده است. این درگاه به کسب‌وکارهای مختلف امکان می‌دهد تا بدون نگرانی از نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال، محصولات خود را با این ارزها بفروشند.

    به گزارش دیکریپت، این اقدام بایننس نشان می‌دهد که این صرافی قصد دارد تا کسب‌وکار خود را فراتر از خریدوفروش ارزهای دیجیتال پیش ببرد و در نظر دارد تا مردم را به استفاده بیش از پیش از ارزهای دیجیتال سوق دهد. گفته می‌شود که بایننس پی پاسخ این صرافی به پی پل است.
    بایننس در اطلاعیه خود می‌نویسد:
    چانگ‌پنگ ژائو (Changpeng Zhao)،‌ مدیرعامل این صرفی، در رویداد هفته بلاک چین بایننس گفت:
    به‌گفته ژائو، مهمترین چالش بر سر راه این سیستم، استفاده کسب‌وکارها از ارزهایی است که اکثریت مردم از آنها استفاده نمی‌کنند. او معتقد است که پذیرش ارزهای رایج به‌مراتب راحت‌تر است؛ چراکه مردم مدام از آنها استفاده می‌کنند.
    سیستم تازه بایننس به کاربران این امکان را می‌دهد که پرداخت خود را با ارزهای دیجیتال انجام دهند. از سوی دیگر، کسب‌وکارها استیبل کوین‌هایی با پشتوانه ارزهای رایج دریافت می‌کنند و می‌توانند هر لحظه که بخواهند آنها را به ارز رایج تبدیل کنند. صد البته در حال تنها ارز رایج پشتیبانی‌شده در سیستم پرداخت بایننس یورو است. ژائو در این باره گفت:
    طبق اعلام بایننس، بایننس پی سبدی از محصولات است. از جمله محصولات دیگری که در این سبد قرار دارد بایننس کارت است. بایننس کارت یک کارت اعتباری است که به کاربران امکان خرید لحظه‌ای را می‌دهد. سیستم بایننس پی هم مانند بایننس کارت از ۵ ارز دیجیتال بیت کوین، اتریوم، بایننس کوین، استیبل کوین BUSD‌ و سوایپ (SXP) پشتیبانی می‌کند. بایننس سال گذشته شرکت سوایپ را خرید.
    بر خلاف بایننس کارت، در خدمات بایننس پی خبری از کارت‌های فیزیکی نیست و تراکنش‌ها با استفاده از اسکنر کیوآرکد در داخل اپلیکیشن انجام می‌شود. چانگ‌پنگ ژائو در ارتباط با راه‌اندازی بی سر و صدای سرویس بایننس پی گفت:
    منابع
    آی‌او‌استریم  ارز‌ دیجیتال
  7. کامبیز اسدزاده
    سلام و درود،
    این اواخر راجع به مشورت و راهنمایی‌ها خیلی ساده به قضیه نگاه می‌شه، همه فکر کردن کشکه و فقط با دونستن JS یا QML می‌شه محصول ساخت. البته این مثال JS و QML یک مثال هست و این مسئله در همهٔ ابزار‌ها و حول محور حوزهٔ کامپیوتر و نرم‌افزار به چشم می‌خوره، هرچند روی داستان ساده هست اما حتی پشت این کار‌های ساده کلی زمان باید صرف بشه. همین گرفتن یک دادهٔ ساده از سمت سرور و تجزیه کردنش سمت JS نیاز به یک دانش خوب در مورد معماری Api‌داره، نیاز به آگاهی از استاندارد‌های Http داره، نیاز به تخصص کافی در ریز به ریز مسائل داره، نیاز به آگاهی لازم در مورد شبکه و نحوهٔ مدیریتش داره، نیاز به درک خوب راجع به کلاس‌های شبکه و نحوهٔ مدیریت بسته‌ها داره و صد‌ها جور مسئلهٔ دیگه.

    یا راهنمایی نکنیم یا می‌کنیم همه چیز رو ساده نشون ندیم!
    به خصوص برای کسایی که سال‌ها یه چیز دیگه خوندن و الآن قراره وارد این حوزه بشن.
    قشنگ واقعیت رو باید به نمایش گذاشت، و اگرنه به اشتراک گذاری چهارتا UI خفن که بگین با QML هم میشه کاری نداره، سه سوته می‌شه این‌ها رو طراحی کرد.
    اگر کسی اطلاعات کافی و پایهٔ تخصصی نداشته باشه و همینطور متکی به یک ابزار یا زبان پیش بره چه اتفاق می‌افته؟ از نظر من قطعاً بهتون از نظر تجربی آسیب میزنه، ساخت یک محصول واقعاً به این سادگی‌ها نیست که تو گروه‌های تلگرامی داریم راجع بهش صحبت می‌کنیم! قضیه خیلی پیچیده‌تر از این‌هاست. فراموش نکن در این حوزه اگه یک کار ساده رو سریع انجام میدیم یا به نتیجه می‌رسونیم دلیلش به خاطر سال‌ها زمان و تلاشه، امکان نداره کسی حتی با ۲..۳ سال تجربه یک کار رو سریع بتونه صفر تا صد انجام بده و مشکلی نداشته باشه یا نتیجهٔ اون در سطح یک استاندارد معتبر باشه.
    ساخت محصول اصول داره که اولین مرحلش شفاف‌سازی و نقشهٔ توسعه و ایده‌پردازی درسته، نباید مثل بعضی از مشتری‌ها باشه که پشت تلفن زنگ می‌زنن می‌گن یه سایت می‌خوایم یا یه اپلیکیشن چند می‌گیری و بعدش شروع کنن به چک و چونه زدن و شما هم کیف کنی بگی که آره دیگه مشتری دارم!
    شما تا زمانی که جزء به جزء محصول رو آگاه نباشید، یعنی تا زمانی که دقیق متوجه نشید نیاز چی هست و روش حلش رو متوجه نباشید منطقی نیست که واردش بشید. چون همین مرحلهٔ نیاز‌سنجی به قدری مهمه که فرآیند مسیر و نقشهٔ توسعهٔ یک محصول رو نشونتون میده و اگه درست تشخیص ندین و ابزار‌ها و راه‌کار‌ها رو درست انتخاب نکنید بی برو برگرد با مشکل مواجه می‌شید.
    مشکلاتش می‌تونه به این صورت باشه:
    - سردرگمی
    - عدم توانایی کالبد‌شکافی مسئله
    - عدم توانایی حل مسئله
    - عدم توانایی انتخاب یک روش یا ابزار صحیح و مناسب
    - عدم تعامل شما با مشتری
    - عدم رضایت شما از حق‌الزحمه
    - عدم رضایت مشتری از نتیجهٔ کار
    - عدم توانایی در پاسخ‌دهی به اعضا و شرکای کلیدی دیگه در محصولات تجاری و بزرگ!
    - و هزاران مسئلهٔ دیگه که همشون نتیجهٔ تشخیص نا درسته.
    - در کنارش مهمترین خاصیتی که پیدا می‌کنه این خواهد بود در اوج نادانی احساس خواهد کرد که همه چیز دان هست! به قولی همه چیز گیگ!
    از نظر من حداقل مواردی که (به طور خیلی خیلی خلاصه و محدود) نیاز هست تا یک متخصص بتونه پاسخ‌گوی‌ تصمیم‌گیری نقشهٔ توسعهٔ یک محصول برای مشتری در ابعاد مختلف و سطوح متفاوت از حوزه‌های موجود در قالب اصولی باشه به صورت زیر هستند:
    ۱- آشنا مبانی کامپیوتر که امر طبیعیه (شامل درک و فهم مسائل و نحوهٔ حلشون متناسب با پلتفرم اجرایی محصول)
    ۲- آشنا به ساختار نوع محصول استاندارد در یک حوزه مثل: وب، آی‌او‌اس، اندروید یا دسکتاپ‌های مختلف مثل لینوکس، مک و ویندوز، اینترنت اشیاء و دیگر موارد.
    ۳- آشنا به فلسفهٔ بک‌اند و فرانت‌اند یا ترکیبی از این دو به همراه ابزار‌های مناسب.
    ۴- آشنا به اصول طراحی UI/UX به عنوان یک نیاز و یک فاکتور مهم در ساخت محصولی که وابسته به عملکرد کاربر داره و در حوزهٔ فرانت‌اند مهم و کاربردی هست.
    ۵- آشنا به اصول SOLID و امثالش مهم هستند.
    ۶- آشنا اصول برنامه‌ریزی ساخت بانک اطلاعاتی، اینکه از چه بانک اطلاعاتی‌ای استفاده کنی و چرا؟
    ۷- آشنا به ارتباطات داده‌ای، جداول و ارتباط بین فیلد‌ها، جدوال و روش‌های درست تبادل اطلاعات مابینی داده‌ها.
    ۸- آشنا و تسلط کافی به یک محیط توسعه و ادغام ابزار‌ها و محیط طراحی برای هدف.
    ۹- آشنا به معماری ساختار و رابط‌های برنامه‌نویسی (Api)
    ۱۰- آشنا به استاندارد‌های Http، درک و مدیریت درخواست، پاسخ‌ها و ...
    ۱۱- آشنا به الگو‌های طراحی برنامه‌نویسی (DP)
    ۱۲- آشنا به روش‌های نگه‌داری و آزمایش نرم‌افزار و کد‌ها به خصوص درک مبحث Fault tolerance.
    ۱۳- آشنا به روش‌های اطمینان‌سازی و ایمن‌سازی پردازش‌های داخلی نرم‌افزار برای جلوگیری یا دشوار سازی نفوز و خراب‌کاری
    ۱۴- آشنا به روش‌ها و معماری‌های احراز هویت و نحوهٔ ادغامش با نرم‌افزار مثل:JWT, OAuth, AWS و غیره...
    ۱۵- آشنا به نوع پارادایم‌های زبان برنامه‌نویسی، در قالب‌های  (دستوری) Imperative و  (اعلانی) Declarative مثل OOP، functional و دیگر موارد.
    ۱۶- آشنا به سبک معماری نرم‌افزاری (Microservice یا مثلاً Monolith) مزایا و معایبشون.
    ۱۷- آشنا به سبک معماری طراحی مانند MVC در طراحی بدنهٔ محصول.
    ۱۸- آشنا به سبک و الگو‌های طراحی ساختاری در بک‌اند مانند Builder، Abstract، Factory و غیره.
    ۱۹- آشنا به ساختار یک زبان (در صورتی که می‌خواین جوابگوی مسائلِ پیش آمده باشید) کالبد‌شکافی زیر‌پوستی و عمیق یک زبان مهمه.
    ۲۰- آشنا و درک کامپایلر‌ها و مفسر‌ها، تفاوت‌ها و شیوه‌های عملکردیشون نسبت به کد‌های بهینه شده و عادی.
    ۲۱- آشنا و درک مدل‌های مختلفی از سیستم‌های توزیع شده مثل IaaS، PaaS، SaaS یا FaaS.
    ۲۲- آشنا به ابزار‌های ساخت و فرآیند کاری اون‌ها مثل CMake، NMake، QMake و غیره.
    ۲۳- آشنا به روش‌های مدیریت وابستگی‌های نرم‌افزار و ابزار‌های لازم برای بسته‌بندی بهتر خروجی.
    ۲۴- آشنا به روش‌های کد‌نویسی قابل آزمایش (Unit Test) و استفاده از ابزار‌هایی مثل CTest, GTest, Catch2 و غیره.
    ۲۵- آشنا به توسعهٔ آزمون محور (Test Driven- Development)
    ۲۶- آشنا به گام‌ها و شرایط نسخه‌نگاری و مراحل توسعهٔ نرم‌افزار (SDP)
    ۲۷- آشنا به روش‌های امنیت در کد و توسعه به شیوه‌های بررسی از طریق Fuzz-Test، Sanitizer، آنالیزر‌های پویا و ایستا و غیره...
    ۲۸-آشنا به قوائد طراحی بر پایهٔ خدمات مبتدی بر معماری ابری برای خدمات پیامی، وب‌سرویس‌ها، پردازش و غیره.
    ۲۹- در سطوح وب آشنا به مکانیزم شاخص بندی، فاکتور‌های SEO و شیوه‌‌های درست بهبود صفحات وب.
    ۳۰- آشنا به روش‌های به کار گیری و پیاده‌سازی ثبت کننده‌ٔ وقایع در دل محصول و روش‌های بازخورد برای توسعهٔ بهتر به همراه مانیتورینگ، نظارت و تریسینگ.
    ۳۱- در شرایط لزوم آشنا به نحوهٔ به کار گیری و دلیل استفاده از فناوری‌هایی مثل Redis، Memcached و غیره.
    ۳۲- آشنا و درک صحیح از مفاهیم هم‌زمانی (Concurrency) و روش‌های به کار گیری آن نسبت به زبان برنامه‌نویسی و شرایط مناسب استفاده.
    ۳۳- آشنا به سبک و قوائد و ساختار زبان‌های برنامه‌نویسی و فرآیند ساخت و ترجمه.
    ۳۴- و تا صد‌ها گزینهٔ دیگه می‌تونم لیست کنم اینجا که اگه انتخابتون زبان‌های نزدیک به سیستم باشه این داستان در ادامهٔ این توضیحات سر به فلک می‌کشه نمونش کامپایلر‌ها خودشون شونصد جور مباحث دارند، پلتفرم‌ها ومعماری‌های پردازنده‌ای هم در این زبان‌ها مهمن و شما حتی تا عمق سیستم‌عامل و رابط‌های اون‌ها و نحوهٔ رفتارشون باید اطلاعات کافی داشته باشید که هر کدوم به نوبهٔ خودشون هزاران صفحه می‌شه راجع بهشون کتاب معرفی کرد.
    این لیست چیزی بود که به زبان بسیار بسیار ساده شده و خیلی خلاصه به ذهنم رسید تا بدانید همچین هم الکی نیست ای عزیزانی که فتوا‌های صد من یه غاز میدین و این مسائل رو حل شده می‌دونید! 
    در ادامه اصل ماجرا خیلی فراتر از این‌ها هم هست که بخوای حساب کتاب کنی می‌بینی باید هفت خان رستم رو فتح کنی تا در تمامی سطوح پاسخگو باشی، این امر شدنی هست اما زمانی که شما محدود به یک موضوع باشید قطعاً درک همهٔ مسائل محدود و ناتوان در اجرای آن خواهید شد.
    * وقتی می‌گم آشنا قطعاً در حد حروف الفبا کافی نیست، باید در حد نیاز تسلط و درک کافی ازشون وجود داشته باشه.
    * همهٔ این‌ها رو باید در کمترین زمان ممکن نسبت به یک مشتری، محصول و نیاز تشخیص بدین و انتخاب کنید، به این کار می‌گن ارزیابی محصول بر اساس دانسته‌های فنی که تماماً متکی بر دانش و تجربهٔ شماست. (کارشناسی پروژه دقیقاً همین موضوع است).
    * برای بهتر شدن و حرفه‌ای تر شدن هم باید فراتر از این‌ها پیش برید و در قالب «مثلث دانش» بهبودش بدهید.
    * محصولات معتبر جهانی حاصلِ چنین نقشه‌های پیش‌بردی هستند و اصول تخصصی و مهندسی رو رعایت می‌کنن تا به یک درجهٔ کیفی موفق و زبان زد می‌رسند. شاید این مسائل از نظر یک برنامه‌نویس ساده و نه چندان با تجربه مهم نباشه، اما در سطح کیفی یک محصول نرم‌افزاری همهٔ این مسائل مهم تلقی می‌شوند.
    برای همین می‌گم گولِ توصیه‌های ساده و ظاهر چهارتا برنامه یا کیوت، دات‌نت و امثال این ابزار‌ها رو نخورید، پشت همهٔ نیاز‌های یک محصول به فاکتور‌های بسیاری باید توجه کنید. فردا بخواهید بدون آگاهی در این مسائل وارد پروژه‌هایی بشید که به ظاهر ساده هستند یا باید دست به گریبان دیگران باشید و توی گروه‌ها مدام سوأل پرسی کنید و یا باید بیخیال آن شوید؛ چون به هیچ یک از این فاکتور‌های مورد نیاز توسعه توجه نکردین! پس این اصول رو به عنوان سر نخ مطالعه کنید تا بخش بزرگی از سرگردانی‌های شما حل شود.
    این مواردی که این جا اشاره کردم، همونطور که گفتم بخش بسیار کوچکی از دنیای نیازمندی‌های ساخت و ساز و طراحی یک محصول واقعی در پیرامون نرم‌افزار و کامپیوتر هست، اما یک دل‌گرمی بدم به کسایی که با خودشون فکر می‌کنند چنین مسیر یا نقشه‌ای از راه که قراره پیش بگیرند سخته و همهٔ ماجرا این نیست (جزئیات رو در کتاب‌ها، موقعیت و فرصت‌های شغلی، شکست‌ها، موفقیت‌ها و آزمون و خطاها یاد خواهند گرفت) و نتیجهٔ اون می‌تونه مطابق همین حکایت زیر باشه:
     
     
  8. کامبیز اسدزاده
    یک سوأل بسیار مهم و پر مخاطب در بارهٔ زبان‌برنامه‌نویسی سی‌پلاس‌پلاس در سال‌های اخیر این است که «آیا جایگزینی برای این زبان وجود دارد و یا قابل جایگزین است»؟
    در بسیاری از پاسخ‌ها نشان از گزینه‌هایی مانند Go، Rust و D دیده می‌شود که بهتر است نسبت به نظرات متخصص‌های برنامه‌نویسی به این موضوع پرداخته شود، ابتدا باید در نظر گرفت که هر ابزاری می‌تواند جایگزینی داشته باشد اما شرایط و نحوهٔ استفادهٔ آن در رابطه با نیاز متفاوت است.

    اخیراً سوألات زیادی در این موضوع دیده شده است که می‌گویند، Rust یک زبان برنامه‌نویسی ایمن، سریع و سیستمیِ جایگزین برای سی‌پلاس‌پلاس است! اما آیا واقعاً اینگونه است یا صرفاً ما بر اساس احساسات و اشتیاق به به‌روز شدن به این موضوع می‌پردازیم؟
    پاسخ برای این سوأل به صورت زیر در مدل‌های مختلف می‌تواند مطرح شود که نتیجه‌گیری و تصمیم از خلاصهٔ آن به عهدهٔ خودِ شماست.
    من بر این باورم که زبان‌های برنامه‌نویسی همه و همه در حال به‌روز رسانی و بهتر شدن نسبت به نسخه‌ها، استاندارد‌ها، و نسل‌های گذشتهٔ خودشان هستند و به هیچ عنوان هیچ زبانی تا به امروز به طور جدی منسوخ شده اعلام نشده است.
    برای درک این مطلب بهتر است ابتدا به واژهٔ «منسوخ شده» یا «Deprecated» بپردازیم، این واژه زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که شرایط زیر بر آن حاکم باشد:
    گزینهٔ مورد نظر به طور رسمی از طرف سازنده، پشتیبان یا صاحب آن بد دانسته شده و رسماً کنار گذاشته شود. گزینهٔ مورد نظر به‌روز رسانی نشود و آخرین به‌روز رسانی آن نیز شامل مشکلاتی باشد که بعد از مدت‌ها نیز حل نشده باشد. گزینهٔ مورد نظر دیگر مورد استفاده قرار نگیرد و کاربردی هم در بین رقبای خود نداشته باشد. گزینهٔ مورد نظر دیگر پشتیبانی نشود و به قولی مُرده باشد. گزینهٔ مورد نظر به علاوهٔ این که شامل این موارد می‌شود، باید دارای یک جایگزین مناسب و عالی باشد. با توجه به این معیار‌ها و با در نظر گرفتن رسالت هر یک ابزار‌ها باید به آن توجه کرد که هر زبان یا ابزار برنامه‌نویسی خارج از این، در مرحلهٔ پیشرفت قرار گرفته است که آن نشان دهندهٔ زنده بودن و کاربردی بودن آن است.
    از طرفی، زبانی مثل سی‌پلاس‌پلاس جایگزین نمی‌شود چرا که هیچ یک از دلایل و معیار‌های بالا شامل حال آن نمی‌شود، اتفاقاً برعکس این زبان دارای ویژگی‌های معیاری زیر است:
    این زبان به طور رسمی توسط کمیتهٔ استاندارد‌سازی که متعلق به هیچ یک از شرکت‌های غول صنعتی و یا خصوصی نمی‌باشد پشتیبانی می‌شود. این زبان به طور مداوم در حال به‌روز رسانی است و کاربرد‌های چند-منظوره و همه جانبهٔ خود را داراست. این زبان از ویژگی‌های از ویژگی‌های بسیار خوب به همراه سریع‌ترین بازدهی‌ها را داراست. این زبان رقیب‌های بسیاری دارد، اما هیچ کدام از آن‌ها هنوز در عمل و دامنهٔ وسیعی موفق به نمایش عملکرد بهتری نبوده‌اند. این زبان همانند دیگر ابزار‌ها دارای مشکلاتی است، اما با توجه به پوشش و پشتیبانی از ویژگی BC در روند استاندارد‌سازی و به‌روز رسانی به خوبی از پس آن‌ها بر آمده است. برای مثال، زبان جاوا یکی از بهترین زبان‌های برنامه‌نویسی است و خیلی از شرکت‌ها مانند گوگل در سیستم‌های توزیع شده از آن استفاده می‌کنند. اما به معنای این نیست که به سرعت سی++ می‌رسد و در حد مقایسه با آن است. این زبان می‌تواند ده‌ها و صد‌ها برابر کند‌تر از سی++ باشد و این مربوط به طراحی، ساختار و مسائل مربوط به زبان است. از طرفی سی‌پلاس‌پلاس محبوب است زیرا که ویژگی‌های زیر را دارد و طی سال‌های بسیاری آن را ثابت کرده است:
    کارآیی (پرفرمنس) و سرعت فوق‌العادهٔ این زبان، البته خیلی از زبان‌ها ادعا می‌کنند که همچین ویژگی‌ای را دارند که در عمل نتیجهٔ جالبی مشاهده نمی‌شود. ذاتِ چند-سکویی و چند-منظوره بودن آن، حداقل همهٔ سیستم‌ها می‌توانند کد‌های سی++ را کامپایل و اجرا کنند. این زبان به راحتی می‌تواند با زبان‌ها و فناوری‌های دیگری ارتباط برقرار کرده و با آن‌ها تعامل داشته باشد. این زبان به عنوان یکی از کم‌مصرف‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی از نظر مصرف انرژی محسوب می‌شود. بسیاری از مهندسین این زبان‌ها را به صورت مقطعی و بار‌ها دیده و با آن آشنا هستند. کتابخانه‌های پیشفرض استاندارد STL و دیگر کتابخانه‌های سی‌++ بسیار قدرتمند و گسترده هستند. کتابخانه‌های نوع سوم (Third-Party) بسیار قدرتمند و به‌روز هستند. اولویت‌های سیستم‌های یونیکس و حتی ویندوز اکثراً بر روی C و ++C است و بازنویسی آن‌ها با زبان‌های دیگر هزینهٔ بسیاری را به ارمغان می‌آورد. بسیاری از وابستگی‌های ایجاد شده در سال‌های بسیار طولانی بر اساس سی و سی++ بوده و باز‌نگری و بازنویسی آن‌ها مشروط بر این که رابط‌ها باید باز‌نویسی شود بسیار سخت و کاری مشابه اختراع دوبارهٔ چرخ است. عملکرد تا حدی قابل پیش‌بینی است و می‌تواند آن را درک کرد، چیزی که در زبان‌هایی مانند جاوا، سی‌شارپ و گو نمی‌تواند پیش‌بینی کرد چرا که پیش‌بینی چرخهٔ GC دشوار است، هیچ رقیب جدی‌ای در این باره در سطح سی++ وجود ندارد که مدیریت حافظه را برای شما در قالب یک RAII ارائه کند، هرچند در مورد Objective-C و Rust می‌توان آن‌ها را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار داد و نه عین آن. پشتیبانی از پارادایم (سبک)‌های طراحی را سی++ به خوبی پشتیبانی می‌کند، برای مثال برنامه‌نویسی عمومی در زمان کامپایل را به خوبی ارائه می‌کند. پشتیبانی از برنامه‌نویسی سیستمی و سطح پایین در این زبان یک مزیتی دیگری است که در کنار تمامی ویژگی‌های سطح بالای خود ارائه می‌کند. اما در این میان زبان‌هایی مثل Rust، Go، Swift و غیره ادعای جایگزینی را دارند اما ادعا‌های فنی به تنهایی کافی نیستند، در دسترس بودن گسترده از جامعه به اندازهٔ کافی به همراه جامعهٔ معتمد به آن مهم است. علاوه بر ویژگی‌های فنی زبان سی++، یک نقطه قوت بسیار مهم این زبان در بحث غیر فنی آن است، در واقع در پشت این زبان نه یک پیاده‌سازی محدودی وجود دارد و نه یک سازمان که در آینده در مورد آن تصمیم بگیرد و آن را کنترل کند. در حالی که تمامی زبان‌های مطرح و ادعا کننده داخل یک چهارچوبی کنترل می‌شوند که به شدت آیندهٔ آن‌ها را تیره و تار می‌کند. به طور کلی آزاد بودن یک ابزار و قدرت یک جامعه فارغ از جغرافیا، سازمان، نژاد و زبان یک قدرت بسیار خارق‌العاده‌ای را برای یک ابزار به ارمغان می‌آورد که به تنهایی بسیار اهمیت دارد. در این اواخر بسیاری از مهندسین به فکر باز‌نویسی بسیاری از موارد شدن و تحقیقات نشان می‌دهد ابزار‌هایی گرافیکی بسیار قدرتمند و سریع که اخیراً طراحی شده‌اند، مانند وُلکان که با سی++ نوشته شده‌ است زمانی می‌توانند با راست و زبان‌های دیگر امروزی باز‌نویسی شوند که یک سیستم‌عامل جدید با زبان‌های جدید ساخته شود! بنابراین صرفاً می‌توان یک نسخهٔ Wrapper یا همان (پوشنده) چرا که تقریباً همهٔ سیستم‌عامل‌های مدرن امروزی با زبان‌های سی و سی++ نوشته شده‌اند. از طرفی تولید یک سیستم‌عامل بسیار پر خطر است و سرمایه‌گذاری کلان، زمان و هزینه‌های بسیاری را می‌طلبد و تا زمانی که چنین نرم‌افزار‌هایی تحت سلطهٔ زبان‌هایی مانند سی++ قرار گرفته باشند پادشاهی سی‌پلاس‌پلاس ادامه خواهد داشت. نکتهٔ پایانی
    من معتقدم هر ابزار و زبان‌های برنامه‌نویسی جایگاه و شرایط استفادهٔ خودشان را شامل می‌شوند، دقیقاً مانند ابزار‌های موجود در یک جعبه‌ابزار بهتر است ابزار‌های خود را طوری بچینید که در جای لازم از مناسب‌ترین آن‌ها استفاده کنید. با این حال زبان‌ها و ابزار‌های مانند سی‌ یا سی++ طی سال‌ها ثابت کرده‌اند که معمولاً در همهٔ حوزه‌ها غالب هستند و می‌تواند هر کاری را که بخواهید با آن‌ها انجام دهید و یا با یک جایگرین مناسب آن را مدیریت کنید و این بستگی به مهارت و انتخاب شخصی شما دارد.
    همچنین صحبت‌های اخیر کمیتهٔ استاندارد‌سازی در رابطه با نحو ۲ از سی‌پلاس‌پلاس می‌تواند مفهوم خوبی در آیندهٔ این زبان باشد.
    مقالات مرتبط با این موضوع که می‌تواند به عنوان مکملی از پیش تعریف شده برای شما مفید باشد:
     
  9. کامبیز اسدزاده
    پردازنده‌ها چگونه طی ۴۰ سال گذشته تغییر کرده‌اند؟
    پردازنده‌ها از پیدایش تا‌به‌حال، در‌حال‌پیشرفت بوده‌اند و روز‌به‌روز درکنار قدرتمند‌ترشدن، مصرف انرژی آن‌ها هم بهینه‌سازی شده است. اما این پیشرفت‌ها چقدر بوده و در آینده چگونه خواهد بود؟
    وقتی از طرح‌های پیشرفت تکنولوژی، به‌ویژه قانون مور، صحبت به‌میان می‌آید، طرح «۳۵ سال از داده‌های ریزپردازنده‌ها» که آن را ام. هورویتز، اف. لابونت، اُ. شچم، کی. الوکتن، ال. هموند و سی. بَتِن جمع‌آوری کرده‌اند، می‌تواند یکی از طرح‌های مهم باشد. بعد‌ها، سی. مور هم اطلاعاتی به این پروژه اضافه کرد. این طرح را چه با خطوط پیشرفت و چه بدون آن‌ها می‌توان در جاهای مختلفی از اینترنت پیدا کرد؛ هر‌‌چند این طرح فقط تا سال ۲۰۱۰ کامل شده و در چند سال اخیر، کامل نشده است.
    برای به‌روزکردن داده‌های این طرح که هر‌چند درست‌بودن آن تا سال ۲۰۱۰ مشخص نیست، داده‌هایی از g3data و داده‌های دیگری هم از پردازنده‌های AMD Opteron، پردازنده‌های Intel Xeon، پردازنده‌های Power7+ و Power8 مانند Xeon Phi به این طرح اضافه شدند. جزئیات این داده‌های جدید را به‌صورت خام می‌توانید درون این فایل زیپ ببینید. نتیجهٔ این طرح عکس زیر است:

    درادامه، طرح به‌روز‌شده را با طرح اصلی می‌توانید مقایسه کنید.

    نکته‌ای جالبی که وجود دارد، این است که باتوجه‌به اینکه عملکرد پردازش تک‌هسته‌ای ازنظر کمّیّت مهم است، این مقدار پیوسته در‌حال‌پیشرفت بوده است. این افزایش نتیجهٔ مدیریت انرژی هوشمندانه و تنظیم دینامیک فرکانس کلاک (توربو) بوده است.
    در آینده، چه تغییراتی به وجود خواهد آمد؟
    احتمالا فرکانس و انرژی مصرفی دستخوش تغییرات زیادی قرار نخواهند گرفت. بهبود بیشتر در ساختار کلاک ممکن است باعث افزایش تدریجی عملکرد تک‌هسته‌ای پردازنده‌ها شود که البته نمی‌توان انتظار تغییر بزرگی داشت. دو نمونه از کمّیّت‌های مهم، تعداد ترازیستور‌ها و تعداد هسته‌ها هستند.
    تا چه زمانی قانون مور ادامه خواهد داشت؟
    این احتمال وجود دارد که در آینده‌ای نزدیک، افزایشی در تعداد هسته‌ها را شاهد خواهیم بود؛ اما شاید تعداد ترانزیستور‌ها تغییری اساسی نکنند. در‌حال‌حاضر، Haswell Xeon در صدر فهرست پردازنده‌ها هستند که ۱۸ هستهٔ پردازشی دارند. به‌هرحال با وجود این پردازنده‌ها، قانون امدال ما‌ را به‌ دنبال‌کردن همین الگوریتم ملزم خواهد کرد.
    پردازندهی Knight Landing Xeon Phis که به‌زودی رونمایی خواهد شد، ۷۲ هسته دارد که بیش از ۶۱ هسته بیشتر از نسل کنونی‌اش خواهد داشت. از دیدگاه الگوریتم‌ها، واقعا مهم نیست پردارنده با ۶۱ یا ۷۲ هسته کار می‌کند یا خیر؛ بلکه در هر دو مورد، الگوریتم‌هایی موازی موردنیاز هستند. در این مرحله، باید خوشحال باشیم که در‌حال‌حاضر، توانسته‌ایم با یادگیری برنامه‌ریزی GPU‌ها این الگوریتم‌ها را طراحی و اجرا کنیم.
    به‌روزرسانی ۲۰۱۸
    دو سال دادهٔ بیشتر به‌نظر مهم نیست، هرچند به‌نظر می‌رسد قانون مور در‌حال‌ کم‌رنگ‌شدن است. یکی از موضوعاتی که باید به آن اشاره کرد، این است که اینتل دیگر تعداد ترانزیستور‌های پردازنده‌های خود را اعلام نمی‌کند. همچنین، تعدادی از پردازنده‌های این شرکت زمان زیادی بعد از موعد مقرر معرفی شدند. مدل Tick-Tock هم اصلاح شده است. با داده‌هایی از تعداد ترانزیستور‌ها که از AMD Epyc و IBM Power 9 به‌دست‌آمده طرح را به‌صورت زیر به‌روزرسانی کرده‌اند:

    واضح است تعداد ترانزیستور‌ها به‌صورت نموداری نمایی رو‌به‌پیشرفت بوده است. تا‌به‌امروز، پردازندهٔ AMD Epyc با ۱۹،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ترانزیستور که به‌صورت عمومی اعلام شده، بیشترین تعداد ترانزیستور را در میان پردازنده‌ها دارد. برای مقایسه باید گفت تراشهٔ پاسکال Nvidia GP100 درحدود ۱۵،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ترانزیستور دارد. با درنظرگرفتن این تعداد، این ارقام باهم سازگار هستند و جای شکی در تعداد ترانزیستور‌ها وجود ندارد.به‌زودی، با معرفی نود‌های پردازشی ۱۰ نانومتری منطقی است که احتمال دهیم تا چند سال آینده، منحنی نمایی و رو‌به‌رشد تعداد ترانزیستور‌ها پیشرفت خود را حفظ کند. تعداد ترانزیستور بیشتر موجب افزایش تعداد هسته‌ها می‌شود. این درحالی است که پیشرفتی که در SpecINT برای محاسبه عملکرد تک‌هسته‌ای قابل مشاهده‌است، مستقیما نتیجهٔ استفاده از کامپایلر‌های Auto-Vectorization و Auto-Parallelization است.
  10. کامبیز اسدزاده
    معرفی نسخه‌بندی معنایی ویرایش ۲.۰
    در دنیای مدیریت نرم‌افزار مکان مخوفی به نام «جهنم وابستگی» (dependency hell) وجود دارد. هر چه سیستم شما بزرگتر باشد و بسته‌های (package) بیشتری با نرم‌افزار شما یکپارچه شده باشند، احتمال بیشتری وجود دارد که روزی خود را دراین گودال ناامیدی بیابید.
    در سیستم‌هایی با وابستگی‌های زیاد، انتشار بستهٔ جدید به زودی می‌تواند تبدیل به یک کابوس شود. اگر ویژگی‌های وابستگی‌ها بسیار جزئی‌نگرانه باشد، در خطر قفل نسخه (version lock) خواهید بود (ناتوانی برای بروزرسانی یک بسته، بدون اجبار جهت انتشار نسخه‌های جدید همهٔ بسته‌های وابسته). اگر وابستگی‌ها بسیار ضعیف مشخص شده باشند، به ناچار زخم بی‌قاعدگی نسخه را خواهید خورد (به فرض سازگاری بیش از حد معقول با نسخه‌های آتی‌تر). جهنم وابستگی آنجایی است که قفل نسخه و یا بی‌قاعدگی نسخه از پیشرفت رو به جلوی آسان و امن پروژهٔ شما جلوگیری می‌کند.
    برای پاسخگویی به این مشکل، من یکسری قوانین و پیش‌نیازهای ساده را پیشنهاد میدهم که نحوهٔ تخصیص و افزایش شماره‌های نسخه را دیکته می‌کند. این قوانین برپایهٔ شیوه‌های موجود رایج و گستردهٔ در حال استفاده، هم در نرم‌افزارهای متن‌باز و غیر متن‌باز است، اگرچه لزوماً محدود به آن نیست. برای آنکه این سیستم کار کند نخست لازم است یک API عمومی (public) تعریف کنید. این امر ممکن است شامل مستندسازی، یا بوسیلهٔ خود کد مقید شده باشد. صرف نظر از این موضوع، مهم است که این API دقیق و واضح باشد. زمانیکه API عمومی خود را مشخص کردید، تغییرات آن را با افزایش معین شمارهٔ نسخهٔ خود مرتبط می‌سازید. قالب نسخهای به صورت X.Y.Z را در نظر بگیرید. خطاهایی که تاثیری بر API ندارند، نسخهٔ وصله (Patch) را افزایش می‌دهند، افزایش یا تغییر API که با نسخه‌های قبلی سازگار است، نسخهٔ جزئی (Minor) را افزایش می‌دهند، و تغییرات API که با نسخه‌های قبل ناسازگار هستند، نسخهٔ اصلی (Major) را افزایش می‌دهند.

    این سیستم را «نسخه‌بندی معنایی» می‌نامیم. بر اساس این طرح، شماره‌های نسخه و روشی که تغییر می‌کنند، معنی و مفهومی را دربارهٔ کد تحت آن نسخه، و آنچه که از یک نسخه تا نسخه‌ای دیگر ویرایش شده است، انتقال می‌دهد.
    به فرض اینکه نسخهٔ MAJOR.MINOR.PATCH یا اصلی.جزیی.وصله داده شده است:
    شمارهٔ نسخهٔ اصلی (MAJOR) را زمانی افزایش دهید که تغییرات API ناسازگار اعمال کرده‌اید، شمارهٔ نسخهٔ جزئی (MINOR) را زمانی افزایش دهید که قابلیت‌هایی اضافه کرده‌اید که با نسخه‌های قبل سازگار هستند، شمارهٔ نسخهٔ وصله (PATCH) را زمانی افزایش دهید که تصحیح خطاهایی (bug) اعمال کرده‌اید که با نسخه‌های قبل سازگار هستند. برچسب‌های اضافی برای پیش‌نشر و ساختن فراداده به صورت پسوندهایی برای قالب MAJOR.MINOR.PATCH فراهم است.
    ویژگی‌های نسخه‌بندی معنایی (SemVer)
    کلمات کلیدی «باید»، «نباید»، «نیاز است»، «می‌بایست»، «نمی‌بایست»، «توصیه شده است»، «ممکن است» و «اختیاری» در این مستند می‌بایست بر مبنای آنچه در RFC 2119 تعریف شده است، معنا شوند.
    نرم‌افزارهایی که از نسخه‌بندی معنایی استفاده می‌کنند باید یک API عمومی اعلام کنند. این API می‌تواند در خود کد اعلام شود، یا به طور واضح در مستندسازی وجود داشته باشد. هر طور که انجام شود، می‌بایست دقیق و جامع باشد.
    یک شمارهٔ نسخهٔ عادی باید قالب X.Y.Z را داشته باشه طوری که در آن X ،Y و Z اعداد صحیح غیرمنفی هستند و نباید صفر اضافه (leading zero) داشته باشند. X نسخهٔ اصلی، Y نسخه جزیی، و Z نسخهٔ وصله است. هر عنصر باید به صورت شمارشی افزایش یابد. به عنوان مثال 1.9.0 -> 1.10.0 -> 1.11.0.
    زمانی‌که یک بستهٔ نسخه‌بندی شده منتشر شد، محتوای آن نسخه نباید دستکاری شود. هرگونه تغییری باید به عنوان نسخهٔ جدید منتشر شود.
    نسخهٔ اصلی شمارهٔ صفر (0.y.z) برای توسعه‌های ابتدایی است. هرچیزی در هر زمانی ممکن است تغییر کند. API عمومی نمی‌بایست ماندگار در نظر گرفته شود.
    نسخهٔ 1.0.0 API عمومی را تعریف می‌کند. روشی که شمارهٔ نسخهٔ بعد از این انتشار افزوده می‌شود، به این API عمومی و نحوهٔ تغییر آن وابسته است.
    نسخهٔ وصله Z (x.y.Z | x > 0) باید در صورتی افزوده شود که تصحیح‌های خطای سازگار با نسخهٔ قبلی معرفی شده باشند. یک تصحیح خطا به عنوان یک تغییر داخلی تعریف می‌شود که رفتارهای نادرست را اصلاح می‌کند.
    نسخهٔ جزیی Y (x.Y.z | x > 0) باید در صورتی افزوده شود که عملکرد سازگار با نسخه‌های قبل جدیدی به API عمومی معرفی شده باشد. همچنین اگر هرگونه عملکرد API عمومی به عنوان منسوخ‌شده برچسب خورده باشد، این شماره باید افزوده شود. اگر عملکرد جدید یا بهبود قابل توجهی در کدهای داخلی معرفی شده باشد، ممکن است نسخهٔ جزیی افزوده شود. ممکن است که شامل تغییرات سطح وصله هم باشد. زمانیکه نسخه جزیی افزوده شود، نسخهٔ وصله باید به 0 بازنشانده شود.
    نسخهٔ اصلی X (X.y.z | X > 0) باید در صورتی افزوده شود که هرگونه تغییرات ناسازگار با نسخه‌های قبل به API عمومی معرفی شده باشد. ممکن است این تغییرات شامل سطوح جزیی و وصله نیز باشد. نسخهٔ جزئی و وصله زمانیکه نسخهٔ اصلی افزوده می‌شود باید به 0 بازنشانی شوند.
    یک نسخهٔ پیش‌انتشار ممکن است با اضافه کردن یک خط تیره و یک سری شناسه‌هایی که به وسیلهٔ نقطه از هم جدا ‌شده‌اند و بلافاصله به دنبال نسخهٔ وصله می‌آیند، نشانه‌گذاری شود. شناسه‌ها باید تنها شامل اعداد و حروف الفبای اَسکی (ASCII) و خط تیره [A-Za-z0-9] باشند. شناسه‌ها نباید تهی باشند. شناسه‌های عددی نباید با صفر اضافه آغاز شوند. نسخهٔ پیش‌انتشار از اولویت پایین‌تری نسبت به نسخهٔ عادی مرتبط برخوردار است. یک نسخهٔ پیش‌انتشار حاکی از آن است که نسخهٔ ناپایدار است و ممکن است نیازمندی‌های سازگاری مورد نظر را آنگونه که در نسخهٔ عادی مرتبط نشان داده شده است، برآورده نکند. مثال: 1.0.0-alpha, 1.0.0-alpha.1, 1.0.0-0.3.7, 1.0.0-x.7.z.92.
    متادیتای ساخت (build metadata) ممکن است با افزودن یک علامت جمع (+) و یک سری شناسه‌هایی که به وسیلهٔ نقطه ازهم جدا شده‌اند، و بلافاصله به دنبال نسخهٔ وصله یا پیش‌انتشار می‌آیند، نشانه‌گذاری شود. شناسه‌ها باید تنها شامل اعداد و حروف الفبای اَسکی (ASCII) و خط تیره [A-Za-z0-9] باشند. شناسه‌ها نباید تهی باشند. متادیتای ساخت می‌بایست در زمان تعیین اولویت نسخه درنظر گرفته نشود. بنابراین دو نسخه که تنها در متادیتای ساخت با یکدیگر متفاوت هستند، اولویت یکسان دارند. مثال: 1.0.0-alpha+001, 1.0.0+20130313144700, 1.0.0-beta+exp.sha.5114f8
    اولویت اشاره دارد به اینکه چگونه نسخه‌ها زمانی‌که مرتب شده‌اند با یکدیگر مقایسه می‌شوند. اولویت باید به وسیلهٔ جداسازی نسخه به اصلی، جزیی، وصله و شناسه‌های پیش‌انتشار به همین ترتیب، محاسبه شود (متادیتای ساخت در اولویت نمایان نمی‌شود). اولویت، به وسیلهٔ اولین تفاوت تعیین می‌شود هنگامی که این مشخصه‌ها از چپ به راست مقایسه شوند، بدین صورت: نسخه‌های اصلی، جزیی و وصله همیشه به صورت عددی مقایسه می‌شوند. مثال: 1.0.0 < 2.0.0 < 2.1.0 < 2.1.1. زمانی که اصلی و جزیی و وصله برابر هستند، یک نسخهٔ پیش‌انتشار از اولویت کمتری نسبت به نسخهٔ عادی برخوردار است. مثال: 1.0.0- alpha < 1.0.0 اولویت برای دو نسخهٔ پیش‌انتشار با نسخهٔ اصلی، جزیی و وصلهٔ مشابه باید به وسیلهٔ مقایسهٔ هر مشخصه‌ای که با نقطه جدا شده، از چپ به راست مشخص شود تا زمانی که یک تفاوت به شرح زیر یافت شود: شناسه‌هایی که تنها شامل اعداد صحیح هستند به صورت عددی و شناسه‌هایی که با حروف یا خط‌های تیره به صورت الفبایی به ترتیب ASCII مقایسه می شوند. مشخصه‌های عددی همیشه از اولویت کمتری نسبت به مشخصه‌های غیرعددی برخوردار هستند. مجموعه‌های بزرگتری از بخشهای پیش‌انتشار اولویت بیشتری نسبت به مجموعه‌های کوچکتر دارند، اگر همه مشخصه‌های اولویت برابر باشند. مثال: 1.0.0-alpha < 1.0.0-alpha.1 < 1.0.0-alpha.beta < 1.0.0-beta < 1.0.0-beta.2 < 1.0.0-beta.11 < 1.0.0-rc.1 < 1.0.0.
    چرا از نسخه‌بندی معنایی استفاده شود؟
    این ایده‌ای جدید یا انقلابی نیست. در واقع، احتمالاً شما چیزی مشابه به این را پیش از این انجام داده‌اید. مشکل اینجاست که «مشابه» به اندازهٔ کافی خوب نیست. بدون انطباق با نوعی تعریف رسمی، شماره‌های نسخه ضرورتاً برای مدیریت وابستگی (dependency) بلااستفاده هستند. بوسیلهٔ اختصاص اعداد و تعاریف واضح به ایده‌های بالا، برقراری ارتباط میان کاربران نرم‌افزار شما و اهدافتان آسان‌تر می‌شود. به‌مجرد اینکه این اهداف واضح شود، مشخصات وابستگی انعطاف‌پذیر (نه آن‌چنان انعطاف‌پذیر) می‌تواند نهایتاً ایجاد شود.
    یک مثال ساده می‌تواند نشان دهد که چگونه نسخه‌بندی معنایی می‌تواند جهنم وابستگی را به خاطره‌ای از گذشته تبدیل کند. کتابخانه‌ای به نام «Firetruck» را در نظر بگیرید. این کتابخانه به یک بسته به نام «Ladder» که به صورت معنایی نسخه‌بندی شده، احتیاج دارد. در زمانی که firetruck ساخته شده، Ladder در نسخهٔ 3.1.0 است، شما می‌توانید وابستگی Ladder را با آسودگی به عنوان بزرگتر یا برابر با 3.1.0 و نه کمتر از 4.0.0 تعیین کنید. شما می‌توانید آن‌ها را در سیستم مدیریت بستهٔ خود منتشر کنید و بدانید که آن‌ها با نرم‌افزار وابسته موجود سازگار هستند.
    بدون شک به عنوان یک توسعه‌دهندهٔ مسئولیت‌پذیر شما خواهید خواست که هر بسته همان‌طورکه اعلان شده ارتقاء یابد. دنیای واقعی مکان به هم ریخته ایست، ما جز اینکه هشیار باشیم نمی‌توانیم کاری دربارهٔ آن انجام دهیم. آنچه شما می‌توانید انجام دهید این است که بگذارید نسخه‌بندی معنایی به شما یک راه عاقلانه ارائه دهد، تا بسته‌ها را منتشر کرده و ارتقاء دهد بدون آنکه نسخه‌های جدیدی از بسته‌های مستقل را راه اندازی کند و شما را عذاب نداده، در وقت شما صرفه‌جویی کند..
    اگر همهٔ این‌ها مطلوب به نظر می‌رسد، همهٔ آنچه شما برای شروع استفاده از نسخه‌بندی معنایی احتیاج دارید این است که اعلام کنید که در حال انجام این کار هستید و از قوانین پیروی کنید. به این وب‌سایت از طریق صفحه README خود لینک بزنید، در نتیجه دیگران دربارهٔ قوانین خواهند دانست و از آن نفع خواهند برد.
     
    سوالات متداول
    چگونه باید با نسخه‌ها در فاز توسعهٔ ابتدایی 0.y.z کنار بیایم؟
    ساده‌ترین کار برای انجام دادن این است که توسعهٔ ابتدایی خود را از انتشار 0.1.0 آغاز کنید و سپس نسخهٔ جزیی را برای هر انتشار آتی افزایش دهید.
    چگونه بدانم چه زمانی باید 1.0.0 را منتشر کنم؟
    اگر نرم‌افزار شما در طول تولید مورد استفاده قرار گرفته است، احتمالاً می‌بایست هم‌اکنون 1.0.0 باشد. اگر یک API ماندگار دارید که کاربران روی آن حساب می‌کنند، شما باید 1.0.0 باشید. اگر در مورد سازگاری با نسخه‌های قبل خیلی نگران هستید، احتمالاً می‌بایست هم‌اکنون 1.0.0 باشید.
    آیا این روش، توسعه و تکرار سریع را کند نمی کند؟
    نسخهٔ اصلی صفر تماماً در مورد توسعهٔ سریع است. اگر شما API را هر روز تغییر می‌دهید، یا باید هنوز در نسخهٔ 0.y.z باشید یا در یک شاخهٔ توسعهٔ جداگانه که بر نسخهٔ اصلی بعدی کار می‌کند هستید.
    اگر حتی کوچکترین تغییرات ناسازگار با نسخه‌های قبل در API عمومی نیازمند یک نسخهٔ اصلی باشد، آیا من خیلی سریع به نسخه 42.0.0 نخواهم رسید؟
    این سوال یک توسعه‌دهندهٔ مسئولیت‌پذیر و آینده‌نگر است. تغییرات ناسازگار نمی‌بایست به راحتی در نرم‌افزاری که کدهای وابستهٔ زیادی دارد معرفی شود. هزینه‌ای که برای ارتقاء باید متحمل شد می‌تواند قابل توجه باشد. اجبار برای ایجاد نسخه‌های اصلی برای انتشار تغییرات ناسازگار، یعنی شما به تأثیر تغییراتتان فکر خواهید کرد و نرخ هزینه/سود مورد نظر را خواهید سنجید.
    مستندسازی تمامی API عمومی کار بسیار زیاد می‌برد!
    این مسئولیت شما به عنوان یک توسعه‌دهندهٔ حرفه‌ای است تا به طور مناسب نرم‌افزار که می‌بایست توسط دیگران مورد استفاده قرار گیرد را مستندسازی کنید. مدیریت پیچیدگی نرم‌افزار یک بخش فوق‌العاده مهم ازکارآمد نگه‌داشتن پروژه است، و انجام آن سخت است اگر کسی نداند که چگونه نرم‌افزار شما را استفاده کند یا چه متدهایی برای صدا زدن امن است. در دراز مدت، نسخه‌بندی معنایی و پافشاری بر یک API عمومی خوش‌تعریف می‌تواند همه چیز و همه کس را در اجرا کردن راحت در موقعیت مناسبی نگه دارد.
    چه کار می‌توانم بکنم اگر تصادفاً یک تغییر ناسازگار با نسخه‌های قبل را به عنوان نسخهٔ جزئی منتشر کردم؟
    به مجرد اینکه متوجه این مورد بشوید، تنظیمات نسخه‌بندی معنایی را به هم زده‌اید، مشکل را حل کنید و یک نسخهٔ جزیی جدید که مشکل را تصحیح کند و سازگاری با نسخه‌های قبل را بازگرداند، منتشر سازید. حتی تحت این شرایط، این پذیرفته شده نیست که انتشارهای نسخه‌بندی شده را دستکاری کنید. اگر مناسب است نسخهٔ متخلف را مستند‌سازی کنید و کاربران خود را از مشکل مطلع سازید تا آن ها نیز از نسخهٔ متخلف آگاه باشند.
    چه کار باید بکنم اگر وابستگی‌های خودم را بدون تغییر دادن API عمومی به‌روزرسانی کردم؟
    این مورد تا زمانی که API عمومی را متأثر نسازد سازگار تلقی خواهد شد. نرم‌افزاری که صریحاً به همان وابستگی‌هایی که بستهٔ شما وابسته است، وابسته باشد، باید مشخصات وابستگی خود را داشته باشد و نویسنده باید هرگونه مغایرت را ذکر کند. تشخیص اینکه آیا تغییر ازنوع دستکاری در سطح جزیی است یا سطح وصله، به این بستگی دارد که آیا شما وابستگی‌های خود را جهت تصحیح یک خطا یا برای یک کاربرد جدید به‌روزرسانی کرده‌اید. من معمولاً کد اضافی برای موارد آتی در نظر می‌گیرم، که بدون شک این موارد افزایش سطح جزیی می‌باشد.
    چه می شود اگر من بدون اعلام قبلی API عمومی را به صورتی تغییر دهم که با تغییر عدد نسخه سازگار نباشد؟ (یعنی کد به نادرست تغییر اصلی‌ای را در انتشار وصله معرفی می‌کند)
    از بهترین قضاوت خود استفاده کنید. اگر شما مخاطبان زیادی دارید که به شدت به وسیلهٔ تغییر رفتار به آنچه قبلاً برای API عمومی در نظر گرفته شده، متأثر خواهند شد، پس بهترین کار انجام یک انتشار نسخهٔ اصلی است، حتی اگر اصلاح اعمال شده مؤکداً یک انتشار وصله محسوب شود. به یاد داشته باشید، نسخه‌بندی معنایی تماماً دربارهٔ انتقال معنا بوسیله چگونگی تغییر عدد نسخه می‌باشد. اگر این تغییرات برای کاربران شما مهم است، از عدد نسخه برای آگاه‌سازی آن‌ها استفاده کنید.
    چگونه باید با منسوخ کردن عملکرد (deprecating functionality) کنار بیایم؟
    منسوخ کردن عملکرد موجود بخشی عادی از توسعهٔ نرم‌افزار است و معمولاً برای این‌که پیشرفت رو به جلو حاصل شود مورد نیاز است. زمانی‌که بخشی از API عمومی خود را منسوخ می‌کنید، باید دو کار انجام دهید: ۱) مستندسازی خود را به‌روزرسانی کنید تا به کاربر اجازه دهید از تغییرات باخبر شود. ۲) یک انتشار جزیی که در آن قسمت منسوخ شده در جایگاه خود باشد منتشر کنید. قبل از آنکه عملکرد را به طورکامل در یک انتشار اصلی حذف کنید حتماً باید حداقل یک انتشار جزیی که شامل قسمت منسوخ شده است وجود داشته باشد تا کاربران به راحتی بتوانند به API جدید منتقل شوند.
    آیا SemVer محدودیت اندازه بر روی رشتهٔ نسخه دارد؟
    خیر، اما از قضاوت مناسبی استفاده کنید. به عنوان مثال یک نسخهٔ ۲۵۵ نویسه‌ای احتمالاً مفید نخواهد بود! همچنین، سیستم‌های خاص ممکن است محدودیت‌های خود برای اندازهٔ رشته اعمال کنند.
    - منبع
  11. کامبیز اسدزاده
    در این مقاله من قصد دارم به معرفی ده فریم‌ورک برتر جهان در بازهٔ سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ اشاره کنم که در حوزهٔ صنعت وب کاربرد دارند. معمولاً در سایت‌ها، وبلاگ‌ها و گروه‌های تلگرامی حرف از فریم‌ورک‌های شناخته شده‌ای مانند Asp.net core و یا Laravel به گوش می‌رسد. اما واقعیت این است که فریم‌ورک‌هایی که در مورد آن‌ها بحث می‌شود جایگاه خاصی در بین فریم‌ورک‌های قدرتمند و به عنوانی ناشناخته مانند Drogon، h2o، ulib و غیره ندارند! جالب است بدانید فریم‌ورک‌هایی که در ادامه نام‌هایشان را می‌شنوید به قدری سریع و قدرتمند هستند که مو بر تنِ شما سیخ خواهد کرد! برای مثال در این مقایسه جایگاه فریم‌ورک‌های دات‌نت به بالاتر از ۵۰ و لاراول به بیشتر از ۲۰۰ رتبه می‌رسد! این در حالی است که بر خلاف انتظارِ عام، فریم‌ورک‌های تحت سی/سی++ و راست به عنوان سریع‌ترین فریم‌ورک‌ها شناخته می‌شوند. در واقع مقایسه بر اساس نتایج گرفته شده از مرجع Techempower می‌باشد که هر ساله یک مقایسه در رابطه با کارآیی و کیفیت فریم‌ورک‌های وب می‌پردازد. سنجشِ فوق بر اساس وظایفی مانند سریال‌سازی جی‌سان، دسترسی به پایگاه داده و عملیات سمت سرور، پردازش و غیره می‌باشد. در این آزمایش‌ها عملکرد فریم‌ورک بر روی سیستم‌عامل، به صورت فول‌اِستک و میکرو اندازه‌گیری شده است که هر کدام را در رتبهٔ خاصی از وضعیت آن سوق می‌دهد.

    بهترین فریم‌ورک‌ها از نظر بنچ‌مارک (کارآیی) در سال ۲۰۱۹ در دورِ ۱۸ بین ۲۲۰ فریم‌ورک متعلق به h2o و ulib بوده است. کتابخانهٔ h2o یکی از قوی‌ترین مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد. در سال ۲۰۲۰ این رتبه‌بندی به نفعِ فریم‌ورک جدید‌تری به نام دراگون (Drogon) و مجدداً ulib جمع بندی شده است که نشان می‌دهد فریم‌ورک ulib به عنوان یکی از برترین فریم‌ورک‌های نوشته شده تحت سی و سی++ و همچنین دراگون تحت استاندارد‌های ۱۴ و ۱۷ زبان برنامه‌نویسی سی‌پلاس‌پلاس معرفی شده است.
    بنابرین بهتر است در مورد دراگون بیشتر بدانیم:
    این فریم‌ورک تحت زبان برنامه‌نویسی ++C در استاندارد ۱۴ و ۱۷ توسعه یافته و بر روی سکو‌های لینوکس، مک و ویندوز قابل اجراست. دراگون تحت ویژگی non-blocking I/O کار می‌کند و سرعت را همراه با دقت بسیار بالایی به خصوص بر روی پلتفرم‌های FreeBSD تضمین می‌کند.
    لینک مخزن توسعه و کد‌های دراگون.
    مثال از کد اولیه:
    #include <drogon/drogon.h> using namespace drogon; int main() { app().setLogPath("./") .setLogLevel(trantor::Logger::kWarn) .addListener("0.0.0.0", 80) .setThreadNum(16) .enableRunAsDaemon() .run(); } با توجه به مقایسه‌های صورت گرفته در آزمایش‌های مختلف زیر رتبه‌بندی فریم‌ورک‌ها مشخص می‌شود. آزمایش‌های فوق بر روی پردازندهٔ Dell R440 Xeon Gold صورت گرفته است که در این لینک آمده است.
    JSON serialization

    Single query

    Multiple queries

    Fortunes

    Data updates

    Plaintext

    آزمایش‌های مربوطه تنها به ۱۰ مورد اول اشاره کرده است، بنابراین برای مشاهدهٔ لیست بیشتر و جزئیات آن‌ها به مرجع آن مراجعه کنید.
  12. کامبیز اسدزاده
    برای بسیاری از توسعه دهندگان نرم افزار کار کردن بدون کنترل نسخه غیر قابل تصور است. فواید کنترل و پیگیری تاریخچه تغییرات کدها برای درک کردن دنیای توسعه نرم افزار بسیار بالاست. با توجه به این نباید از نتایج به دست آمده از تحقیق انجام شده توسط DevOps که استفاده از تاریخه کدها بسیار بالاست شگفت زده شد.
    اما پرسیدن در مورد کنترل نسخه دیتابیس موضوع دیگری است. تنها ۵۸ ٪ از کسانی که در این تحقیق شرکت کرده اند گفته اند که کنترل نسخه دیتابیسشان را رصد می‌کنند. البته به طریقی این قابل درک است که چرا کنترل نسخه برای مدت بسیار زیادی بر روی دیتابیس انجام نمی پذیرفت. اما اکنون زمان این رسیده است که دیگر تیم‌ها بتوانند بر روی دیتابیس کار کنند.
    اگر شما هنوز کنترل نسخه برای دیتابیس خود انجام نداده اید ما در اینجا دلایلی آورده ایم که اینکار برای شما بسیار حیاطی می‌باشد:
    به راحتی می‌توانید تغییرات کدها را با تیمتان به اشتراک بگذارید
    کنارهم قرار دادن دیتابیس کد‌ها با سیستم کنترل نسخه کار کردن اعضای تیم بر روی کدهای دیتابیس و مسئولیت پذیری آن‌ها را بر روی کارهایشان بیشتر می‌کند. توانایی به اشتراک گذاردن مداوم و مدیریت تغییرات برای تیم های که در کنار هم کار نمی کنند بسیار حیاتی است. به وسیله  SQL Sourse Control   اعضای می توانند بر روی یک دیتابیس به اشتراک گذارده شده و یا هر کدام بر روی یک دیتابیس LOCAL که یک کپی از نسخه اصلی است کار کنند. با افزودن ویژگی‌هایی مانند object locking شما می می‌توانید از تداخل های احتمالی جلوگیری کنید و کار را بدون تداخل جلو ببرید.
    از نحوه توسعه نمای بهتری به دست خواهید آورد:
    سیستم کنترل نسخه برای شما یک نمای کلی از توسعه کلی کاری که انجام می‌دهید نشان می‌دهد. کنترل نسخه برای شما تاریخچه تغییرات را نشان می‌دهد و به راحتی با سیستم های کنترلی و پیگیری کار ‌می‌کند. به طور مثال SQL Source Control به شما اجازه همگام سازی وظایف دیتابیس را با Mircosoft Team Foundation Server work item ها می‌دهد و به وسیله آن به راحتی می توانید جریان کار را کنترل کنید.
    به شما توانایی Rollback و بازگشتن به ورژن قبلی دیتابیس را می‌دهد.
    در حالی که شما همواره یک استراتژی Backup مناسب دارید. استفاده از کنترل نسخه برای دیتابیس یک مکانیزم برای back up  گرفتن از SQL کدهای شما در اختیارتان قرار می‌دهد. با استفاده از SQL Source Control کار کردن و بازگرداندن نسخه های قبلی بسیار آسان و ساده هستند.
    حسابرسی و خوانایی کدها را ساده‌تر می کند
    تغییر ورژن کنترل،‌اولین قدم برای آماده سازی خوانایی کدها و یک قدم ضروری برای بهتر کردن حسابرسی و مدیریت ریسک می‌باشد. حسابرسی صحیح نیازمند یک سازماندهی برای کلیه تغییران بر روی دیتابیس می‌باشد و آن نیازمند جزییان برای دسترسی است. با استفاده از SQL Source Control شما می‌توانید نسخه کامل تاریخچه دیتابیس و یا database object را دسترسی داشته باشید و ببینید که چه کسی تغییرات را ایجاد کرده است، چه زمانی آنها را انجام داده است و چرا.
    پایه ریزی برای Database Automation
    داشتن یک نسخه از دیتابیس مدیریت تغییرات را ساده تر می‌کند. پردازش‌های پیچیده اتوماتیک‌تر و تکرارپذیرتر می‌شوند و تغییرات نیز قابل پیش‌بینی می‌گردند. استفاده از کدی که در داخل SQL Source Control به عنوان پایه ساختن و تست های DLM Automation را اتوماتیک می‌کند و این بدین معنی است که مسائل سریع‌تر پیدا می‌شوند و کدی با کیفیت بالاتر تولید و منتشر می‌گردد.
    همگام‌سازی دیتابیس و تغییرات کد‌های نرم‌افزار
    داشتن یک دیتابیس با کنترل نسخه دقیقا در کنار اپلیکیشن تغییرات کد‌های دیتاییس و اپلیکیشن را همگام می‌کند. شما همواره خواهید دانست که چه نسخه‌ای از کد بر روی چه ورژنی از نرم‌افزار قرار داده شده است. این به شما کمک می‌کند تا انجام پروژه به صورت تیمی را بسیار ساده‌تر کنید، اثربخشی کار را بالاتر ببرید و مشکلات را سریع تر برطرف کنید. SQL Source Control که به سیستم های کنترل نسخه مانند TFS, Git, Subversion متصل شود تغییرات کدها را ذخیره می‌کند.
    خلاصه:
    در حالی که این مساله صحیح است که کنترل نسخه همواره به دست نمی‌اید، اما در دسترس بودن ابزارهایی مانند SQL Source Control به این معنی است که دیگر دلیلی برای بعضی از شرکت‌ها که این کار انجام می‌دهند نباشد. اگر شما یکی از ۴۲ ٪ هستید که تا اکنون این کار برای دیتابیس خودتان انجام نداده اید، شاید این ۶ دلیل بالا بتواند نظر شما را عوض کند.
  13. کامبیز اسدزاده
    فرق بین کامپایل استاتیک و داینامیک
    قبل از اینکه فرق بین ایستا (استاتیک) - Static و پویا (داینامیک) - Dynamic را بدانیم لازم است در رابطه با چرخهٔ زندگی نوشتن یک برنامه و اجرای آن آشنا شویم. هر برنامه برای اولین بار توسط یک محیط توسعه (Editor) یا IDE توسط برنامه‌نویسان انتخاب و به صورت فایل متنی قابل ویرایش می‌باشد. سپس فایل متنی که شامل کد‌های نوشته شده توسط برنامه‌نویس تحت زبان برنامه‌نویسی مانند C، C++ و غیره... می‌باشد توسط کامپایلر به کد شیء ای تبدیل می‌شود که ماشین بتواند آن را درک کرده و اجرا کند.
    برنامه ای که ما می‌نویسیم ممکن است به عنوان یک مورد توسط دیگر برنامه ها یا کتابخانه‌هایی از برنامه ها مورد استفاده قرار بگیرد برقراری ارتباط (پیوند‌کردن - لینکر) یا همان لینک کردن پروسه‌ای است که برای اجرای موفقیت آمیز برنامه‌های نوشته شده ما بکار می‌رود؛ برقراری ارتباط بین ایستا و پویا دو پروسه‌ای از جمع‌آوری و ترکیب فایل‌های شیء‌های مختلفی است که به منظور ایجاد یک فایل اجرایی می‌باشند. در این بخش ما تصمیم بر این داریم تا تفاوت بین آن ها را با جزئیات مورد بررسی قرار دهیم.
    عمل پیوند یا ترکیب در زمان کامپایل انجام شود، در واقع زمانی که کد منبع به زبان ماشین ترجمه می‌شود، در زمان بارگذاری، زمانی که برنامه در داخله حافظه بارگذاری می‌شود، و حتی زمان اجرای آن توسط برنامه صورت می‌گیرد این عمل زمان پیوند و یا ترکیب (اتصال) است. در نهایت این فرآیند توسط برنامه ای اجرا می شود که به آن لینکر - پیوند دهنده (ترکیب کننده) می‌گویند. اتصال دهنده ها به عنوان ویرایستار لینک نیز معرفی می‌شوند. لینک شدن (پیوند شدن) به آخرین مرحله از کامپایل می‌گویند.
    در زبان علمی اصطلاح لینکر یا Linker معروف است اما در زبان فارسی بهترین گزینه مربوطه را می‌توان با عنوان اتصال دهنده، پیوند دهنده، ترکیب کننده نام برد. همه آن ها نشانگر یک هدف به منظور ترکیب اشیاء با یکدیگر هستند که در مرحله کامپایل صورت می‌گیرد.
    پس از ایجاد پیوند در برنامه، برای اجرای آن برنامه باید داخل حافظه منتقل شود. در انجام این کار باید آدرس هایی برای اجرای داده ها و دستور العمل ها اختصاص یابد.
    به طور خلاصه روند زیر می‌تواند به عنوان چرخه زندگی یک برنامه خلاصه شود (نوشتن - لینک کردن - بارگذاری - اجرا)
    فرق بین کامپایل استاتیک و داینامیک

    در زیر تفاوت های عمده ارتباط بین استاتیک و داینامیک آورده شده است :
    استاتیک 
    ارتباط به روش استاتیک فرآیندی است که تمامی ماژول‌ها و کتابخانه‌های برنامه در فایل اجرایی نهایی کپی می‌شوند. این روش توسط لینکر در مرحله آخر کامپایل انجام می‌شود. اتصال دهنده - لینکر طبق روال ترکیبی کتابخانه ها را با کد برنامه و همراه مراجع - منابع خارجی ترکیب کرده و برای تولید یک بارگذاری مناسب در حافظه آماده سازی می‌کند. زمانی که برنامه بار‌گذاری می‌شود، سیستم عامل محلی را در حافظه به صورت یک فایل اجرایی که شامل کد‌های اجرایی و داده ها می‌باشد مشخص می‌کند. ارتباط به شیوهٔ استاتیک توسط برنامه‌ای با نام لینکر انجام می‌شود که در آخرین مرحله فرآیند کامپایل یک برنامه صورت می‌گیرد. لینکر‌ها نیز به عنوان ویرایشگر پیوند نیز عنوان می‌شوند. فایل های استاتیک به طور قابل توجهی دارای اندازه بسیار بزرگی هستند زیرا برنامه های خارجی و کتابخانه های لینک شده همه در یکجا و در فایل نهایی اجرایی جمع آوری شده‌اند. در اتصال استاتیک اگر هر یک از برنامه های خارجی تغییر کرده باشد باید آن ها دوباره کامپایل شوند و مجددا عمل اتصال صورت گیرد در غیر اینصورت هیچ تغییری در به روز رسانی های مرتبط با فایل اجرایی مشاهده نخواهد شد. برنامه‌های استاتیکی زمان بارگذاری ثابتی در هر بار اجرای برنامه در حافظه را در نظر می‌گیرند. و زمانی که برای بارگذاری طول می کشد ثابت است. برنامه‌هایی که از کتابخانه‌های استاتیکی استفاده می‌کنند معمولاً سریعتر از برنامه‌هایی هستند که کتابخانه‌‌ی آن‌ها به صورت پویا می‌باشد. در برنامه های استاتیکی، تمامی کد ها شامل یک فایل اجرایی می‌باشند. بنابراین، آن‌ها هرگز در برنامه هایی که دارای مشکلاتی هستند اجرا نخواهند شد. داینامیک
    در ارتباط پویا نام کتابخانه های خارجی (کتابخانه‌های به اشتراک گذاری شده) در فایل اجرایی نهایی قرار داده شده‌اند نه خود کتابخانه. در حالی که ارتباط واقعی در زمان اجرا در هر دو فایل در حافظه قرار می‌گیرند. اتصال پویا این اجازه را می‌دهند تا برنامه های متعددی به صورت یک ماژول کپی شده و قابل اجرا مورد استفاده قرار بگیرد. اتصال پویا بر خلاف اتصال استاتیک در زمان اجرا توسط سیستم عامل انجام می‌شود. در اتصال پویا فقط یک نسخه از کتابخانه به اشتراک گذاری شده در حافظه نگه‌داری می‌شود. این به طور قابل توجهی اندازه برنامه های اجرایی را کاهش می‌دهد، در نتیجه صرفحه جویی در حافظه و فضای دیسک صورت خواهد گرفت. در اتصال پویا بر خلاف اتصال استاتیک نیازی به کامپایل کامل پروژه نمی‌باشد در صورتی که لازم باشد تغییراتی در هر یک از فایل‌ها صورت بگیرد تنها کافی است آن را کامپایل و در کنار برنامه قرار دهید. این یکی از بزرگترین مزیت‌های کامپایل داینامیکی می‌باشد. در اتصال پویا زمان بارگذاری برنامه در حافظه ممکن است کاهش یابد. این در صورتی است که کتابخانه های مشترک در حافظه بارگذاری شده‌اند. برنامه‌هایی که از کتابخانه های مشترک استفاده می‌کنند معمولا کندتر از برنامه هایی هستند که از کتابخانه های استاتیکی استفاده می‌کنند. برنامه‌های پویا وابسته به داشتن کتابخانه‌های سازگار هستند. اگر کتابخانه تغییر یابد (برای مثال، یک کامپایلر جدید منتشر شود ممکن است کتابخانه را تغییر دهد)، در این صورت ممکن است برنامه مجدداً تحت کتابخانه جدید باز نویسی و به‌روز رسانی شوند. اگر کتابخانه از روی سیستم حذف شود، برنامه‌ای که وابسته آن کتابخانه می‌باشد دیگر کار نخواهد کرد. در ادامه شما می‌توانید در مورد مراحل کامپایل یک برنامه مراجعه کنید:
     
  14. کامبیز اسدزاده
    تحول توسط اینترنت اشیاء (IoT)، این واضح است که افزوده شدن به تعداد دستگاه های متصل به این فناوری با سرعت چشمگیری در حال افزایش است. همه جا در اطراف زندگی روزمره ما، استفاده بیشترو بیشتری را از آن ها داریم. علاوه بر این که به آن ها متصل هستیم، دستگاه های با صفحه لمسی بیشتری به رابط گرافیکی مدرن مجهز می شوند.
    در این میان در اطراف ما به راحتی دیده می شود که کاربران زیادی نرم افزار های خود را توسط کیوت برای این دستگاه ها می سازند. برای رسیدن به شماری از این اعداد و ارقام توسط گروه Gartner که تخمین زده است تا سال ۲۰۲۰ رشد دستگاه های متصل به این فناوری حدود ۲۰٬۷ میلیارد دستگاه خواهد بود. (حتی پیش بینی شده است که بالاتر از آن یعنی حدود ۳۰ میلیارد دستگاه) مجهز به فناوری مرتبط خواهد شد که تحت سی پلاس پلاس و کیوت توسعه پیدا می کنند.
    نه تنها شمار زیادی از دستگاه ها در حال رشد هستند، اما در این میان پیچیدگی و تعداد نرم افزار ها نیز در حال رشد هستند. برای مثال، امروزه خودرو ها می‌توانند بیش از ۱۰۰ میلیون خط کد را در اختیار داشته باشند، انتظار می رود این روند به سه برابر در آینده به عنوان قابلیت های نرم افزاری در خودرو ها افزایش یابد.
    خودرو ها بخش پیچیده ای از این فرآیند محسوب می شوند، اما حتی برای ساده ترین اتصال به دستگاه ها نیاز به نرم افزار های زیادی می باشد که قادر باشند الزامات را برای اتصال به طور امن با قابلیت های مفید را با رشد چشم گیری در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند.
     
    در اینجا بر روی یک نمودار خطی چگونگی دستگاه های در حال رشد را تخمین می‌زنیم:

     
    در داخل این دستگاه ها چه چیزی وجود دارد؟
    چه نوع نرم افزاری دستگاه های متصل شده را مدیریت می کند؟ چه نوع مهارت هایی برای ساخت اینها نیاز است؟ اینگونه تخمین زده شده است که تا به امروز 95% از دستگاه های تعبیه شده (Embedded) اِمبد ها توسط زبان برنامه نویسی C و ++C  ساخته شده اند، و اینگونه پیشبینی شده است که این فرآیند در آینده به طور قابل توجهی تغییر نخواهد یافت.
    سپس، از سوی دیگر با توجه به مطالعاتی که در جهان بر روی ۴.۴ میلیون توسع دهنده C++  و ۱.۹ میلیون توسعه دهنده زبان C در سال ۲۰۱۵  صورت گرفته است. یک مطالعه بر اساس نتایج سال ۲۰۰۱ توسط IDC، نشان می دهد که تعداد توسعه دهندگان زبان ++C در آن زمان حدود ۳ میلیون نفر بوده است. معنی این نتایج اینگونه است که تعداد توسعه دهندگان ++C به طور پیوسته در حال رشد است که حدود 3% در سال بوده و انتظار می روند با همین روند به جمع توسعه دهندگان در سال های آتی افزوده شود.
     
    بنابراین، یک تجسم کلی از رشد توسعه دهندگان ++C در نمودار زیر آورده شده است:
     

     
    بر اساس برآورده های تعداد دستگاه های تخمین زده شده، که اکثر آن ها باید توسط C و ++C انجام شده باشند، و در حال حاضر با سرعت بسیار زیادی همین روند رو به رشد می باشد و انتظار می رود این روند با سرعت بسیار بیشتری ادامه یابد. با توجه به افزایش پیچیدگی در عملکرد، تعداد نرم افزار های موجود در حال رشد است. اگرچه برخی از دستگاه های جدید از عملکرد بسیار ساده ای برخوردار خواهند بود، اما دستگاه های بسیار بیشتری با پیچیدگی های بیشتری مورد نیاز مصرف کنندگان است.
    در حال حاضر، این مقایسه بین دو گرایش معمای جالبی را برای ما فراهم می کند که توجه به آن جالب است: چطور میلیون ها نفر از توسعه دهندگان سی‌پلاس‌پلاس نیازمندی ها را برای ساخت و متصل کردن میلیاردها دستگاه به یکدیگر مطابقت می دهند.

    با قرار دادن این دو نمودار در کنار هم، می توانیم به وضوح نمودار پارادوکس را تجسم کرده و به یک (راه حل) ممکن برسیم: بنابراین چگونه بر آن افزوده می شود؟ آیا ما انتظار این را خواهیم داشت که در سال ۲۰۲۰ یک توسعه دهنده سی‌پلاس‌پلاس  ۲۰ برابر بیشتر از آن چیزی را بنویسد که در ۱ دهه قبل نوشته است؟ این راه حل کارساز نخواهد بود. حتی اگر همه توسعه دهندگان ++C تمرکزشان بر روی دستگاه ها باشد! لذا هنوز توسعه دهنده ++C به اندازه کافی موجود نیست. توسعه دهندگان  C++ به راحتی می توانند آموزش های حرفه ای را ببینند و سال هایی را برای دوره های خود در نظر بگیرند تا به درجه استادی برسند. بنابراین، چیزی که باید انجام شود دو چیز است: فعال کردن توسعه دهندگان C++ در این زمینه ها و همچنین آموزش برای برنامه نویسان غیر ++C برای ساخت دستگاه ها.
    بنابراین، برای تعبیه شدن نیاز ها باید با شرایط جدیدتری سازگار شد. تنها راه برای مقابله با رشد این است که ابزار های خوبی برای دستگاه ها در اختیار قرار گیرد. پیش بینی می شود با ابزار هایی که Qt قرار است فراهم کند رویکرد قابل قبولی برای ساخت دستگاه ها فراهم آورد. زیرا شعار کیوت این است "کد کمتر،سازندگی بیشتر، تولید و استقرار در همه جا" این شعار تابه امروز پیش بینی شده بود. کیوت دارای سابقه ی دستگاه های اِمبد، دسکتاپ و موبایل و ساخت و توسعه اپلیکیشن های کاربردی با روش بهتر و ساده تر در تمامی پلتفرم ها می باشد.
    این احتمال وجود دارد که حتی استفاده از قابلیت های نرم افزاری کافی نیست. همچنین لازم است برای افزایش بهره وری از برنامه نویسان خبره  ++C جهت توسعه بهتر استفاده شود.با استفاده از Qt رابط های برنامه نویسی به طور گسترده و مشهوری مستند سازی شده اند. بنابراین توسعه دهندگان ++C سازنده تر و مفید تر از قبل هستند.
    همچنین Qt زبان اعلانی با نام QML را جهت سهولت کار در طراحی فراهم کرده است، و رشد اینکه تعداد کثیری از مردم که می خواهند فراتر از توسعه دهندگان سی پلاس پلاس در توسعه دستگاه ها قدم بگذارند ایجاب شده است. در حال حاضر میلیون ها توسعه دهنده با Qt در جهان آشنا هستند که روز به روز برای به دست گرفتن آن میکوشند.
    با وجود زبان QML، مشکل اینگونه حل شده است تا بدون داشتن مهارت های بسیار بالا از  ++C توسعه دهندگان بتوانند در زمینه رابط کاربری تیم خود را مدیریت کنند. البته برای ساخت هسته نرم افزار های دستگاه های تعبیه شده نیاز به ++C امریست ضروری. اما چیز دیگری می تواند کمک بهتری برای توسعه در اختیار قرار دهد. استفاده از Qt که اجازه می دهد هر دو نوع توسعه دهندگان غیر   ++C و متخصصین ++C عملیاتی را که می خواهند بر روی دستگاه ها توسعه دهند فراهم می کند. و این اجازه می دهد توسعه دهندگان ++C  تمرکز بهتری در تمامی زمینه ها داشته باشند.
     
     
  15. کامبیز اسدزاده
    در گذشته، سیستم های نهفته اغلب سیستم عامل های بسیار کوچک بدون فایل سیستم را اجرا می کردند و یا توسط bare metal (به عملیات حذف رابط برای صحبت با سخت افزار و کم کردن پروسه، bare metal گفته می شود) اجرا می شدند. با افزایش قدرت و کاهش هزینه ی سخت افزار، برای مثال سیستم مجتمع در تراشه (system on chip, SOCs)، بسیاری از سیستم های نهفته به سمت تبدیل شدن به یک سیستم عامل کامل که اکثرا تحت لینوکس هستند، پیش میروند.
    یکی از مزیت های اجرای لینوکس بر روی سیستم نهفته، در دسترس بودن تمامی ابزار های آشنای لینوکس در این محیط است.  در حالی که ممکن است محصول نهایی همراه آن ها عرضه نشود، شما به عنوان یک توسعه دهنده می توانید به شِل (shell)، دستورات اساسی و یک پشته شبکه کامل دسترسی داشته باشید. اگر اپلیکیشن نسبتا کوچک باشد، حتی ممکن است که کد بر روی یک سیستم نهفته، مانند Raspberry Pi، کامپایل شود.
    در این بخش، من بر برخی از مواردی که به طور خاص برای سیستم های نهفته مفید هستند، تمرکز خواهم کرد. این موارد شامل برنامه هایی جهت اجرا بر روی سیتم های نهفته یا ابزار هایی جهت اجرا بر روی ماشین های توسعه ی جداگانه است که برای توسعه و یا ارتباط با سیستم های نهفته مفید هستند.
     
    ابزار BusyBox
    همانطور که اشاره شد، دسترسی به شِل و دستورات لینوکسی/یونیکسی (برای مثال ls، grep و ...) برای سیستم های نهفته عموما مفید است. BusyBox ابزار های رایج یونیکس را در یک سیستم اجرایی کوچک فراهم می آورد. این دستورالعمل ها عمدتا جایگزینی برای دستورات کامل یونیکسی هستند که هم رایج اند و هم برخی گزینه های کم کاربرد را حذف کرده اند.
    این حالت به طور قابل توجهی سبب کوچکتر شدن رد پای کلی (در حافظه و فضای سیستم فایل) می شود که به طور تقریبی شامل 300 دستور و قابل تنظیم است، بنابراین شما می توانید دستورات مورد نظر را در زمان کامپایل اضافه یا حذف کنید.
     
    ابزار Minicom
    اغلب اوقات نیاز به برقراری ارتباط با سیستم نهفته از طریق یک رابط سریال وجود دارد. این نیاز ممکن است قبل از اینکه سیستم در حال اتصال به شبکه و در حال اجرا باشد، یا برای دسترسی به بارگذاری بوت صورت گیرد.
    برای انجام این کار یک برنامه شبیه ساز ترمینال در سمت کامپیوتر میزبان استفاده می شود. به نظر می رسد که Minicom شبیه ساز ترمینال استاندارد defacto برای لینوکس است. با وجود اینکه غیر گرافیکی است و استفاده از آن سخت است، شامل مجموعه ای از ویژگی های غنی است که ارزش صرف زمان برای یادگیری نحوه ی استفاده از آن را دارد.
    در پلتفرم ویندوز، ابزار استاندارد HyperTerminal بود، اما با شروع با ویندوز 7 دیگر پشتیبانی نشد یا در ویندوز گنجانده نشده است. شما می توانید نسخه تجاری HyperTerminal را که پشتیبانی می شود خریداری کنید یا از یکی از چندین برنامه های دیگر شبیه ترمینال استفاده کنید. اگر شما یک کپی از ویندوز XP دارید، می توانید فایل های مناسب (hypertrm.dll و hypertrm.exe) را به یک سیستم جدیدتر (از جمله ویندوز 10) کپی کنید و عموما کار می کند حتی اگر پشتیبانی نمی شود.
      
    ابزار ssh/sftp
    به طور معمول سیستم نهفته از شبکه پشتیبانی می کنند و اغلب این روش، ترجیحی برای انتقال فایل ها به سیستم در طول توسعه است. شما می توانید سرور ssh بر روی دستگاه اجرا کنید و سپس از ssh برای دسترسی به سیستم از یک دستگاه توسعه استفاده کنید. برنامه sftp نیز می تواند مفید باشد، ارائه یک رابط مشابه به ftp (برنامه انتقال فایل)، اما با استفاده از پروتکل امن تر ssh.
    اکثر محیط های یکپارچه ی توسعه نرم‌افزار (IDE)، مانند Qt Creator، با استفاده از ssh یا sftp برای انتقال فایل ها و اجرای دستورات از راه دور، از طریق یک رابط کاربری گرافیکی که معمولا ساده تر از فراخوانی دستورات به طور مستقیم است، پشتیبانی می کند. سرور های ssh جایگزینی وجود دارند که می توانند سبک تر و کم حجم تر از سرورهای کامل مانند OpenSSH  و مناسب تر برای اجرای سیستم جاسازی شده. یک انتخاب محبوب Dropbear است.
     
    ابزار Adb
    Android Debug Bridge (adb) یک ابزار خط فرمان برای برقراری ارتباط با یک دستگاه برای انجام اقدامات مختلف مانند نصب، اشکالزدایی و دسترسی به شِل است. این یک ابزار استاندارد برای توسعه در اندروید است و در اندروید SDK گنجانده شده است. Adb همچنین می تواند در سیستم های غیر اندرویدی استفاده شود.
     
    ابزار Yocto bitbake
    پروژه Yocto یک ابتکار منبع باز است که قالب ها، ابزار ها و روش های ایجاد یک سیستم مبتنی بر لینوکس را برای محصولات نهفته فراهم می کند. این شرکت در سال 2010 به عنوان همکاری میان بسیاری از تولید کنندگان سخت افزار، فروشندگان سیستم عامل های open source و شرکت های الکترونیک تاسیس شد. Qt Company آن را به عنوان پایه Qt تجاری خود برای سیستم های نهفته، boot2qt استفاده می کند.
     
    Buildroot
    Buildroot یکی دیگر از ابزارهای رایج برای سیستم های نهفته برای تولید یک toolchain کامپایل چند سکویی، سیستم فایل ریشه، تصویر هسته و بوت لودر است. این ابزار قدرتمندتر از Yocto است، اما می تواند ساده تر از آن استفاده شود. انتخاب بین Yocto و buildroot، معمولا در ارزش و كيفيت تكنيكي خلاصه نميشود، بلكه انچه توسط bsp vendor ساپورت ميشود اهميت دارد. 
  16. کامبیز اسدزاده
    اگر شما توسعه‌دهنده هستید، مسلماً بار‌ها به دنبال بررسی کاربرد یک دستور، تابع یا کلاس خاصی در یک زبان برنامه نویسی بوده‌اید. بنابراین مراجعه به مراجع زبان‌ و یا زبان‌های برنامه‌نویسی ای که شما با آن کار می‌کنید یکی از راه‌کار‌هایی است که می‌توانید به پاسخ صحیح در رابطه با نیاز خود برسید. من قصد دارم ابزار یا به اصطلاح سرویس دهنده‌ای را برای شما معرفی کنم که به شما امکان دسترسی بسیار ساده و کار‌آمد به مستندات تمامی زبان‌های رایج را فراهم می‌کند. 
    معرفی
    سرویس DevDocs مستندات رابط‌های برنامه‌نویسی متعددی را باهم ترکیب و در قالب یک رابط کاربری سریع، سازمان یافته شده و قابل جستجو و در دسترس را فراهم کرده است. در اینجا آن چیزی را که قبل از شروع استفاده باید بدانید آورده ایم.
    خلاصه‌ای از ویژگی‌ها
    جهت دسترسی به تنظیمات رابط کاربری و سفارشی سازی محیط به بخش Prefrences مراجعه کنید. در صورتی که مایل به استفاده از ماوس نیستید می‌توانید از میانبر‌های کلیدی بسیار ساده و کارآمد استفاده کنید که در این بخش معرفی شده اند. جستجوی خاص و ساده پشتیبانی از قالب (fuzzy) به شما اجازه خواهد داد تا با خلاصه نویسی مانند (bgcp) به نتیجه (background-clip) برسید. برای جستجوی اسناد خاص با تایپ کردن خلاصه آن و سپس فشردن کلید tab می‌توانید به آن‌ها دسترسی داشته باشید. همچنین شما می‌توانید با استفاده از نوار آدرس مرورگر بخ نتایج جستجوی خود دسترسی داشته باشید. سرویس DevDocs در حالت آفلاین٫ در نسخه موبایل و افزونه‌ای که می‌تواند بر روی مرورگر گوگل کروم نصب شود در دسترس خواهد بود. جهت دنبال کردن آخرین رخداد‌ها و اخبار‌ها در باره این سرویس آن را در توئیتر می‌توانید با آدرس DevDocs@ دنبال کنید. سرویس DevDocs به طور کامل منبع باز است و سورس آن بر روی گیت‌هاب در دسترس است. در صورتی که شما یک کُدر و یا برنامه‌نویس مبتدی هستید می‌توانید از این مرجع نیز استفاده کنید. نسخه آفلاین
    جهت نصب نسخه‌های آفلاین به این بخش مراجعه و گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنید.
    پلاگین و افزونه‌ها
    وب اپلیکیشن مخصوص گوگل کروم اپلیکیشن دسکتاپ پکیج Sublime پکیج Atom افزونه Visual Studio Code افزونه‌ها و ابزار‌های بیشتر...
  17. کامبیز اسدزاده
    از زبان سازندگان تیم Nymea بشنوید که چگونه در مورد دلایل استفاده خود از Qt در حوزه اینترنت اشیاء می‌گویند. در اینجا تیم Nymea که سازنده پلتفرم IoT با نام Nymea اس اینگونه می‌گویند. ما از ابتدای کار خود از Qt استفاده کرده ایم. شما ممکن است فکر کنید و اینگونه به نظر برسد که انتخاب کیوت برای دستگاه‌هایی که دارای رابط کاربری نیستند یک انتخاب غیر عادی باشد! اجازه دهید تا این مبحث را کمی برای شما روشن کنیم. اساساً، در بیانیه قبلی٬ سه تصور غلط وجود دارد.

    کیوت یک چهارچوب رابط کاربری است : بله اما بسیار بیشتر از چیزی است که تصورش را می‌کنید
    اولین و بزرگترین تصور غلط این است که Qt تنها بر روی پروژه هایی تمرکز کرده است که عمدتا در حوزه رابط کاربری UI می‌باشند. درست است که کیوت چندین سال پیش به عنوان یک ابزار قدرتمند رابط توسعه رابط کاربری فعالیتش را آغاز کرده است. اما آن زمان٬ کیوت یک مجموعه کامل از کتابخانه‌ها و ابزارهای پشتیبانی شده در هر لایه کامل نبود که امروزه این به حقیقت پیوسته است. حتی شما اگر گزینه‌های گرافیکی را نداشته باشید، کیوت بهره وری شما را به یک مرتبه افزایش خواهد داد. که در موردش بعدا بیشتر اشاره خواهم کرد.
    رابط کاربری دارای جنبه‌های بسیاری است
    در حال حاضر، اجازه دهید اینگونه بگویم که: هیچ نمایشگری برابر با هیچ رابط کاربری نیست. حتی وقتی شما در حال ساخت یک دستگاه اِمبِد بدون نمایشگر هستید تقریبا هیچ رابط کاربری برای آن وجود ندارد. در مثال ما رابط کاربری شامل یک رابط وِب در حال اجرا در جعبه IoT و برنامه مشتری است. اپلیکیشن مشتری٬ اجرا بر روی تلفن‌های هوشمند٬ کامپیوترها و یا صفحه های نمایشی دیواری که عمدتا برقراری ارتباط و صحبت با دستگاه از طریق لایه UI صورت می‌گیرد. در اینجا، فناوری کیوت کوئیک (Qt Quick) می‌تواند یک تجربه مدرن را با قابلیت  (یک بار نوشته شدن و در همه جا اجرا شدن) را ارائه دهد و جالبترین بخش از کیوت نسخه ۵.۱۰ این است که در زمانی نیاز از برنامه های مشابه می‌توان بر اساس فناوری Qt WebGL به عنوان یک ویژگی جدید استفاده کرد.
    بدون سربارگذاری اضافی : تنها مواردی را مستقر کنید که به آن ها نیاز دارید
    یک نظر دیگر که اغلب شنیده ایم این است که وارد کردن کیوت به دستگاههای اِمبد سربار بزرگی خواهد بود. در حالی که در روزهای اولیه٬ کیوت از برخی از ماژول شامل شده بود که در این سالها بسیار تغییر کرده اند آن‌ها بهتر و پیشرفته تر از قبل شده اند و در جدید ترین نسخه کیوت ۵ مدولاسیون کیوت کنترلهای بسیاری را در بخشهایی از کیوت جهت نصب یک نقطه اشتراکی و قابل ردیابی را تسهیل کرده است. در این روزهای اخیر کیوت توانسته است این امکان را فراهم سازد تا تجهیزات لازم را بر روی دستگاه‌ها به حداقل برساند و نیاز به آن را به طور کامل از بین ببرد.
    کیوت چگونه توانسته است بهره وری مارا بر روی Nymea افزایش دهد
    همانطور که در بالا ذکر شد، من مایلم به برخی از ویژگیهای کیوت که موجب افزایش بهره وری Nymea شده است را عنوان کنم تا بررسی کنید.
    تعداد زیادی از آنها به صورت لیست در اینجا وجود دارد٬ اما مهمترین آنها برای پُشته میان افزار ما عبارتند از:
    معماری پلاگین
    معماری پلاگین کیوت مناسب برای بارگیری پلاگین‌ها است، و تمام پیچیدگی و بارگذاری کتابخانه ها را از بین می‌برد٬ استفاده ازNymea بر اساس پلاگین‌ها یک مزیت قابل توجهی است. هسته این پلتفرم یک نکته از تنظیمات نرم افزار مدیریت و هوشمندانه اشیاء می‌باشد که در آن تمام سخت افزارهای واقعی و خدمات آنلاین٬ به اصطلاح اشیاء در سیستم از طریق پلاگین فعال هستند.
    پروتکل های انتقال
    تنها چند تماس با رابط های برنامه نویسی Qt همه چیز را که مورد نیاز است در اختیار شما قرار می‌دهد. میان افزار Nymea رابط ها را از طریق سوکتها (TCP/IP یا سوکت های محلی) ٬ WebSockets, Rest, Bluetooth RFCOMM ارائه می‌دهد و همه آن‌ها به سادگی در دست کیوت با استفاده از رمزنگاری SSL (گواهی معتبر) برای ارتباط امن فراهم شده اند.
    رابط های برنامه نویسی مبتنی بر JSONRPC
    کیوت پشتیبانی از JSON را پیشنهاد می‌کند و اجازه می‌دهد تا به راحتی بین ساختار های دالی به اشیاء JSON دسترسی داشته باشید. این در زمان تعامل با مشتتریان برای ما یک نکته مثبت بسیار بزرگی محسوب می‌شود.
    چهارچوب آزمایش و اشکالزدایی
    توسعه دهندگان از مزایای یک رابط برنامه نویس بسیار انتزاعی لذت می‌برند. کدهای پایه Nymea هنگام آزمایش به صورت خودکار توسط سیستم Qt Test مورد آزمایش قرار می‌گیرند و این باعث می‌شود مواردی را برای آزمایش قابلیتها و همچنین تهیه گزارش و چاپ آن‌ها همراه با آمار در انواع مختلف در قالب مشابه UnitXML در اختیار داشته باشیم. علاوه بر این٬ آن را قادر می‌سازد تا با دیگر سیستم‌های خطایابی مانند Valgrind و دیگر ابزارهای خارجی و قدیمی که برای سی++ کار‌های قدیمی و حرفه ای مهم است را فراهم می‌کند.
    مستندات رابط های برنامه نویسی با استفاده از QDoc
    کیوت یک مرجع بسیار شگفت انگیز در آدرس doc.qt.io را ارائه میدهد. سیستم QDoc امکان این را فراهم می سازد که با نصب CI دسترسی برای سفارشی سازی ظاهر و همچنین مستند سازی ویژه ای را برای پروژه خود فراهم سازید که برای Nymea به آدرس.
    یک عالمه حامی ریز و کوچک در امتداد مسیر
    کیوت مقادیر بیشماری از ویژگی ها را در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌دهد که از پارامترهای خط فرمان و تجزیه تحلیل ورودی گرفته تا خروجی و اتصالات به اینترنت و همچنین مکانیزم های مختلف IPC در سیستم هایی مانند D-Bus که هرکدام از این ویژگی های به نوبه خود آماده استفاده هستند.
    همه (یا تقریبا همه آنها) به طور کامل چند-سکویی هستند، در حالی که Nymea برای اجرا بر روی دستگاه های مبتنی بر لینوکس متمرکز شده است٬ با این حال به کمک کیوت میتوانیم آن را برای دیگر پلتفرمها نیز بسازیم. البته برخی از ویژگی های یکپارچه مانند رابط های برنامه نویسی D-Bus بر روی تمامی سیستم عامل ها کار نخواهند کرد، اما این چنین موارد در کل بسیار نادر هستند. در حال حاضر nymea دارای مخزن مبتنی بر dpkg برای پشتیبانی تحت همه توزیعهای ابنتو و دبیان و همچنین بسته های ناگهانی متناسب با چنین توزیعهایی تعبیه شده است. برنامه مصرف کننده برای دسکتاپ و اندروید ساخته شده است. تیم ما برای توسعه آن بر روی پلتفرم iOS نیز در حال تلاش است که بر پایه WebGL برای پشتیبانی از تمامی قابلیتهای Qt Quick به عنوان یک رابط کاربری خوب در Nymea تمرکز کرده است.
    نکته مهم و کلی این است
    کیوت یک چهارچوب ایده آل برای پروژه‌های شما در حوزه UI یا غیر آن است. تعداد زیادی از رابط های برنامه نویسی آزمایش شده و با کیفیت بالا کار و زندگی هریک از توسعه دهندگان را بسیار راحتر میکند. به ویژه وقتی به راحتی API ها توجه شود. در عین حال کیوت همچنان به شما این امکان را فراهم میکند تا از مزایای ++C لذت ببرید. بنابراین کیوت برای IoT بسیار مناسب است.
    درباره Nymea
    شرکتی است که دستگاههای هوشمند را می‌سازند. سریع، قابل برنامه ریزی و بدون دردسر. تیم M2M ما یکپارچه بودن رابط های برنامه نویسی را تضمین می‌کند چرا که ما به قدرت راه حل های حاشیه ای انباشته شده (جمع شده، ترکیب شده) ایمان داریم.
  18. کامبیز اسدزاده
    برای سال های بسیار زیادی است که HTML یک زبان جهانی برای ساخت صفحات وب بوده است و تا کنون در مقابل زبان‌های دیگر به شدت مقاومت نشان داده است که در بین آنها بهترین امنیت و سرعت مورد نظر ارائه داده است. با این حال جهان فراتر از مرورگر اینترنتی رفته و وارد موبایل و دستگاههای هوشمند بسیاری شده است و برخی از توسعه دهندگان HTML5 را برای توسعه در حوزه IoT بسیار آهسته و ضعیف دانسته اند. شاید پاسخ آن را Qt بتواند ارائه دهد که خود یک چهار چوب چند سکویی بشمار می‌آید.
    چرا HTML بسیار موفق بوده است؟
    زبان HTML بسیار موفق بوده است، زیرا همراه توسعه و پیشرفت اینترنت و برنامه های توسعه یافته شده در طول رشد صنعت اینترنت همراه شده است. این یک روش سنتی و درست برای توسعه صفحات وب می‌باشد. در سال‌های اخیر ابزار های توسعه جدید٬ با ایجاد و توسعه خود شروع به حفاری HTML کرده اند و خود تاثیر بر روی آن می‌گذارند، اما برنامه های تحت دسکتاپ بدون هیچ مشکلی همچنان استفاده از HTML را ادامه می‌دهند.
    اشکالات اصلی استفاده از HTML در چیست؟
    ظهور گوشی‌های هوشمند و رسانه های اجتماعی پیشرفت صنعت وب را توسعه داده است. امروزه برنامه های کاربردی در طیف گسترده ای تغییر شکل و اندازه می‌دهند. برنامه‌های سنتی دسکتاپی٬ برنامه های کاربردی وب در هر دستگاه با مرورگر٬ برنامه های تلفن همراه٬ دستگاه های اِمبد و دستگاه های مرتبط با اینترنت اشیاء (IoT) و غیره. دستگاه های مرتبط به IoT در حال حاضر نیاز به رابط کاربری و ویژگی های اتصال دارند تا در ارتباط بهتری قرار بگیرند٬ همچنین از اپراتورها انتظار می رود که تجربه کاربری مشابه را در دستگاه‌های شخصی خود داشته باشند. در این میان HTML هرگز برای سیستم های هوشمند و امبد‌ها و دستگاه‌های این چنینی در نظر گرفته نشده است و دارای نقایصی است. در حالی که در مخالف آن جهت توسعه صنعت تحت روش‌ها و زبان‌های بومی استفاده مورد استفاده قرار می‌گیرد.
    یکی دیگر از معایب HTML5 این است که موقع انتخاب HTML5 شما می‌بایست در کنار آن یک چهارچوب جاوا اسکریپتی را نیز انتخاب کنید. در کنار آن می‌توان به مقایسه چهار چوب‌های موجود پرداخت که برخی از آنها ممکن است در آینده از بین بروند و برخی از آن ها باقی بمانند! اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد نامعلوم است. بنابراین فشار زیادی برای انتخاب بین چهارچوب‌ها وجود دارد.
    چهارچوب توسعه چند-سکویی Qt چیست و چگونه به توسعه دهندگان کمک می‌کند؟
    کیوت یک چهارچوب چند-سکویی توسعه بر پایه ++C است و شامل هر دو گزینه کتابخانه و ابزارهای ساخت و توسعه رابط کاربری برنامه‌های کاربردی می‌باشد. یکی از روشهای طراحی در کیوت استفاده از زبان اعلانی QML می‌باشد که طراحی شده است تا به توسعه دهندگان این امکان را بدهد تا بتوانند رابط کاربری با کارآیی بالا را طراحی و پیاده سازی نمایند که قابل اجرا بر روی تمامی دستگاه ها مانند دسکتاپ٬ موبایل و ... باشد. طراحی رابط کاربری توسط QML به صورت بصری است که همراه کنترل ها آماده٬ مانند دکمه‌ها٬ سوئچ‌ها و ... را می‌توان بر روی بوم طراحی سریع آن‌ها را کشیده و طراحی کرد. همانند چهار چوب‌هایی که برای توسعه وب و موبایل طراحی شده اند٬ زبانهای برنامه نویسی مانند QML در کیوت به خاطر محدودیت‌ها و حذف HTML توسط شرکت‌های بزرگ سهم قابل توجهی را به دست آورده اند.
    مزایای استفاده از QML در برابر HTML در چیست؟
    بعد از اینکه بارها این سوال ها را مطرح کرده‌ایم٬ یک شرکت مشاوره نرم افزاری اتریشی تصمیم به تست مقایسه‌ای بین این دو زبان گرفت تا بتواند پاسخ مناسبی را برای این سوال تعیین کند. آنها برای هرکدام از زبانها ۱۶۰ ساعت در اختیار توسعه دهندگان مشابه قرار دادند برای مثال ۱۶۰ ساعت توسعه بر روی HTML5 و ۱۶۰ ساعت توسعه بر روی QML تا نمونه هایی را در قالب Demo جهت مقایسه طراحی نمایند تا بتوانند آنها را زمانی که برای ایجاد یک محصول مشابه مورد استفاده قرار می‌دهند از لحاظ عملکرد و پایداری مقایسه کنند.
    نسخه های دمو نشان می‌دهد اگر چه زمان مشابهی در هر دو نسخه صرف توسعه شده بود٬ اما پیاده سازی با Qt QML یک رابط کاربری کاربردی تر و کاملتری را نسبت به نسخه HTML5 ارائه می‌دهد. فرآیند تست و اشکال زدایی با Qt QML ساده تر است٬ زیرا HTML5 نیاز به آزمایش های بیشتری در مرورگرهای مختلف دارد. به طور کلی نسخه Qt QML زمان کمتری را جهت پاسخ دهی (در اجرا) و ویژگیهای فعال تری را مانند صفحه کلید مجازی و حرکات پیچیده ارائه می‌دهد که این موارد در HTML5 بدون افزودن آنها قابل ارائه نیست. همچنین QML قابلیت ترکیب و قدرت گرفتن از ++C را دارد که نکتهٔ بسیار مهمی است.
    کیوت چگونه برای دستگاه های هوشمند و امبد کار می‌کند و چه رویکرد متفاوتی از برنامه‌های سنتی دسکتاپی و HTML دارد؟
    برنامه هایی که بر پایه کیوت هستند٬ برای یک هدف تدوین و کامپایل می‌شوند٬ این به این معنی است که بدون در نظر گرفتن قوانین کاربردی بر روی پلتفرم همان رفتاری را انجام خواهد داد که بر روی پلتفرم قرار است اجرا شود. برنامه های تحت HTML5 برای اجرا بر روی مرورگر هستند، برای مثال مرورگر Google's Chrome این به این معنی است که برنامه در پلتفرم های دیگر مانند FireFox ممکن است یک رفتار دیگری را نشان دهد. HTML یک زبان است در حالی که Qt یک چهارچوب کامل با گزینه‌های طراحی و زبانهای مختلف است. با کیوت شما واقعا توانایی استفاده هر گزینه‌ای را نسبت به کاربرد آن خواهید داشت. شما می‌توانید ابزارهای طراحی خود را با کشیدن و رها کردن بر روی بوم خود قرار داده و به راحتی آن را با زبانی مانند ++C تنظیم کنید. کدهای اعلان شده در QML هستند و یا می‌توان آن‌ها را با ++C ترکیب کرد. همچنین شما می‌توانید در صورتی که نیاز داشته باشید کد‌های HTML را بر روی کیوت بر پایه مرورگر کروم فعال و استفاده نمایید.
    در بازار کیوت چقدر نفوز دارد؟
    با وجود اینکه کیوت حدود ۲۵ سال است عمر دارد٬ ممکن است برخی بگویند که این چهارچوب پیش از این زمان ذکر شده توسعه داده شده است. با افزایش توسعه اینترنت اشیاء که نیاز به هرجا و هر صفحه نمایشی را افزایش داده است٬ این در حالی است که توسعه دهندگان در همان مقدار باقی مانده اند. این به این معنی است که توسعه دهندگان نیاز به این دارند که بیشتر سازنده باشند و سعی نکنند که مشکلاتی را حل کنند که قبلا برای آن ها راه حلی پیدا شده است.
    کیوت توسط بیش از ۱ میلیون توسعه دهنده در بیش از ۷۰ صنایع مورد استفاده قرار گرفته است و در سال گذشته بیش از ۲۰ درصد رشد داشته است و برای تکنولوژی هایی که تا مدت طولانی وجود دارند، منحصر بفرد است. هر کجا که یک رابط کاربری خارق العاده را می‌بینید آن شانس خوبی است که با کیوت توسعه داده شده است. از وسایل هوشمند درون خودرو و ابزارهای دیجیتال گرفته تا صفحه های نمایش HUD در خودرو های مانند تسلا یا مرسدس، و یا سیستم هایی که از طریق FDA و IEC جهت تامین ایمنی بیماران از طریق سیستم های اتوماسیون برای ساختمان ها و صنایع و حتی در تلوزیون های دیجیتال و یخچال فریزر شما که در این نقطه کیوت به طور گسترده ای به تصویر رسیده است٬ اما عصر طلایی آن در حال آغاز شدن است.
    هزینه کلی و مالکیت کیوت چگونه است؟
    کیوت دارای یک مدل مجوز دوگانه است. کیوت یک مدل منبع باز و کاملا رایگان و همچنین یک مدل تجاری ارائه می‌دهد که در مدل تجاری پلتفرمی را پیشنهاد می‌کند که برای استفاده و دسترسی به R&D و پشتیبانی تجاری می‌باشد. HTML5 رایگان است (با گزینه‌ای برای پرداخت هزینه برای ابزار های غیر ضروری) اما یکپارچگی وابستگی‌ها مانند نگه داری و دستیابی به همان کارایی است که شما به طور نسبی با Qt نیاز دارید. توسعه دهندگان HTML برای اینکه نیاز به دسترسی لایه‌های زیرین داشته باشند یا روش های پیشرفته تری استفاده کنند تا بتوانند کارایی بهتر و پیشرفته تری را ارائه دهند و سیستم شما را پشتیبانی و بهینه نگه دارند نیازمند استفاده و هزینه کردن به سخت افزار‌هایی هستند.اما در کیوت شرکت کیوت کسی است که پشت این چهارچوب است و مراقب تمامی وابستگی‌ها می‌باشد٬ هزینه تعمیرات و نگه داری ها را کاهش می‌دهد٬ سیستم شما را اثبات می‌کند و خطرات کلی شما را کاهش می‌دهد.
    سناریو هایی که در استفاده Qt به جای HTML مفید تر است کدامند؟ همچنین بالعکس آن چطور است؟
    با رشد چشمگیر IoT و افزایش دستگاه های امبد که به خود کیوت می‌رسند. QML و Qt برای بیشترین استفاده از منابع محدود طراحی شده اند و بنابراین ممکن است انتخاب خوبی برای توسعه دهندگان دستگاههای هوشمند و به خصوص امبد باشد. از سوی دیگر HTML اهداف خود را بر روی وب به راحتی اجرا می‌کند که در سراسر سیستم عامل های دسکتاپ و موبایل است. همانطور که بسیاری از توسعه دهندگان HTML برای استفاده از آن با HTML آشنا هستند٬ اگر شما کسی هستید که برنامه نویسی ++C را نمی‌دانید می‌توانید از HTML استفاده کنید. با این حال Qt طیف گسترده ای از سیستم عامل ها را پشتیبانی می‌کند و از لحاظ پاسخدهی، زمان راه اندازی (زمان اجرای برنامه) و تجربه کاربری و رابط کاربری بسیار بهتر عمل می کند.
    آیا Qt فرصتی واقعی برای کنار گذاشتن HTML به عنوان زبان برنامه نویسی انتخاب کرده است؟
    در وبلاگ‌ها و انجمن‌ها بحث هایی در حال انجام است که آیا QML واقعا جایگزین HTML در وب خواهد شد یا خیر. از یک جنبه عملکرد مردم می‌گویند که می‌تواند این کار را انجام دهد٬ اما از دیدگاه علمی، برای تغییر آن نیاز خواهد بود تا غول هایی مانند گوگل جایگاه و روش‌های خود را نسبت به این موضوع تغییر دهند. به طور کلی HTML زبان بسیار محبوبی در صنعت وب محسوب می‌شود اما باتوجه به توسعه روز افزون پلتفرم‌های مختلف و مخصوصا موبایل‌ها و اینترنت اشیاء QML یک رقیب بسیار جدی طراحی و پیاده سازی UI و UX محسوب می‌شود که بسیار قدرتمند تر از HTML عمل می‌کند.
     
    نکته افزوده شده توسط (کامبیز اسدزاده)
    با توجه به اینکه صنعت وب با HTML و JavaScript ترکیب شده است باید در نظر داشته باشیم که QML از هر دو فناوری فوق پشتیبانی می‌کند. این به این معنی است که شما موقع استفاده از QML از یک زبانی اعلانی استفاده می‌کنید که بر پایه JavaScript است که علاوه بر قابلیت‌های جاوا اسکریپت می‌توانید از CSS و HTML نیز استفاده کرده و بک اند برنامه خود را تحت زبان قدرتمند ++C تعبیه کنید.
     
  19. کامبیز اسدزاده
    طبق جدیدترین اخبار بازی، انجمن سرگرمی‌های ژاپن در جدیدترین نشست خبری خود گفته است که در نمایشگاه توکیو گیم شو سال جاری نیز برنامه‌هایی برای توسعه‌دهندگان مستقل در نظر گرفته شده است. در نمایشگاه سال جاری نیز بار دیگر شاهد رویداد Sense of Wonder Night هستیم؛ رویدادی که در جریان آن سازنده‌های بازی‌های مستقل در محل مخصوص به خود، بازی‌هایشان را در معرض نمایش قرار می‌دهند.
    همچنین در ادامه مشخص شده است که کمپانی سونی، بار دیگر اسپانسر آن دسته از توسعه‌دهندگان بازی‌های مستقلی خواهد شد که در محل محصوص بازی‌های مستقل، بازی‌های خود را به نمایش گذاشته‌اند. در ادامه مشخص شده است که سونی تنها در هزینه‌های Sense of Wonder Night مشارکت نخواهد داشت و هزینه غرفه آن دسته از توسعه‌دهندگان بازی‌های مستقلی را که بازی و ارائه‌شان توسط دفتر مدیریت TGS تایید شده است پرداخت می‌کند.
     
    این نوع اسپانسر بودن سونی از سال ۲۰۱۵ آغاز شد و همچنان ادامه داده شده است و می‌توان از آن به‌عنوان یک قوت قلب برای سازنده‌های مستقل یاد کرد. نمایشگاه Tokyo Game Show 2018 در تاریخ ۲۹ شهریورماه (۲۰ سپتامبر) آغاز خواهد شد و تا تاریخ یک مهر (۲۳ سپتامبر) ادامه خواهد داشت.
  20. کامبیز اسدزاده
    اینتل مدتی پیش شرکت الترا فعال در زمینهٔ FPGA را خریداری و سرمایه‌گذاری فراوانی روی این شرکت و فناوری‌های آن کرد. حالا به مرور نتایج این سرمایه‌گذاری در حال نمایان شدن است.
    اینتل از تراشه‌ای جدید در بستر قابل توسعهٔ زئون رونمایی کرده که علاوه بر دارا بودن پردازنده سطح سرور اسکای‌لیک با هسته‌های AVX-512 و توپولوژی جدید مِش، میزبان یک واحد جدید نیز هست. از مدت‌ها پیش شایعاتی مبنی بر برنامه‌ریزی اینتل برای قرار دادن یک واحد FPGA الترا به صورت یکپارچه با پردازنده‌های زئون به گوش رسیده بود، و حالا غول دنیای تراشه‌ها این کار را انجام داده است. این شرکت از تراشه Xeon Gold 6138P رونمایی کرده که یک اف‌پی‌جی‌ای Aria 10 GX 1150 الترا در درون خود دارد.
     
    رونمایی اینتل از نسل جدید پردازنده زئون
    سال گذشته در نمایشگاه سوپرکامپیوتینگ ۲۰۱۶، اینتل یک تراشه زئون با پردازنده برادول معرفی کرد که در درون خود یک اف‌پی‌جی‌ای داشت، اما هیچ‌گونه جزییات بیشتری درباره آن ارائه نکرد و حتی تراشه را در معرض دید نیز قرار نداد. امسال نیز در نمایشگاه MWC بار دیگر یک پردازنده مقیاس‌پذیر را معرفی کرد که درون خود میزبان یک FPGA بود، اما باز هم تراشه را به نمایش نگذاشت و حتی به مراجعین اجازه باز کردن جعبه‌ای که تراشه را درون آن قرار داد بود را نداد. اینتل می‌گفت این تراشه برای به‌کارگیری در پردازش‌هایی مانند آن‌چه در شبکه مانند نسل پنجم ارتباطات همراه (5G) مورد نیاز است طراحی شده است اما به سوال‌هایی که از نوع هسته‌های پردازشی به کار رفته و مشخصات FPGA درون این تراشه پرسیده می‌شد، پاسخی نمی‌داد. به همین دلیل خبری از این تراشه مخابره نشد و چندان به این موضوع پرداخته نشد.
    دو ماه بعد ار آن از نمایشگاه PC-Watch خبر می‌رسد که اینتل از تراشه Xeon Gold 6138P رونمایی و تولید انبوه آن را نیز آغاز کرده است. برخی از مشتریان منتخب نیز پیش‌تر نمونه‌های اولیه این تراشه را دریافت کرده‌اند. در مراسم رونمایی اعلام شده که شرکت فوجیستو به عنوان یکی از همکاران اینتل برای ساخت سیسمتی مبتنی بر این تراشه برنامه‌ریزی کرده است.
     
    اینتل پردازندهٔ زئون را با پهنای باند 160 گیگابیت در هر سوکت (هنوز مشخص نیست این ارتباط دو جهته است یا خیر) و با استفاده از یک اتصال مجزا از حافظه پنهان (Catch) به FPGA متصل می‌کند. از آنجا که می‌دانیم اینتل از فناوری OmniPath Fabric برای اتصال پردازنده و FPGA استفاده کرده، این اتصال احتمالا پروتکلی متفاوت را روی رابط PCIe x16 که برای اجزای درون تراشه‌ای در نظر گرفته شده است، اجرا می‌کند. به این ترتیب می‌تواند از مزایای اتصال فوق العاده مسیر (UPI) اینتل نیز برای انطباق حافظه پنهان و دسترسی به داده‌ها در سراسر پلتفرم بهره گیرد. این موضوع به معنای آن است که اگر یکی از ارتباط‌های UPI از پردازنده برای FPGA استفاده کند تراشه می‌تواند تنظیمات Xeon و FPGA را به بهترین وجه به سوکت دوگانه کاهش دهد. اما اینتل برای تایید این نکات اطلاعاتی را در مورد تراشه جدید ارائه نداد. ما می‌توانیم وجود یک اسلایدر قدیمی Intel تأیید کنیم که پلتفرم باید از یک رابط سریال با سرعت بالا (HSSI) برای اتصال استفاده کند؛ این اسلاید همچنین بیان می‌کند که پردازنده‌های جدید دارای مشخصات قدرتمند مختلف به درگاه‌های استاندارد Skylake-SP هستند و به همین ترتیب Xeon Gold 6138P احتمالا بعید است که در پردازنده‌های سیستم های فعلی قرار گیرد.
     
    اینتل برای این رونمایی یک طراحی مرجع سوییچینگ مجازی ساخته است که در آن از اف‌پی‌جی‌ای برای زیرساخت سوییچنگ اطلاعات کاربر (dataplane) استفاده کرده که با ماشین مجازی روی پردازنده کار می‌کند و پردازش‌های مورد نیاز را انجام می‌دهد. اینتل مدعی‌ است این طراحی مرجع ۳/۲ برابر بازده محاسباتی بیشتر و تاخیر ۵۰ درصدی را نسبت به مدل‌های پیاده شده بر روی پردازنده (بدون وجود اف‌پی‌جی‌ای) با استفاده از پلتفرم Open Virtual Switch دارا است. نتایج مورد ادعا از طریق روش DPDK اندازه‌گیری شده است.
     
    سیستمی که مورد آزمایش قرار گرفته یک سرور 2P با دو تراشه Xeon Gold 6138P با اف‌پی‌جی‌ای یکپارچهٔ Arria 10 GX 1150 و ۱۲ حافظه رم ۱۶ گیگابایتی DDR4 و همچنین یک کارت شبکه آلاسکا 100G مارول بوده است. با این تفاوت که این سیستم همچنین دارای یک اسلات PCIe 3.0 x10 در کنار یک اسلات PCIe 3.0 x8 است. که به نظر می‌رسد اعدادی غیرعادی هستند.
     
    همچنین در این رونمایی اعلام شده که اینتل قصد دارد راه‌کاری مشابه برای استفاده از FPGAهای جداگانه (غیریکپارچه با پردازنده) و با ارتباطی سریع‌تر و یکپارچه ارائه دهد، که البته اطلاعات بیشتری درباره این ارتباط سریع ارائه نشده است. این راه‌کار قابلیت به کارگیری کدهای نوشته شده برای تراشه‌های دارای پردازنده و اف‌پی‌جی‌ای را خواهند داشت.
  21. کامبیز اسدزاده
    در آخرین به‌روزرسانی‌ گوگل، پشتیبانی از ۳۹ زبان دیگر از جمله زبان فارسی به گوگل مپ اضافه شد.
    در آخرین به‌روزرسانیگوگل مپ (Google map)، بیش از ۱.۲۵ میلیارد نفر دیگر می‌توانند به‌راحتی از این اپلیکیشن استفاده کنند. گوگل با اضافه کردن ۳۹ زبان دیگر به این اپلیکیشن، استفاده از آن را برای کاربران بیشتری راحت‌تر کرد. بر اساس آخرین اطلاعات گوگل، اکنون یک میلیارد نفر برای مسیریابی به گوگل مپ متکی هستند. شاید برای شما هم عجیب باشد که گوگل مپ در سال ۲۰۰۴ تنها با زبان انگلیسی معرفی شد. گوگل مپ در سیستم‌عامل iOS تا نسخه iOS 6 به‌صورت پیش‌فرض قرار داشت و بعد از آن با Apple Maps جایگزین شد.

    زبان‌های اضافه‌شده در تمامی نسخه‌های گوگل مپ از جمله اندروید، iOS، مک، ویندوز و نسخه وب قابل‌ دسترسی است. جدای از زبان فارسی اضافه‌شده که برای ما حائز اهمیت خواهد بود، از دیگر زبان‌ها می‌توان به آذربایجانی، ارمنی، اندونزیایی، ایسلندی، رومانیایی، ترکی و ازبکی اشاره کرد.
  22. کامبیز اسدزاده
    نرم افزار Apple Xcode از قویترین ابزارها برای برنامه نویسی های حرفه ای در مکینتاش می‌باشد که نسخه ۱۰ بتا آن منتشر شده است. برنامه نویسی محصولات اپل علاقه مندان بسیاری زیادی دارد که تمامی کاربران می توانند به وسیله این نرم افزار به ساده ترین روش و با کمترین خطا، حتی راحت تر از برنامه نویسی مشابه ویندوزی، برنامه نویسی سیستم های آی او اس و مخصوصا مک را انجام دهند.

    اِکس کُد ۱۰ شامل تمامی چیزهایی است که شما برای ایجاد برنامه های شگفت انگیز در محیط مک به آن‌ها نیاز دارید. در حال حاضر اِکس کُد و ابزار‌ها همه باهم در محیط تاریک و جدید بر روی مک بسیار عالی عمل می‌کنند. همچنین محیط ویرایشگر منبع به شما این امکان را می‌دهد که سریعاً تغییرات انجام شده بر روی کد خود را مشاهده کنید تا به سرعت بتوانید تغییرات مرتبط به کد‌های خود را دریافت نمایید. همچنین امکان ساخت ابزار‌های اختصاصی جهت تجزیه تحلیل داده‌ها در این نسخه فراهم شده است. سوئیفت نرم افزارها را با سرعت بسیار زیادی کامپایل می‌کند، به شما اجازه می‌دهد با سرعت بسیار بالایی برنامه های خود را ارائه دهید و به طور کلی این بسته از محیط توسعه بسیار سریعتر، امن‌تر و راحت‌تر از قبل شده است.
     
    کد نوشته شده شما در اکس‌کد بسیار خیره کننده خواهد بود، چرا که محیط تاریک جدید در این نسخه بسیار جذاب و کدهای شما را به عنوان یک ستاره به نمایش می‌گذارد. تمامی بخش‌های محیط جدید به صورت تاریک باز طراحی شده است که شامل آیکون‌ها ، رنگ‌ها، رابط‌ها و تمامی جزئیات با دقت بسیار بالایی بهینه سازی شده اند.
     

     
    اکس کُد در این نسخه برای شما قدرت بسیار زیادی در ابزار‌ها فراهم می‌کند تا شما بتوانید بهترین برنامه‌ها با محیط تاریک را برای پلتفرم macOS طراحی کنید. ابزار Interface Builder (به عنوان سازنده رابط) به شما این امکان را فراهم می‌سازد تا به راحتی و بسیار سریع بین محیط‌های تاریک و روشن، توسعه و پیش نمایش سوئیچ کنید. حتی شما می‌توانید در زمان دیباگینگ (اشکال زدائی) بین محیط‌های تاریک و روشن همراه بار رنگ‌های مختلف سوئیچ کنید این کار هیچ نیازی برای تنظیمات سیستمی ندارد.

    چه چیز‌هایی در اِکس کُد تازه هستند؟
    به نظر می‌رسد که اکس کد ۱۰ در ترکیب حالت های تاریک در macOS Majave شگفت انگیز است و به شما اجازه می‌دهد تا به راحتی با آن سازگار شوید. نسخه بتا در Xcode ۱۰ شامل Swift 4.2 و SDK های بتا برای watchOS 5، iOS12، tvOS12 و  macOS Mojave می‌باشد. پشتیبانی از محیط تاریک برای توسعه برنامه‌های مک
    ظاهر تیره و جدید در سرتاسر محیط Xcode و ابزارها کاتالوگ‌های انواع رنگ‌های تیره و روشن برای سفارشی سازی رنگ‌ها و تصاویر رابط سازنده پیش نمایش تاریک و روشن که به شما اجازه می‌دهد بین این دو حالت در پیش نمایش سوئیچ کنید. اشکال زدائی برنامه های مک در حالت تاریک و روشن بدون تغییرات در سیستم اشکال زدائی کنترل منبع
    تغییرات در مخازن منبع و یا مخازج موجود در سرورهای آنلاین به صورت برجسته در درون ویرایشگر قابل مشاهده است. نمایش تغییرات ایجاد شده در کد شما تغییراتی که هنوز به مخازن اشتراکی مانند Github و غیره... منتقل نشده اند. تغییراتی که دیگران ایجاد کرده اند قابل مشاهده است. تعارضاتی که شما قبل از کامیت (Commit) باید آن‌ها را در نظر داشته باشید قابل مشاهده هستند. پشتیبانی از خدمات ارائه شده بر روی سرورهای گیت از طرف Atlassian Bitbucket به خوبی Gitlab و همچنین پشتیبانی از Github فراهم شده است. امکان پیشنهادی اکس کد برای تغییرات پایه مخازن شما به عنوان به روز رسانی به آخرین نسخه در صورتی که شما نیاز به کلید‌های SSH داشته باشید آن‌ها تولید و بر روی سرور ارائه دهندهٔ سرویس شما آپلود (بارگذاری) خواهند شد. بهبود‌های ویرایشگر
    چندین نشانگر را در ویرایشگر کد خود قرار دهید تا تغییرات زیادی در یک بار انجام شود. نوار کشویی کد که اکنون به شما اجازه می‌دهد تا هر بلوک کد را که توسط پرانتز محصور شده است پنهان کنید. در صورتی که بیش از حد اسکرول شده باشد باعث می‌شود که آخرین خطوط کد را در وسط صفحه تنظیم کنید. زبان‌ها
    پشتیبانی از نسخه ۴.۲ سوئیفت فراهم شده است کتابخانهٔ libstdc++ در این نسخه به طور کلی حذف شده است و این بدین معنی است پروژه‌های C++ به کتابخانهٔ استاندارد libc++ مهاجرت خواهند کرد.  
    جهت دریافت نسخهٔ بتا این لینک و همچنین دریافت نسخهٔ پایدار ۹.۴ در این بخش مراجعه کنید.
    و بسیاری از تغییرات دیگر که در این سند می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید.
  23. کامبیز اسدزاده
    ناسا به تازگی یک وب سایت تعاملی جدید راه اندازی کرده که کاربران را به دنیایی خارج از کهکشان راه شیری منتقل می‌کند. با بهره گیری از سایت دفتر مسافرتی فراخورشیدی قادر خواهید بود به یکی از دورترین زیستگاه‌های قابل سکونت کشف شده نظیر  Trappist-1d یا Kepler-16b سفر کنید و از مشاهدهٔ مناظر دیدنی آن‌ لذت ببرید.
    این ابزار در واقع یک تور مسافرتی است که کاربران را به چندین سال نوری آن طرف‌تر برده و یک منظرهٔ ۳۶۰ از یک سیارهٔ فراخورشیدی در برابر دیدگانشان به نمایش می‌گذارد. منظره‌ای که شامل یک آسمان سرخ رنگ، سخره‌ها و کوه‌های سر به فلک کشیده و دو عدد خورشیدی می‌شود که این دو خورشید برای هر شيئی در این سیاره، دو سایه فراهم آورده‌اند.
     
    با اینکه هنوز هیچ فضاپیمایی  به این سیاره‌ها حتی نزدیک هم نشده تا انسان‌ها بتوانند نگاهی به سطح آنها بیندازند اما دیتای به دست آمده از تلسکوپ‌های فضایی کپلر و هابل به دانشمندان این قابلیت را داده که به یک درک اولیه از شرایط موجود در این دنیا‌های بیگانه دست یابند و بتوانند مطالبی راجع به آنها بنویسند.
    حال هنرمندان و گرافیست‌‌های ناسا موفق شده‌اند با استفاده از این مطالب و اطلاعات به دست آمده، تصاویر گرافیکی خارق العاده طراحی کنند و تجربه‌ای جالب برای کاربران این سایت فراهم آورند.
     
    «مارتین استیل» دانشمند برنامه‌نویس جدیدترین ماهوارهٔ عکسبرداری یا تلسکوپ فضایی TESS دربارهٔ این سایت می‌گوید:
     
  24. کامبیز اسدزاده
    بهترین ویرایشگر کدنویسی، بهترین اسلحه مخفی یک برنامه‌نویس است. مثل یک چاقوی سوئیسی که می‌تواند بهترین دوست یک سرباز تنها، در عملیات نفوذ باشد. دوست شما کیست؟
    بهترین ویرایشگر کد، بهترین دوست برنامه‌نویس است. پیشرفت روزافزون صنعت تکنولوژی و سرعت تحولات آن در سال‌های اخیر شگفتی‌های زیادی را خلق کرده و با رشد هوش مصنوعی و عرضهٔ انواع دستگاه‌‌های هوشمند بسیاری از رؤیاهای انسان تحقق‌یافته است. برای ساختن و پرداختن به بسیاری از ایده‌ها دیگر نیاز به فعالیت‌های مشقت‌بار و پیچیده نیست. با تهیه مقداری لوازم مکانیکی و بردهای دیجیتال و کمی سررشته از مکانیک و الکترونیک هرکسی در خانه می‌تواند ابداعات جالبی در زندگی خود داشته باشد؛ اما جان‌مایه تحقق این تخیلات در زندگی روزمره ما، دانشی به نام برنامه‌نویسی است.

    حالا هرکسی می‌تواند با صرف کمی وقت و تدبیر برنامه‌هایی هرچند ساده طراحی کند. آن‌ها را با قطعات و بردهای آماده همراه کند و به این قطعات جان ببخشد. هرچند اگر بخواهد می‌تواند در نوشتن این کدها چنان تبحر پیدا کند که آن را تبدیل به یک شغل دائم و پردرآمد کند. سرعت پیشرفت تکنولوژی برای برنامه نویسان حرفه‌ای هم می‌طلبد که با سرعت و دقت بیشتری کدهای جادویی خود را خلق کنند تا در بازار پررقابت فناوری برگ برنده‌ای داشته باشند. اهمیت این موضوع باعث رونق بسیار، در بازار و صنعت طراحی زبان‌های سطح بالا شده است.
     
    نقطه مشترک این علاقه‌مندان و آن فداییان برنامه‌نویسی، ابزاری است به نام ادیتور یا ویرایشگر‌ متن. ادیتور ها هستند که باقدرت و سرعت و هوشمندی خود دستورات و ایده‌های برنامه نویسان را تبدیل به کدهای تمیز و مرتبی می‌کنند که کارآمد و باارزش هستند. آن‌ها مبتدیان را راهنمایی می‌کنند و حرفه‌ای‌ها را یاری می‌بخشند که با اطمینان و سرعت بیشتری کدهای خود را وارد کنند.
     
    ادیتور ها در همان گام اول با همه برنامه‌نویس‌ها همراه می‌شوند ولی تنها برنامه نویسان حرفه‌ای هستند که می‌دانند بودن یا نبودن یک سمبل مانند. در انتهای یک کد چقدر مسئله بزرگی است. حال گشتن و نیافتن این مسئله، در میان هزاران خط کد می‌تواند عمر کیبورد و مانیتور را زیر مشت و لگد برنامه‌نویس، کوتاه کند. ادیتور های قدرتمند همچون خدمتگزارانی مهربان در کنار این مردان خشمگین هستند تا به آن‌ها کمک کنند هرگز دچار چنین مشکلاتی نشوند، ایده‌ای ناب خود را بیرون بریزند شکوه زندگی یک برنامه‌نویس را تجربه کنند.
     
    زبان برنامه‌نویسی و زبان نشانه‌گذاری
    زبان‌های برنامه‌نویسی آن دسته از زبان‌هایی هستند که برنامه نویسان به‌وسیله آن‌ها الگوریتم‌های خود را برای ماشین قابل‌فهم می‌کنند. زبان‌های مطرح مانند جاوا یا زبان سی پلاس پلاس از این دسته هستند. زبان‌های نشانه‌گذاری Markup Language آن دسته از زبان‌های هستند که متن و نشانه‌های معنی‌دار را باهم ترکیب می‌کنند و در آن‌ها الگوریتمی دیده نمی‌شود، مانند زبان ‌HTML یا XML.
    ویرایشگر متن یا ادیتور کد نرم‌افزارهایی هستند که برای ویراستاری متون و کدهای زبان‌های برنامه‌نویسی با توجه به شیوه‌نامه یا نحو زبان (Syntax) استفاده می‌شوند؛ لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی در ویندوز و مک در مورد آن‌ها است. از آن‌سو نرم‌افزارهای محیط یکپارچه توسعه نرم‌افزار (Integrated Development Environment) از قدرت و توانمندی بیشتری برخوردار است. از امکانات مهم IDE می‌توان به ویرایشگری کدها، کامپایل کردن و دیباگ کردن برنامه‌ها اشاره کرد. وجه دیگر این نوع نرم‌افزارها رابط کاربری گرافیکی، برای سهولت در برنامه‌نویسی است. ویژوال استودیو(Microsoft Visual Studio) و اکلیپس (Eclipse) از دسته IDE مطرح هستند.
    همیشه برای برنامه‌نویسی نیازی به استفاده‌ از IDE نیست. این کار را می‌توان با استفاده‌ از نرم‌افزارهای ساده؛ ولی قدرتمند مثل ویرایشگر کد انجام داد، همانند نوشتن برنامه‌ای برای یک برد اپن‌سورس مثل آردوینو (Arduino). همین نوع ویرایشگر کدها که در لیست بهترین ویرایشگر٬ها معرفی می‌شوند در طراحی خود این توانایی را دارند که با اضافه کردن پلاگین‌ها، مرزها را بشکنند و به برنامه‌های IDE نزدیک شوند. ویرایشگرهای کد به دلیل راحتی نرم‌افزار در نصب، اجرای روان، انعطاف‌پذیری، توانایی در ارتقاء و همچنین گستره پشتیبانی از زبان‌های مطرح در یک ادیتور متن سبک و کم‌حجم، امروزه بسیار موردتوجه هستند.
    همیشه برای برنامه‌نویسی نیازی به استفاده‌ از IDE نیست. این کار را می‌توان با استفاده‌ از نرم‌افزارهای ساده؛ ولی قدرتمند مثل ویرایشگر کد انجام داد، همانند نوشتن برنامه‌ای برای یک برد اپن‌سورس مثل آردوینو (Arduino). همین نوع ویرایشگر کدها که در لیست بهترین ویرایشگر٬ها معرفی می‌شوند در طراحی خود این توانایی را دارند که با اضافه کردن پلاگین‌ها، مرزها را بشکنند و به برنامه‌های IDE نزدیک شوند. ویرایشگرهای کد به دلیل راحتی نرم‌افزار در نصب، اجرای روان، انعطاف‌پذیری، توانایی در ارتقاء و همچنین گستره پشتیبانی از زبان‌های مطرح در یک ادیتور متن سبک و کم‌حجم، امروزه بسیار موردتوجه هستند.
     
    لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی برای مک و ویندوز
    شناخت ادیتورها و امکانات آن‌ها، تجزیه‌ و تحلیل، سرعت، هوشمندی و انعطاف‌پذیری آن‌ها به شما کمک می‌کند، همانند یک تکاور زبده برای هر عملیات برنامه‌نویسی حتی بدون وجود IDE آماده ‌باشید. سبک بودن،‌ قابلیت نصب روی انواع سیستم‌عامل‌ها، حتی پرتابل بودن این ادیتورها از مزیت‌های تاکتیکی است که هر برنامه‌نویس حرفه‌ای به اهمیت آن اعتراف دارد و جویای حال و احوال لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی نیز خواهد بود.
     
    ویرایشگر نوت‌پد‌ پلاس پلاس(Notepad plus plus)
    نوت پد پلاس پلاس قدرتمند و مملو از امکانات ریزودرشت برای سرعت بخشیدن به کارها با دقت بالاست. این ادیتور متن و ویرایشگر کد برنامه‌نویسی یک پسرعمو هم در ویندوز دارد. هرچند که با حضور ++Notepad در ویندوز کمتر کسی پای مجلس نوت‌پد قدیمی می‌نشیند. نوت‌پد پلاس پلاس رایگان و اپن‌سورس است. علاوه بر آن رابط کاربری خوبی هم دارد. یکی از جذاب‌ترین بخش‌های این ادیتور، خاصیت تب ویرایشی (Tabbed Editing) است. شما می‌توانید هم‌زمان و به‌راحتی با چند فایل مختلف در یک پنجره کار کنید.

    npp در ویرایش متون HTML بیشتر شهره است؛ ولی با کد نویسی در زبان‌های دیگر، هیچ‌گاه پشیمان نخواهید شد. نوت پد به‌صورت استاندارد کدهای شما در ‌ زبان‌های مختلف رنگی می‌کند تا بهتر و راحت‌تر آن‌ها را تشخیص دهید. اگر این کار شمارا راضی نمی‌کند، قابلیت سفارشی کردن هم در این ادیتور مهیا است. npp در حین کدنویسی، پا به پای شما با کدها همراه‌ است. علاوه بر اینکه به شما پیشنهادی برای تایپ سریع می‌دهد به‌محض واردکردن کدهای اشتباه براساس شیوه کدنویسی با برجسته کردن اشتباهات، چیزی کم نمی‌گذارد. نوت‌پد در هنگام نصب چند پلاگین کاربردی و مفید با خود به همراه دارد و البته می‌تواند از مخزن پلاگین در ادیتور به پلاگین‌های جدید نیز دسترسی داشته باشید. npp حقیقتا شایسته چنین جایگاهی، در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی سال ۲۰۱۸ است.
    ویژگی‌های برجسته:
    Notepad plus plus برای ویندوز (Windows) ساخته‌شده است؛ اما علاقه‌مندان به آن می‌توانند در مک‌اواس ۱۰ (Mac OS X) و لینوکس (Linux) و یونیکس (Unix) هم آن را تجربه کنند. نوت‌پد پلاس پلاس نرم‌افزاری سبک است و به‌آسانی نصب می‌شود. پلاگین‌های زیادی را می‌شود به آن اضافه کرد و با ماکرونویسی می‌توانید از امکانات موجود هم فراتر بروید. از قابلیت Tabbed Editing پشتیبانی می‌کند. قابلیت ساخت بوک‌مارک Bookmark برای نشانه‌گذاری دارد. با دراگ و دراپ کردن فایل‌ها به محیط نرم‌افزار می‌توانید آن‌ها را باز کنید. پشتیبانی از قابلیت فول‌اسکرین هوشمندی در تشخیص صحت شیوه کدنویسی قابلیت یکپارچه‌سازی مداوم (Compiler Integration) در پروژه که با هر تغییر کد پروژه دوباره ‌Build می‌شود تا همه کدهای قبلی و جدید باهم هماهنگ باشند. پشتیبانی از قابلیت FTP توانایی چک کردن لغات و مقایسه فایل‌ها توانایی Code folding که باعث می‌شود کدها در بلوک‌هایی به‌صورت فشرده قرار بگیرند تا سرعت و مدیریت کدها بهتر شود. تنظیم منوی برنامه به زبان فارسی رایگان و متن‌باز است نکاتی برای ارتقاء و بهبود:
    ویرایش فایل از طریق HTTP, SSH و WebDav به‌طور پیش‌فرض پشتیبانی نمی‌شود. برای نصب روی مک‌اواس ۱۰ نیاز به نرم‌افزار wine دارید که البته برای اجرای دیگر نرم‌افزراهای ویندوز روی مک و لینوکس نیز لازم است. نتیجه:
    تجربه این ویرایشگر در زبان‌های PHP،HTML،CSS و JavaScript فوق‌العاده جذاب است. کمتر ادیتور سورس کدی در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی، دقت نوت‌پد++ در تذکر به اشتباهات کدنویسی را دارد و در بازه‌های زمانی کوتاه و به‌سرعت در حال ارتقاء امکانات ادیتوری خود است.
     
    ویرایشگر سابلایم تکست (Sublime Text)
    سابلایم تکست ادیتور دیگری از دسته سبک وزن‌ها باقدرت ویرایش بالا در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی است. این ادیتور با سی++ و پایتون نوشته‌شده است. انعطاف‌پذیری بسیار خوبی در سفارشی کردن دارد و به برنامه‌نویس کمک می‌کند با سرعت و کارایی بالا کدنویسی کند. در سابلایم تکست با متدهای جالبی از ویرایش برمی‌خورید که در کمتر نرم‌افزار ویرایشی دیگر دیده می‌شود. اسنیپت‌ها (Snippets) بخش جذاب دیگری از تجربه کار در سابلایم تکست است.

    به‌عبارت‌دیگر سابلایم تکست به برنامه‌نویس این قابلیت را می‌دهد هر جا الگویی را دید حتی در ویرایش، از سابلایم بتواند برای اجرای سریع آن استفاده کند. این کار به قوی شدن فکر برنامه‌نویس کمک خوبی می‌کند و درعین‌حال باعث می‌شود مهاجرت به نرم‌افزارهای دیگر هم سخت شود. جعبه‌فرمان‌های (Command Palette) سابلایم، مثل یک خدمتکار مفید در اختیار شماست تا با کیبورد اکثر کارها را در Sublime Text مدیریت کنید. کار با کیبورد هم یکی از مهم‌ترین مهارت‌های یک برنامه‌نویس است. سابلایم تکست از نظر گرافیک صفحه کاربری و تم زمینه سیاه که محبوب برنامه نویسان است چیزی کم نمی‌گذارد و در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی سال ۲۰۱۸ جایگاهی کمترین از این، برای آن منصفانه نیست.
    ویژگی‌های برجسته:
    قابلیت ویرایش هوشمند هم‌زمان چند خط قابل‌استفاده در سیستم‌عامل‌های  Windows،  macOS،  Linux قابلیت چند سکویی قابلیت ارائه سریع لیست فایل موجود در یک فولدر و ورود به آن رابط کاربری محبوب انعطاف‌پذیری و سفارشی شدن بالا با نصب پلاگین توانایی پشتیبانی از فریمورک OpenFL و زبان برنامه‌نویسی  Haxe حمایت از توابع وردپرس تشخیص قدرتمند خطاهای زبان برنامه‌نویسی و برجسته کردن آن‌ها با نصب بسته مخصوص هر زبان نکاتی برای ارتقاء و بهبود:
    حمایت کم از زبان‌های راست‌نویس حمایت کم در لینوکس رایگان فقط در حالت Trial تأکید شدید برای کار با کیبورد به مذاق همه شیرین نیست نتیجه:
    این ویرایشگر اعتیادآور است. این ویرایشگر یکی از بهترین‌ها برای زبان HTML و PHP است. هرچند ویرایشگرهای دیگر هم در این زمینه خوب کار می‌کنند؛ ولی سابلایم با خلاقیت‌هایش به  برنامه‌نویس در کدنویسی سمت کلاینت و سرور طعم دیگری دارد.
     
    ویرایشگر اتم (Atom)
    اتم یک ویرایشگر متن ساده و راحت است. ازنظر ظاهری شبیه سابلایم تکست است ولی اغلب برنامه نویسان با آن بیشتر اخت می‌شوند و ارتباط بهتری برقرار می‌کنند. برای نصب قالب هم انتخاب‌های زیادی برای Atom وجود دارد. این ویرایشگر که با node.js طراحی‌شده چند سکویی و اپن‌سورس است. قابلیت ویژه اتم توانایی هک هسته آن توسط کاربران برای کارایی بیشتراست. اتم با بخش مدیریت پکیج خود به‌راحتی می‌تواند فراتر از ویرایشگر متن عمل کند. Atom توسط گیت‌هاب توسعهٔافته است.

    این ‌یک مزیت عمده است چراکه گیت‌هاب باهدف افزایش کارایی و کارآمدی توسعه‌دهندگان خلق‌شده است و رزومه موفق آن نیازی به تائید ندارد. اتم در اتصال به گیت‌هاب نیز به‌خوبی عمل می‌کند. ویرایشگر سورس کد اتم در مجموعه ابزارهای خود یک جستجوگر فازی جذاب هم دارد که شیوه کارش ترکیب دو متد جستجوگر کلمات و غلط‌گیر املایی است، از همین رو به جستجوگر فازی معروف شده است.
    ویژگی‌های برجسته:
    سادگی و جذابیت در طراحی  رابط کاربری پشتیبانی از جعبه‌فرمان همانند سابلایم‌ تکست ابزارهای ویژه برای توسعه مدیریت مجتمع برای پشتیبانی از پلاگین‌ها شیوه سفارشی‌سازی ساده و سهل در رابط کاربری جامعه فعال پشتیبانی در گیت‌هاب برای رفع مشکلات قابلیت چند سکویی تشخیص شیوه کدنویسی زبان‌های برنامه‌نویس مختلف رایگان و متن‌باز قابلیت جستجوی فازی نکاتی برای ارتقاء و بهبود:
    در مقایسه با دیگر ویرایشگرهای متن کند است مدیریت سخت فایل‌های بزرگ  نتیجه:
    اتم توسط توسعه‌دهنده‌ها برای توسعه‌دهنده‌ها ساخته‌شده است. وجود یک جامعه خوب و فعال که به پشتیبانی از این ویرایشگر مشغول هستند، یک مزیت استراتژیک بسیار خوب برای هر نرم‌افزاری است. این علاقه و تلاش به علت قابلیت اپن‌سورس عمیق و کامل این نرم‌افزار است که باعث شده در میان دیگر ویرایشگرها، درعین‌حال سادگی در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی گردوخاکی به پا کند. چنانکه نام اتم به٬عنوان رقیبی تازه‌نفس، برای رقابت با IDE ها مطرح است. پس با اتم هرروز می‌توانید منتظر شنیدن خبرهای خوب و جالبی در مورد Atom و ابزارهای جدیدش باشید. 
     
    ویرایشگر کدا (Coda)
    ویرایشگر Coda با بانک کد و قالب  پروپیمان خود، سرعت و بهره‌وری را برای کاربران یک‌کاسه کرده است. کار اصلی این ویرایشگر طراحی سایت است. با مجموعه امکانات پیاده‌سازی شده در کدا حتی برای مبتدیان نیز برنامه‌نویسی می‌تواند مفرح و درعین‌حال مفید و کارآمد باشد. ادیتور کدا، از سال ۲۰۰۷ به‌صورت یک ویرایشگر متن ساده وارد عرصه برنامه‌نویسی شد و امروز یکی از بهترین نرم‌افزارهای تکامل‌یافته در سیستم‌عامل مک به شمار می‌رود.

    شاید بتوان گفت نمونه قابل‌مقایسه آن در ویندوز نرم‌افزار Adobe dreamweaver است. در بخش‌های مختلف طراحی وب، از طراحی ظاهری  وب‌سایت گرفته تا پیاده‌سازی کدهای سمت سرور و حتی پشتیبانی از قابلیت FTP همگی در ویرایشگر کدا به‌خوبی کار می‌کنند که نتیجه آن محبوبیت بالای این ادیتور در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی سال است.
    وجود کتابخانه‌های غنی در نرم‌افزار Coda کار با آن را راحت و آسان کرده است. ویرایشگر کدا در بخش طراحی رابط کاربری سایت تا جایی پیشرفته که به‌صورت دراگ و دراپ می‌توانید اجزای سایت خود را طراحی کنید. این باعث شده که طیف گسترده‌ای از برنامه نویسان از مبتدی تا حرفه‌ای این نرم‌افزار را به‌عنوان انتخاب اول خود به همراه داشته باشند. البته کدا مخصوص سیستم‌عامل مک است و از ورژن OS X 10.7.5 به بعد قابل‌استفاده در آن است.
    ویژگی‌های برجسته:
    استفاده از رابط کاربری انقلابی مک به نام Leopard تکمیل خودکار کدها ویرایش بلوکی و رنگ‌آمیزی کدها برحسب زبان قابلیت دراگ و دراپ برای ساخت اجزا وب‌سایت مدیریت FTP قابلیت سفارشی کردن رابط کاربری کتابخانه کد برای زبان‌های مختلف پشتیبانی از MySQL نکاتی برای ارتقاء و بهبود:
    عدم پشتیبانی در دیگر سیستم‌ها به‌جز مک کرش کردن هرازگاهی در ارتباطات شبکه قیمت بالا در مقایسه نسبت به دیگر ویرایشگرها تنها هفت روز رایگان است و باید خریداری شود نتیجه:
    کدا در طراحی وب، کامل و خوب است. هر آنچه شما ابزار و کد بخواهید در آن یکجا جمع شده است. با توجه به قیمت و ویژگی‌های که دارد در مک و لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی جزو بهترین‌ها است. با نصب آن هیچ‌وقت هم از امکانات جدید و بروزرسانی های آن بی‌خبر نخواهید بود.
     
    ویرایشگر تکست میت (TextMate)
    تکست میت یکی از دیگر ویرایشگرهای شهره در سیستم‌عامل مک است. البته بیشتر برای کار با برنامه‌نویسی در زبان روبی و فریمورک روبی آن ریلز استفاده می‌شود. در کل TextMate یک ویرایشگر عالی برای توسعه‌دهندگان زبان‌های مدرن برنامه‌نویسی است.
     

     
    ویژگی‌های برجسته:
    قابلیت جستجو و جایگزینی  جعبه تاریخچه قابلیت انتخاب و تایپ  سریع ستونی در میان متون تکمیل خودکار کد پشتیبانی از بلوک‌بندی کدها مناسب برای پروژه‌های تیمی پشتیبانی بیش از ۵۰ زبان برنامه‌نویسی قابلیت رنگ‌آمیزی کدها پشتیبانی Xcode قابلیت کار با FTP رایگان قابلیت فرورفتگی خودکار در کدها  نکاتی برای ارتقاء و بهبود:
    رابط کاربری نه‌چندان دل‌چسب پشتیبانی نکردن از قابلیت فول‌اسکرین تنها در سیستم‌عامل مک کار می‌کند نتیجه:
    جای تعجب نیست که در میان ادیتورهای ارزان در مک، این ادیتور بهترین گزینه باشد. شاید برای کسانی که در ویندوز ویرایشگرهای رایگان و قدرتمندی را می‌شناسند عجیب باشد؛ ولی معمولاً در مکینتاش هرچقدر پول بدهید، آش می‌خورید. این را هم فراموش نکنیم که تکست میت از برندگان جایزه طراحی اپل در سال ۲۰۰۶ بوده است پس شایسته حضور در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی نیز هست. 
     
    ویرایشگر Text Wrangler
    ویرایشگر ساده اما قدرتمند Text Wrangler که از بهترین ابزارها برای مدیریت یونیکس و سرور است. رابط کاربری هوشمند و مجموعه‌ای از ابزارهای قدرتمند برای ویرایش و جستجو متن و کدها است.

    این ویرایشگر با Xcod همکاری می‌کند و با پشتیبانی از AppleScript جایگاه خوبی برای خود در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی دست‌وپا کرده است. فایل خروجی این نرم‌افزار را می‌توانید در استاندارد‌ یونی‌کد برای یونیکس و داس و مک تهیه کنید.
    ویژگی‌های برجسته:
    عملکرد مطلوب در ویرایش فایل‌های بزرگ قابلیت استفاده از ماکرو و نصب پلاگین پشتیبانی از قابلیت FTP پشتیبانی از SSH برای ویرایش فایل از راه دور مقایسه هم‌زمان دو سند رنگ‌آمیزی بر اساس شیوه کدنویسی زبان‌های برنامه‌نویسی بلوک کردن  و خاصیت تا شوندگی در کدها و متن‌ها کامل کردن خودکار کدها چک املا کلمات رایگان پشتیبانی از ۴۴ زبان برنامه‌نویسی از HTML, JavaScript, Perl, Python, VBScript تا  SQL نکاتی برای ارتقاء و بهبود: 
    عدم پشتیبانی از HTTP و WebDav ناسازگار با مکینتاش G4 تنها از زبان انگلیسی پشتیبانی‌ می‌کند عدم پشتیبانی برای ویرایش گروهی نتیجه:
    ویرایشگر  Text Wrangler باوجود چند محدودیت، قدرتمند و رایگان است ولی اگر شمارا راضی نمی‌کند با صرف مبلغی می‌توانید به ادیتور که از آن الهام گرفته‌شده‌ است، یعنی BBEdit دست پیدا کنید که ادیتور بسیار خوبی در سیستم‌های مک است.

    ویرایشگر جی ادیت (jEdit)
    این محصول قدرتمند از آن جاوا نیرو گرفته است که برنامه‌نویسان حرفه‌ای با آغوش باز پذیرای آن هستند. نفوذ امنیت، ذاتی جاوا در رگ و پی این نرم‌افزار باعث شده است که فایل بایت ساخته‌شده توسط آن، عرق هکرها را برای رمزگشایی درآورد.
     
    هزاران پلاگین و ماکرو که برای این ادیتور ساخته‌شده‌اند، نشان می‌دهد که ‌در قلب برنامه نویسان جای گرفته است. همین پلاگین‌ها باعث شده که jEdit مرزهای  ویرایشگری را بشکند و به  قلمرو IDE راه پیدا کند و البته به لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی سال ۲۰۱۸.
     
    ویژگی‌های برجسته:
    ایجاد تورفتگی خودکار در متن بلوکه بندی کد و ایجاد خاصیت تا شوندگی متن‌ها موتور قدرتمند برای اجرای عبارات باقاعده (regular expressions) قابلیت چک املا لغات پشتیبانی از قابلیت FTP پشتیبانی از یونیکد و UTF8 حجم کم در ابتدا و قابل توسعه با پلاگین‌ها قابل‌ استفاده در ویندوز، مک، یونیکس رایگان پشتیبانی بیش از 200 زبان برنامه‌نویسی نکاتی برای ارتقاء و بهبود:
    زمان بارگیری آن کمی طولانی است قابل‌استفاده به روی ویندوز، مک، یونیکس عدم پشتیبانی برای ویرایش گروهی عدم پشتیبانی از فایل‌های بزرگ عدم پشتیبانی از SSH برای مدیریت فایل از راه دور نتیجه:
    انتخاب مناسبی برای کسانی که می‌خواهند ادیتوری پیشرفته و امن داشته باشند. به‌هرحال جاوایی بودن آن ممکن است گاهی شمارا معطل کند ولی باوجود ویژگی‌های خاصی که دارد، این کندی بارگذاری به‌راحتی قابل‌چشم‌پوشی است. از آن می‌توان به‌عنوان یک ویرایشگر متن رایگان و با کدنویسی تمیز و امن که آینده خوبی دارد، نام برد.
     
    ویرایشگر Araneae
    ویرایشگر ساده و مفیدی از دنیای ویندوز که قدرت و تجربه لذت‌بخش برنامه‌نویسی را برای شما به ارمغان می‌آورد. در عین سادگی برای کاربر حرفه‌ای نیز ابزار مناسبی در خود دارد و بعد از نصب، بدون هیچ پلاگین اضافه‌ای می‌توانید به برنامه‌نویسی در زبان‌های HTML, CSS, XHTML, PHP بپردازید.

    ویژگی‌های برجسته:
    رنگ‌آمیزی کدها قابلیت جالب دراگ و دراپ برای تصاویر جستجو و ویرایش سریع پیش‌نمایش از مرورگر حتی بدون نیاز به سیو (Save) فایل حمایت از تب‌های چندگانه ویرایشی رایگان نکاتی برای ارتقاء و بهبود: عدم پشتیبانی از پلاگین و ماکرو خارجی  نتیجه:
    ویرایشگر Araneae بسیار مناسب برای فعالیت‌های طراحی وب‌سایت است که با استفاده از آخرین تکنولوژی‌های وب، شما را در کارتان موفق می‌کند. این نرم‌افزار می‌تواند یک رقیب جدی برای دیگر ادیتور‌ها در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی و رفیق خوبی برای برنامه نویسان PHP باشد.
     
    ویرایشگر Visual Studio Code
    از نام آن پیداست که برادر کوچک‌تر ویژوال استودیو IDE مطرح دنیای برنامه‌نویسی است. محصولی از مایکروسافت که در سیستم‌عاملی Mac OS X و لینوکس هم کار می‌کند. بزرگ‌ترین ویژگی این ادیتور، تجربه ویرایش کدنویسی باحال و هوای ویژوال استودیو ایجاد می‌کند بدون اینکه نیاز باشد نسخه کامل IDE ویژوال استودیو را با حجمی حدود 3 گیگ به روی یک سیستم معمولی پیاده کرده و مرارت‌ها بکشید. این ادیتور سبک و کارآمد است و منصفانه نیست، تمام انتظاراتی که از برادر بزرگ‌تر داریم از Visual Studio Code نیز بخواهید.

     
    ویژگی‌های برجسته:
    پشتیبانی از ۳۰ زبان برنامه‌نویسی و صدالبته ASP.NET و #C زمان نصب کم و روال ساده در اجرا قابلیت مقایسه دو فایل رنگ‌آمیزی کدها افزونه‌های فراوان وجود نسخه پرتابل قابلیت ارتباط با گیت‌هاب و استفاده از امکانات آن رایگان نکاتی برای ارتقاء و بهبود: عدم پشتیبانی خوب از افزونه‌ها نتیجه:
    این ویرایشگر عالی فضای بسیار کمی را اشغال می‌کند. هر برنامه‌نویس دلداده #C بر اهمیت وجود این ادیتور سورس کد، در لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی واقف است. این ویرایشگر فوق‌العاده محبوب به شما فرصت عالی تجربه زبان‌های ASP.NET و #C را می‌دهد تا با لذت و آرامش بیشتری در استفاده از آن‌ها ماهر شوید و بتوانید در آینده با فراغ بال، برادر بزرگ‌تر را ملاقات کنید.
     
    ویرایشگر UltraEdit
    ویرایشگر UltraEdit محصول شرکت رایانه‌ای IDM Computer Solutions یک ویرایشگر محبوب در نزد هکرها، برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان و البته لیست بهترین ویرایشگر برنامه‌نویسی است.

    ادیتور اولترا‌ ادیت در پشتیبانی از زبان‌های مطرح خوب عمل می‌کند، همچنان که تیم پشتیبانی نرم‌افزار از سال ۱۹۹۴ برای بهبود و اجرای پیشنهاد‌ها و انتقادهای کاربران این ادیتور، خوب عمل کرده است. ادیتور UltraEdit در سیستم‌عامل‌های ویندوز، مک و لینوکس نیز در دسترس است.
     
    ویژگی‌های برجسته:
    قابلیت انتخاب چندگانه و ویرایش هم‌زمان رنگ‌آمیزی کدها و هشدار اصلاح کد قابلیت Ftp قابلیت ویرایشگر HEX قابلیت املای کلمات قابلیت رمز سازی و رمزگشایی قابلیت ویرایش فایل‌های باینری پشتیبانی از فایل‌های بزرگ پشتیبانی از SSH نکاتی برای ارتقاء و بهبود:
    قیمت بالا نتیجه:
    قیمت این نرم‌افزار گران است ولی ویژگی‌های زیادی را پشتیبانی می‌کند که در برنامه‌نویسی بسیار مفید هستند. برای مقایسه عادلانه‌تر ازنظر قیمت در مقایسه با ویژگی‌های ارائه‌شده در دیگر نرم‌افزارهای هم قیمت چندان هم گران نیست ازاین‌جهت یکی از بهترین نرم‌افزارهای تجاری است که می‌شود از آن نام برد.
     
    هیچ‌وقت از داشتن ادیتور سورس کد پشیمان نمی‌شوید و هر زمان نیز به ابزاری سریع و کارآمد نیاز داشته باشید، به‌راحتی در اختیار شماست. این لیست نیز بهترین ویرایشگرهای کدنویسی را که امسال بیشترین توجه را در نزد برنامه‌نویسان جلب کرده‌اند، برای انتخاب سریع‌تر و بهتر شما، جمع کرده است. هرکدام را که به طبع شما نزدیک‌تر است انتخاب کنید و با تمرین در آن چالاکی خود را در برنامه‌نویسی، به رقبا نشان دهید.
  25. کامبیز اسدزاده
    اینتل اعلام کرده است که مادربورد‌های Z390 به زودی عرضه می‌شوند و سعی شده در آن‌ها تمامی مشکلات سری Z370 رفع شود. کمپانی اینتل اواخر هفتهٔ گذشته گزارشی منتشر کرده است که نشان می‌دهد مادربورد‌های مجهز به چیپست Z390 به زودی در دسترس همه قرار خواهند گرفت و این محصولات جدید علاوه بر اینکه در جایگاه سیستم‌های رده بالا طبقه بندی می‌شوند، دیگر برخی ایرادات و مشکلات عجیب سری ۳۰۰ چیپست‌های اینتل را به همراه نخواهند داشت.

    زمانی که اینتل در ماه اوکتبر (آبان) از پردازنده‌های نسل هشتم خود رونمایی کرد، تنها یک نمونه مادربورد هماهنگ و پشتیبان کننده از آن در دسترس وجود داشت و آن هم مادربورد‌های گران‌ قیمت سری Z370 بود. این مادربورد‌ها در کنار پردازند‌های قدرتمندی همچون Core i7-8700K می‌توانستند پیروز میدان باشند اما در صورتی که شما قصد تهیه یک پردازنده‌ Core i5 و Core i3 را داشتید، خرید این چنین مادربورد گران‌قیمی به هیچ وجه قابل قبول نبود. در ماه آپریل (فروردین) بالاخره اینتل از یک خط تولید کامل از محصولات سری ۳۰۰ رونمایی کرد اما مادربورد‌های H370، B360 و H310 دارای ویژگی‌هایی بودند که در پرچمدار این سری یعنی Z370 وجود نداشت. به عنوان مثال پشتیبانی از پورت‌های USB 3.1 Gen 2 با سرعت 10Gbps و وجود سخت‌افزار ارائه دهندهٔ ارتباط وایرلس از مواردی بودند که در Z370 به دلیل عرضهٔ زودهنگام وجود نداشت و باعث می‌شد خرید مادربورد‌های رده میانی و ارزان قیمت از هر لحاظ عاقلانه‌تر محسوب شود.
     
    حال Intel با عرضهٔ Z390 اعلام کرده است که در این محصول تمامی ویژگی‌های اساسی Z370 به همراه ویژگی‌های عرضه‌ شده در مادربورد‌های ارزان‌تر یکجا عرضه خواهد شد. طبق گفته‌های این شرکت مادربورد‌های Z390 دارای حداقل ۶ پورت USB 3.1 Gen2 خواهند بود، همچنین این مادربورد‌های می‌توانند به صورت پیش‌فرض از سوی تولید کنندگان مادربورد به سخت‌افزار ارائه دهندهٔ اتصال وایرلس 802.11ac مجهز شوند. علاوه‌ بر این موارد، مادربورد‌های Z390 همانند مادربورد‌های Z370 از اورکلاک پردازنده‌های سری K پشتیبانی می‌کنند. همچنین اعلام شده که این سری از مادربورد‌ها قادر به پشتیبانی از حافظه‌های Intel Optane نیز هستند. 
     
    نکتهٔ جالب این است که احتمالا در نمایشگاه PC-centric که اوایل ماه ژوئن (تیر) برگزار خواهد شد، اینتل جزئیات بیشتری در رابطه با چیپست‌های Z390 منتشر کند، دقیقا زمانی که طبق اعلام خبرگزاری Bluechip شرکت AMD اعلام کرده است که از مادربورد‌های X490 برای پردازنده‌های نسل دوم Ryzen رونمای خواهد کرد.
×
×
  • جدید...